E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Κατακουζηνός δικαιώνεται: Yπήρχε το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο!

Και μάλιστα εκδόθηκε και σύγγραμμα

Δημοσίευση 30/3/2016 | 13:24

Ο Κατακουζηνός δικαιώνεται: Yπήρχε το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο!

Τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το Βυζάντιο είναι αναρίθμητα. Μάχες, αυτοκράτορες, έρωτες, μυστικά του παλατιού, φιλοξενήθηκαν σε σελίδες βιβλίων που μιλούν για τη βυζαντινή αυτοκρατοριά. Αν και η θεματολογία της εποχής είναι ανεξάντλητη, οι εκδόσεις Magaliver εξέδωσαν σύγγραμα για το πρωτοποριακό για την εποχή αποχευτικό σύστημα στο Βυζάντιο.

Λίγες είναι οι πρωτεύουσες της εποχής που είχαν ειδικό μέρος για τουαλέτα μέσα στα σπίτια της εποχής, όμως στο Βυζάντιο είχαν εφεύρει ένα σύστημα με πήλινους σωλήνες που κατέληγαν μαζί με τους πήλινους σωλήνες των γειτονικών σπιτιών, σε ένα δίκτυο και απο εκεί σε μια απομακρυσμένη από τις κατοικίες περιοχή.

Οι Βυζαντινοί ήταν λάτρεις της καθαριότητας, μάλιστα είχαν αναγκάσει το παλάτι να βγάλει οδηγία να μην κάνουν μπάνιο πάνω από 3 φορές τη μέρα,για εξοικονόμηση νερού. Φημισμένη ανακάλυψη της εποχής είναι και το ζεστό νερό, αφού το βράζανε σε μεγάλους λέβητες, κατέληγε σε μπανιέρα μέσω μεγάλων σωλήνων. Εκεί πρωτοεμφανίζεται και το ατμόλουτρο. Για σαπούνι οι Βυζαντινοί χρησιμοποιούσαν σπάρτα και διάφορα αρωματικά βότανα.

Μεγάλο σκάνδαλο της εποχής, τα πρώτα κοινά δημόσια λουτρά, όπου δεν υπήρχε διαχωρισμός ανδρών και γυναικών. Η Εκκλησία ξεκίνησε μάχη κατά αυτής της συνήθειας των Βυζαντινών φέρνοντας το θέμα μέχρι και σε Συνόδους της Εκκλησίας. Μάλιστα είχαν βγάλει και συγκεκριμένες μέρες που επιτρεπόταν το μπάνιο στη προσπάθεια τους να περιορίσουν το φαινόμενο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ανατριχιαστικό μυστικό των παιδιών των Ίνκας που έμειναν παγωμένα για 500 χρόνια

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι μούμιες που μοιάζουν να κοιμούνται: Το εύρημα που συγκλόνισε τους επιστήμονες

Κάθε μέρα σχεδόν δύο παιδιά ‑ 881 άνθρωποι σε έναν χρόνο: Το trafficking στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Το έγκλημα που κρύβεται σε κοινή θέα

Παρίσι: Γιατί οι σοφίτες φτάνουν τους 40°C – Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της μποέμ ζωής γίνεται εφιάλτης

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Οι κάτοικοι στις σοφίτες «ψήνονται» κάτω από τις εμβληματικές στέγες

Γιατί κλείνει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» του Τραμπ;

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Ένας high-security «εφιάλτης» μέσα στους βάλτους

Η μεγαλύτερη μεταβίβαση πλούτου στην ιστορία μόλις ξεκίνησε

E-Daily 3.Left 29.06.2026
Μέχρι το 2048 θα αλλάξουν χέρια 124 τρισ. δολάρια

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left Χτες
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left Χτες
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left Χτες
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left Χτες
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.