E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ημέρα της αλήθειας σήμερα για το σωματίδιο του Θεού

Φουντώνουν οι φήμες, εν όψει των προγραμματισμένων ανακοινώσεων από το CERN...

Δημοσίευση 13/12/2011 | 12:19

Ημέρα της αλήθειας σήμερα για το σωματίδιο του Θεού

Ίσως η σημερινή ημέρα να αποδειχθεί σταθμός στην ιστορία των επιστημών και ιδιαίτερα της Φυσικής. Οι επιστήμονες στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων του CERN πρόκειται να ανακοινώσουν την πρόοδο που έχουν καταγράψει στην προσπάθεια εντοπισμού του λεγόμενου «σωματιδίου του Θεού» ή μποζονίου Χιγκς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες ερευνητών που εργάζονται στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη του μποζονίου, στοιχεία τα οποία, ωστόσο, δεν επαρκούν για να γίνει επίσημη ανακοίνωση της ανακάλυψης. Από την άλλη κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι την επόμενη χρονιά θα έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, που θα υποδεικνύουν ότι δεν υφίσταται η πιο συνηθισμένη εκδοχή του μποζονίου Χιγκς.

Ο εντοπισμός του σωματιδίου θα βοηθήσει στην κατανόηση όλων μυστικών του σύμπαντος. Η θεωρητική φυσικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λίζα Ράνταλ, συγγραφέας του «Χτυπώντας την Πόρτα του Παραδείσου. Πώς η Φυσική και η Επιστημονική Σκέψη Φωτίζουν το Σύμπαν και τον Σύγχρονο Κόσμο», εξηγεί μερικά πράγματα για το σωματίδιο και γιατί είναι τόσο σημαντικός ο εντοπισμός του.

Απαρχή

Το Μποζόνια Χιγκς, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, ευθύνεται για τη δημιουργία του πεδίου Χιγκς, που με τη σειρά του είναι αυτό που προσδίδει μάζα στα στοιχειώδη σωματίδια. Η ανακάλυψη του πάνω από όλα θα σημάνει το ότι η προσέγγιση που ακολουθούν οι επιστήμονες στην έρευνα του σύμπαντος είναι ορθή. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου μεγάλων ανακαλύψεων στο σύμπαν.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Δρ Ράνταλ, κατά πάσα πιθανότητα τα συμπεράσματα των επιστημόνων δεν θα είναι οριστικά. Θα αρκούν, όμως, ώστε να μην αποκλειστεί ρητά η ύπαρξη. Ακόμα και αν οι ερευνητές «κρατούν το μποζόνιο Χιγκς στα χέρια τους» δεν θα έχουμε απάντηση σε όλα τα ερωτήματα για τα στοιχειώδη σωματίδια, χωρίς αυτό να είναι κακό. ΑΚΟΜΗ και αν πρόκειται να ανακοινωθεί ότι παρά την έρευνα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του μποζονίου Χιγκς, ως συμπέρασμα θα είναι εξίσου εντυπωσιακό, καθώς υποδεικνύεται η ύπαρξη μιας πολύ πιο ενδιαφέρουσας στοιχειώδους μονάδας που κατέχει τον ρόλο του.

Μάζα μπορεί να προσδίδει ένα απλό στοιχειώδες σωματίδιο ή μια δομή πολύ πιο περίπλοκη ή ακόμα και τμήμα μιας πολυδιάστατης διαδικασίας. Πολύς λόγος έγινε τελευταία για τα νετρίνα, που σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις έχουν ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή του φωτός. Τα νετρίνα έχουν απειροελάχιστη μάζα, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στα πεδία Χιγκς.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλάζι

Καιρός 16.02.2026
«Πορτοκαλί» ειδοποίηση, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Νέα απεργία στα ταξί από αύριο: Για πόσες ημέρες δεν θα κυκλοφορούν

Ελλάδα 16.02.2026
Τι ισχύει στην Αττική - Οι λόγοι που κάνουν απεργία οι οδηγοί ταξί

Παρατηρητή στέλνει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

Πολιτική 16.02.2026
Σε μία προσπάθεια να κρατήσει ισορροπίες με την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ χωρίς όμως να “μπλέξει” η χώρα μας στην επιχείρηση δημιουργίας ενός αντί-ΟΗΕ

Η Ισραηλινή που βρέθηκε νεκρή στο κέντρο της Αθήνας ήταν δημιουργός της διάσημης σειράς «Τεχεράνη»

Ελλάδα 16.02.2026
Βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα του τέταρτου κύκλου

Η ιατροδικαστική επιβεβαιώνει τον βιασμό του 17χρονου από δύο φίλους του στη Νίκαια

Ελλάδα 16.02.2026
Οι δράστες του πετούσαν διάφορα αντικείμενα όπως αυγά και ξύδι, τον χλεύαζαν και τον βιντεοσκοπούσαν

Ένοπλη ληστεία σε σούπερ μάρκετ στον Πειραιά

Ελλάδα 16.02.2026
Ένα άτομο με καλυμμένα χαρακτηριστικά και απειλή όπλου ακινητοποίησε τους υπαλλήλους

Σοβαρό τροχαίο στα Σπάτα: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε διπλή ξύλινη κολώνα της ΔΕΗ, δείτε εικόνες

Ελλάδα 16.02.2026
Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Αττική Οδός: Παράταση έως 22/2 για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ποιο τμήμα θα είναι κλειστό στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

Ελλάδα 16.02.2026
Η περαιτέρω παράταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων συμβαίνει λόγω της έκτακτης εκτέλεσης εργασιών συντήρησης της σήραγγας «Λιοσίων»

Τέλος το τσάμπα πάρκινγκ στα σούπερ μάρκετ: Με αντίτιμο και χρονικό όριο η στάθμευση

Ελλάδα 16.02.2026
Τι θα συμβαίνει σε περίπτωση που το υπερβεί.

Κίνα: Οκτώ νεκροί εξαιτίας έκρηξης πυροτεχνημάτων

Ελλάδα 16.02.2026
Η Κίνα εισέρχεται στην πιο εντατική περίοδο όσον αφορά τα πυροτεχνήματα, των διακοπών για το σεληνιακό νέο έτος