E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιβεβαιώνει το Μαξίμου τη λήψη προληπτικών μέτρων

Ενημέρωση από την κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Δημοσίευση 17/4/2016 | 20:19

Επιβεβαιώνει το Μαξίμου τη λήψη προληπτικών μέτρων

Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση την πρόταση των δανειστών για την ψήφιση τώρα προληπτικών μέτρων που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι το 2018. Στόχος είναι να βρεθεί ένα πακέτο που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να υποστηρίξουν με αξιοπρέπει, επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημείωμα, Αθήνα 17.04.2016

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης

1. Η συζήτηση στην Ουάσιγκτον απέδειξε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε όλα τα μέλη που μετέχουν στη διαπραγμάτευση. Σημαντικότερη σύγκλιση, είναι η επιθυμία όλων των πλευρών να υπάρχει καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement ) στην Αθήνα, μέχρι την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.

2. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά η διαφορά ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το πόσο εφικτό είναι να φτάσουμε σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Συγχρόνως, η γερμανική πλευρά φαίνεται να πιστεύει ότι είναι δυνατόν να κλείσει η συμφωνία με την συμμετοχή και του ΔΝΤ, χωρίς, όμως, καμία ελάφρυνση του χρέους -κάτι που αγνοεί την επαναλαμβανόμενη θέση του ΔΝΤ, που επισημάνθηκε πολλές φορές και στην Ουάσιγκτον, ότι χωρίς ουσιαστική απομείωση χρέους, το Ταμείο δεν μπαίνει στο πρόγραμμα.

3. Θετικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η ενισχυμένη κατανόηση για τις "κόκκινες γραμμές" στο αφορολόγητο και τις συντάξεις. Παρά τα σχετικά, δηκτικά, σχόλια στον εγχώριο Τύπο, ούτε μια φορά, στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, δεν αναφέρθηκε -πόσο μάλλον έγινε αντικείμενο κριτικής- η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό.

4. Είναι προφανές ότι καθώς πλησιάζουμε το Eurogroup θα υπάρχουν διαδοχικές προτάσεις και προσεγγίσεις για να βρεθεί ένα "πακέτο" που όλες οι πλευρές θα μπορέσουν να το υποστηρίξουν με αξιοπρέπεια.

5. Είναι επίσης προφανές ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους θεσμούς για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν μπορούν να λυθούν σε βάρος της χώρας. Όπως είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία που να παραβιάζει κάτι που συμφωνήθηκε πριν από δέκα μήνες.
6. Μέσα στις διαφορετικές προτάσεις που κατατέθηκαν προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση ανάμεσα στους θεσμούς, είναι και αυτή για περαιτέρω μέτρα που θα αποφασιστούν μεν από τώρα αλλά θα εφαρμοστούν, εάν και μόνο εάν, δεν καλύψουμε το στόχο του 3,5%, το 2018. Με δυο λόγια, η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει να κλείσει η αξιολόγηση με τα μέτρα που υπολογίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και συμφωνούν και οι ελληνικές αρχές και, μόνο αν το 2018 δεν πιάσουμε το στόχο, να είμαστε υποχρεωμένοι, τότε, να εφαρμόσουμε και κάποια από τα μέτρα που προτείνει το Δ.Ν.Τ. Και είναι ξεκάθαρο ότι σ' αυτή την πρόταση, τα περαιτέρω μέτρα προτείνεται να είναι ανάλογα με την απόκλιση από το στόχο. Για παράδειγμα, μια απόκλιση 0,3% (δηλαδή, να έχουμε 3,2% πρωτογενές πλεόνασμα και όχι 3,5%) θα οδηγούσε σε μέτρα ύψους μόνο 0,3%.
7. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το "πακέτο" που θα είναι στα τραπέζι και που, προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία, με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Oracle: Γιατί απέλυσε 21.000 εργαζομένους μέσα σε ένα χρόνο

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Oracle επιβεβαίωσε επίσημα τη μείωση 21.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 12 μηνών, επικαλούμενη την υιοθέτηση τεχνολογιών

Ποιες είναι οι Ρωσίδες που κατονόμασε ο Μπιλ Γκέιτς και τι αποκάλυψε για τον Επστάιν

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Αποκαλυπτικό πρακτικό κατάθεσης στο Κογκρέσο φέρνει στο φως ισχυρισμούς για απόπειρα εκβιασμού του ιδρυτή της Microsoft με όπλο τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.

Ευθανασία σε παιδί για πρώτη φορά στην Ολλανδία ‑ τι αποκάλυψε η υπουργός Υγείας

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Εισαγγελία της Ολλανδίας θα κρίνει αν ο γιατρός που εφάρμοσε τη διαδικασία ενήργησε εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2024.

Από το 2017 δρούσε το κύκλωμα ρευματοκλοπών: Και γνωστές επιχειρήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις - Τι είπε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας

Αστεροειδής περνάει ξυστά από τη Γη το Σάββατο: Πόσο μεγάλος είναι και τι λένε οι επιστήμονες

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σύγκρουσης από το πέρασμα του ουράνιου σώματος το Σάββατο.

«Με χτύπησε, προσπάθησα να αμυνθώ» υποστηρίζει η 29χρονη που μαχαίρωσε τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Όπως τόνισε η συνήγορός της, λίγες ημέρες νωρίτερα ο σύντροφός της επιχείρησε να την πνίξει και σώθηκε την τελευταία στιγμή

Σταματάει από την Εθνική Ελλάδος ο Κωνσταντέλιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας εξήγησε πως η απόφασή του δεν σχετίζεται με αγωνιστικούς λόγους αλλά σε προσωπικά και οικογενειακά δεδομένα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας – Πολωνίας: Ακύρωσε ταξίδι στη χώρα ο Ζελένσκι

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η κυβέρνηση της Πολωνίας αρνείται τη διαμεσολάβηση προκειμένου να εκτονωθεί η διπλωματική κρίση με την Ουκρανία

Πακιστάν: Διασώθηκε Γαλλίδα που κρατούνταν αιχμάλωτη για 12 χρόνια από τον σύζυγό της

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η 54χρονη κατήγγειλε στις αρχές ότι ο σύζυγός της είχε «φυλακίσει» εκείνη και τα παιδιά της, από τότε που μετακόμισαν στο Πακιστάν από την Αυστραλία το 2014

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών

Ρόδος: Τουρίστας βγήκε ολόγυμνος στο δρόμο, ανέβηκε σε ασθενοφόρο και πήδηξε στην άσφαλτο, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η αστυνομία τον μετέφερε σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου για να λάβει θεραπεία