E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πόσο φόρο θα πληρώσετε ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

Δείτε την επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους

Δημοσίευση 9/5/2016 | 09:23

Πόσο φόρο θα πληρώσετε ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

Αφορολόγητο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένων παιδιών προβλέπει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους ο νέος φορολογικός νόμος, γεγονός που σημαίνει λιγότερο φόρο για όσους δηλώνουν μεσαία προς υψηλά εισοδήματα, αλλά περισσότερο φόρο για όλους τους υπόλοιπους, δηλαδή όσους δηλώνουν χαμηλά ή υψηλά εισοδήματα.

Με τα νέα δεδομένα, που ισχύουν για τα εισοδήματα του 2016, λιγότερο φόρο θα πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα από 27-28.000 ευρώ μέχρι 42.-43.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 27.000 ευρώ το χρόνο ή παραπάνω από 43.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώνουν περισσότερο φόρο σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, που ισχύει για τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2015 (και δηλώνονται με τη φετεινή φορολογική δήλωση).

Η ετήσια έκπτωση φόρου, η οποία φθάνει σήμερα μέχρι τα 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, μειώνεται:

- στα 1.900 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα
- στα 1.950 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 1 προστατευόμενο τέκνο

- στα 2.000 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 2 προστατευόμενα τέκνα.

Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το ανώτατο ποσό της ετήσιας έκπτωσης φόρου διατηρείται στα 2.100 ευρώ.

Το αφορολόγητο όριο, το οποίο προκύπτει έμμεσα, με την αφαίρεση της έκπτωσης φόρου από τον φόρο που αναλογεί με βάση τη φορολογική κλίμακα, θα μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα, στα 8.864 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 1 προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους έχουν 2 προστατευόμενα τέκνα. Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους βαρύνονται με 3 ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα το αφορολόγητο όριο παραμένει στα 9.545 ευρώ.

Τα νέα αφορολόγητα θα έχουν τις ακόλουθες συνέπειες:

1) Μισθωτοί-συνταξιούχοι χωρίς προστατευόμενα τέκνα:

α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.636 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 200 ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα δεν πληρώνουν καθόλου φόρο!

β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 28.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 24 έως και 276 ευρώ το χρόνο.

γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 28.000 ευρώ και μέχρι 42.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους (από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης) να μειώνονται κατά 60 έως και 319 ευρώ το χρόνο.

δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 42.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα κυμαίνονται από 11 έως 3.951 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν από 43.000 έως 100.000 ευρώ το χρόνο.

2) Μισθωτοί-συνταξιούχοι με ένα προστατευόμενο τέκνο:

α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 8.864 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 150 ευρώ το χρόνο, ενώ με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα δεν πληρώνουν φόρο!

β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 58 έως και 226 ευρώ το χρόνο.

γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 ευρώ και μέχρι 43.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται κατά 26 έως και 369 ευρώ το χρόνο.

δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 43.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Οι επιβαρύνσεις αυτές θα κυμαίνονται από 56 έως 3.901 ευρώ το χρόνο για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 44.000 έως και 100.000 ευρώ.

3) Μισθωτοί-συνταξιούχοι με δύο προστατευόμενα τέκνα:

α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.090 ευρώ και μέχρι 9.545 ευρώ θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν φόρο εισοδήματος έως και 100 ευρώ το χρόνο, ενώ σήμερα δεν επιβαρύνονται με φόρο!

β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ και μέχρι 27.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης τα οποία θα κυμαίνονται από 8 έως και 176 ευρώ το χρόνο.

γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 27.000 ευρώ και μέχρι 43.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται κατά 76 έως και 399 ευρώ το χρόνο.

δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 40.000 ευρώ θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις από 101 έως 3.851 ευρώ το χρόνο.

4) Μισθωτοί-συνταξιούχοι με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα:

α) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

β) Όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μέχρι 17.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται έως και 69 ευρώ το χρόνο!

γ) Οι έχοντες ετήσιες αποδοχές πάνω από 17.000 ευρώ και μέχρι 25.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να αυξάνονται κατά 21 έως και 76 ευρώ το χρόνο.

δ) Όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές πάνω από 25.000 ευρώ και μέχρι 44.000 θα δουν τις συνολικές ετήσιες φορολογικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται έως και 519 ευρώ το χρόνο!

ε) Όσοι λαμβάνουν πάνω από 44.000 ευρώ το χρόνο θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συναγερμός στο Ηράκλειο: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στην παραλιακή λεωφόρο

Ελλάδα 11.02.2026
Το θύμα φέρεται να ήταν χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Λεβαδειακός – ΟΦΗ 0‑1: Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Αθλητικά Νέα 11.02.2026
Ο Λαμπρόπουλος το γκολ της πρόκρισης για τους Κρητικούς

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη, τον άφησαν ελεύθερο, έκανε... ντριφτ μεθυσμένος και τον ξανασυνέλαβαν

Ελλάδα 11.02.2026
39χρονος συνελήφθη με ναρκωτικά, αφέθηκε ελεύθερος, ξεκίνησε να κάνει ντριφτ έξω από αστυνομικό τμήμα μεθυσμένος και ξανασυνελήφθη

Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες ‑ Συνελήφθη ο δράστης (Βίντεο)

Κόσμος 11.02.2026
Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση σε σχολική μονάδα της χώρας από την αρχή του έτους

Τραγωδία στην Κυπαρισσία: Νεκρό 3χρονο παιδί

Ελλάδα 11.02.2026
Το παιδάκι υπέστη ανακοπή, διασωληνώθηκε και τελικά εξέπνευσε

Αυτοί είναι ο νέοι Αγιοι της Ορθοδοξίας ‑ Ποιοι είναι ο παπά Τύχων ο Αγιορείτης και ο Χατζηγεώργης

Ελλάδα 11.02.2026
Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εντάσσονται στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στον Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου: Συνάντηση με τον Τραμπ εν μέσω της έντασης με το Ιράν

Κόσμος 11.02.2026
Το Ισραήλ υπέγραψε για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο της Ειρήνης

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι καιρός πια να αρθεί κάθε απειλή μεταξύ μας – Αν όχι τώρα, πότε;

Ελλάδα 11.02.2026
Είχε προηγηθεί συνάντηση 1,5 ώρας, του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ενώ θα ακολουθήσει δείπνο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ελπίδες για το κοριτσάκι που έπεσε στο συντριβάνι στην Καλλιθέα

Ελλάδα 11.02.2026
Θετικά νέα για τα 3 παιδάκια που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ παίδων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα: Υπογράφονται οι 6 συμφωνίες Ελλάδας ‑ Τουρκίας

Ελλάδα 11.02.2026
Η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το Ιράν εκτελεί τραυματίες διαδηλωτές στα κρεβάτια νοσοκομείων – Σοκαριστικές καταγγελίες για αντίποινα

Κόσμος 11.02.2026
«Αν κοιτάξεις προσεκτικά, συνειδητοποιείς ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι, τους δόθηκε η χαριστική βολή μέσα στο νοσοκομείο»

Ακινητοποιήθηκε ο Οδοντωτός με 77 επιβάτες, βλάβη και στο εφεδρικό τρένο που πήγε για βοήθεια 

Ελλάδα 11.02.2026
Στο σημείο έχει κληθεί η ΕΜΑΚ για να συνδράμει στη διαδικασία απεγκλωβισμού