Το κέικ μανταρίνι που θα λατρέψετε
Από το blog Oh My Deer
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 29/4/2016 | 00:20
Κάτι γλυκό και πορτοκαλί από τις Oh My Deer!
Ένα κέικ μανταρίνι. Όχι ένα οποιοδήποτε κέικ. Το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ που έχεις δοκιμάσει. Πριν από δύο μήνες περίπου είδαμε για πρώτη φορά την υπέροχη ταινία "The secret life of Walter Mitty". Από τότε την βλέπουμε συνέχεια, ξανά και ξανά και δεν τη βαριόμαστε. Όμορφα και γαλήνια τοπία από Ισλανδία, Γροιλανδία και Ιμαλάια, ένα υπέροχο soundtrack, σκηνές και διάλογοι που σου δίνουν έμπνευση...και φυσικά αυτό το κέικ μανταρίνι. Πρέπει οπωσδήποτε να δεις την ταινία και να ψήσεις αυτό το κέικ.
Άρωμα εσπεριδοειδούς, η πιο γλυκιά επικάλυψη και καραμελωμένα μανταρίνια δημιουργούν το καλύτερο κέικ για να συντροφεύει το απογευματινό σου τσάι. Όλοι όσοι το δοκίμασαν το λάτρεψαν. Θα το δοκιμάσουμε σίγουρα με λεμόνια ή πορτοκάλια.
Το κέικ:
3 με 5 μανταρίνια (360-375 γρ)
6 αυγά
1 κούπα και 2 κουταλιές ζάχαρη (225 γρ)
2 1/3 κούπες αλεσμένα αμύγδαλα (250 γρ)
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Καραμελωμένα μανταρίνια:
2-3 μανταρίνια
1 3/4 κούπες ζάχαρη (375 γρ)
1 κούπα νερό
Γλάσο μανταρίνι:
1 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1-2 μανταρίνα, χυμός
Το κέικ: Βάλτε τα μανταρίνια σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό να τα καλύπτει. Αφού βράσει το νερό, κατεβάστε τη θερμοκρασία και αφήστε τα να μαγειρευτούν για δύο ώρες. Στραγγίστε τα και μόλις κρυώσουν κόψτε το καθένα στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε ολόκληρο το φρούτο στο μίξερ. Ναι, μαζί με τη φλούδα. Αυτό κάνει τη διαφορά.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C.
Βουτυρώστε και απλώστε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Σε ένα μπωλ χτυπήστε τα αυγά. Πορσθέστε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατέψτε καλά και τέλος, προσθέστε τα ψιλοκομμένα μανταρίνια.
Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε για 40-60 λεπτά στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου. Μπορείτε να ανοίξετε το φούρνο για να ελέγξετε μετά τα 30 λεπτά. Αν αρχίζει να παίρνει χρώμα στο επάνω μέρος, σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο. Μόλις το κέικ ψηθεί αφήστε το να κρυώσει και μετά βγάλτε το από το ταψί.
Καραμελωμένα μανταρίνια: Κόψτε τα μανταρίναι σε λεπτές φετούλες. Σε ενα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν. Προσθέστε τις φέτες από τα μανταρίνια και αφήστε τα να μαγειρευτούν μέχρι να γυαλίσουν και να μαλακώσουν. Μην τα αφήσετε πολύ ώρα γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά. Aπλώστε τα σε ένα κομμάτι από αντικολλητικό χαρτί.
Γλάσο μανταρινιού: Κοσκινίστε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπωλ. Προσθέστε το χυμό και ανακατέψτε μέχρι να γίνει γλάσο. Προσθέστε περισσότερη ζάχαρη ή χυμό μέχρι να πετύχετε την πυκνότητα που θελέτε. Να προτιμήσετε ένα πιο πυκνό γλάσο για να είναι σταθερό.
Το τελικό κέικ: Απλώστε το γλάσο στο κέικ. Αφήστε το να κρυώσει για κάποια λεπτά και μετά τοποθετήστε πάνω του τα καραμελωμένα μανταρίνια.