E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έτοιμος να γίνει Έλληνας ο Όγκαστ

Απομένουν λεπτομέρειες για να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο

Δημοσίευση 27/3/2016 | 12:16

Έτοιμος να γίνει Έλληνας ο Όγκαστ

Παίκτες ύψους 2,08μ., με τέτοια αθλητικά προσόντα, δεν βρίσκεις κάθε μέρα. Πόσω μάλλον σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων όπως η Ελλάδα. Φαίνεται, ωστόσο, πως σύντομα το ελληνικό μπάσκετ θα έχει ένα γνήσιο ταλέντο στη διάθεσή του.

Ο λόγος για τον Ζακ Όγκαστ, που διαπρέπει στο NCAA και που σύμφωνα με πληροφορίες του sport-fm.gr είναι κοντά στο να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Για την ακρίβεια, απομένει ένα έγγραφο για να εξασφαλιστεί πως ο ελληνικής καταγωγής άσος θα λογίζεται πλέον και τυπικά ως Έλληνας, αλλά και θα είναι διαθέσιμος για την Εθνική.

Ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ του Notre Dame έχει πατέρα από την Αϊτή, αλλά μητέρα που κατάγεται από την Κοζάνη. Ονομάζεται Λία Τζιμούλη και γεννήθηκε στις ΗΠΑ από τον Λούη Τζιμούλη και την Μπέσι Μαργαρίτη, που μετανάστευσαν εκεί το 1949.

Ο ίδιος ο Όγκαστ (που έχει βαπτιστεί Zachary-Elias) έχει στενούς δεσμούς με τις «ρίζες» του, είναι μέλος της ορθόδοξης εκκλησίας της ελληνικής κοινότητας (έχει ένα τεράστιο τατουάζ του Ιησού στον δεξιό του ώμο) και φέρεται απόλυτα θετικός να αποκτήσει ελληνικά «χαρτιά».

Άλλωστε κάτι τέτοιο θα του δώσει τη δυνατότητα μελλοντικά να αγωνιστεί είτε στην Ελλάδα ως γηγενής (ήδη κάποιες ομάδες έχουν… ψαχτεί για την περίπτωσή του, χωρίς να υπάρχει κάτι προχωρημένο καθώς προτεραιότητά του είναι το ΝΒΑ), αλλά και στην Ευρώπη ως κοινοτικός. Αυτό ήταν και ένα επιχείρημα για να πειστεί στη συνάντηση που είχε πρόσφατα επί αμερικανικού εδάφους με άνθρωπο της ΕΟΚ.

Ιδιαίτερη πίεση από πλευράς χρόνου δεν υπάρχει για την τυπική ελληνοποίησή του, καθώς ο παίκτης δεν έχει πλέον δικαίωμα λόγω ηλικίας να αγωνιστεί στις «μικρές» εθνικές ομάδες, ενώ δεν υπολογίζεται άμεσα για την Εθνική. Άλλωστε φέτος ο χρόνος προετοιμασίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά είναι ελάχιστος, ενώ και ο ίδιος θα είναι απασχολημένος εν όψει της επικείμενης επιλογής του στο ντραφτ. Ουσιαστικά το ζητούμενο είναι να μπορεί να ενισχύσει το ελληνικό μπάσκετ από το επόμενο καλοκαίρι και για το μέλλον.

Όσο για το γιατί γίνεται τέτοιος ντόρος; Ο Ζακ Όγκαστ έχει τρομερή βελτίωση από χρόνο σε χρόνο. Στην τέταρτη σεζόν του στο κολέγιο κάνει τις καλύτερες εμφανίσεις του με 14,3 πόντους (55,9% στα δίποντα, 62,6% στα τρίποντα), 10,9 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ, 1,1 τάπες και μόλις 2,5 λάθη κατά μέσο όρο. Μάλιστα είναι σταθερά από τους κορυφαίους της ομάδας του στην πορεία της μέχρι την οκτάδα της τελικής φάσης του NCAA. Πριν από αυτή την πορεία θεωρείτο πως στα φετινά ντραφτ θα επιλεγόταν από κάποια ομάδα του ΝΒΑ στον δεύτερο γύρο (31-60), ωστόσο έχοντας προχωρήσει τόσο στο πρωτάθλημα και με την προοπτική να παίξει ακόμη και στο Final Four, έχει τη δυνατότητα να ανέβει ακόμη πιο ψηλά.

Η ομοσπονδία έχει βρει «χρυσορυχείο» ταλέντων στις ΗΠΑ από Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Μετά τους Καλάθη, Κουφό και Μπράμο, πέρσι έβγαλε ελληνικό διαβατήριο στο άψε-σβήσε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (που επίσης έφτασε στην οκτάδα του NCAA με το Oregon και προορίζεται αργά ή γρήγορα για την Εθνική), ενώ πέραν του Ζακ Όγκαστ υπάρχουν και άλλα «φυντάνια» με ταλέντο και προοπτικές εξέλιξης που δεν έχουν περάσει απαρατήρητα.

Πηγή: sport-fm.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πορτογαλία – Ουζμπεκιστάν 5‑0: Οι Ίβηρες προκρίθηκαν με σόου Ρονάλντο

Αθλητικά Νέα 24.06.2026
Διπλός Κριστιάνο και άνετο 3-0 στο ημίχρονο για την Πορτογαλία

Με πούρο στο στόμα και 177 χιλιόμετρα την ώρα: 85χρονος πιάστηκε σε κόντρες στη Φλόριντα, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Φορώντας καπέλο jockey στο οποίο είχε στηρίξει τα γυαλιά ηλίου και έχοντας ένα πούρο στο στόμα, ο Γουίλιαμ Μπόσγουορθ οδηγούσε το Nissan 350Z καμπριολέ και έκανε κόντρες με μία κόκκινη Chevrolet Corvette στο Λίσμπεργκ,  σε δρόμο με όριο ταχύτητας τα 72 χιλιόμετρα

Σε κυκλοφορία το ψηφιακό ευρώ έως το 2029 ‑ Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης

Τραγωδία στη Μυτιλήνη: Κατέληξε 36χρονη γιατρός μετά από επιπλοκές στον τοκετό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η τραγική είδηση σκόρπισε τη θλίψη στο νησί

Αποκαλυπτική η βαλλιστική για το μακελειό στα Βορίζια: 124 κάλυκες, 13 όπλα και το «ένοχο» 9άρι που συνδέει τρεις υποθέσεις

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην έκθεση γίνεται λόγος για 76 κάλυκες καλάσνικοφ από τέσσερα διαφορετικά όπλα - Η βολίδα που αφαιρέθηκε από την σορό του 39χρονου Φανούρη Καργάκη δεν κατέστη δυνατό να συνδεθεί με κάποιο απ` αυτά τα τέσσερα συγκεκριμένα καλάσνικοφ

Έφταιγαν τα μπαλάκια στον Τσιτσιπά: Η έκρηξη του Έλληνα τενίστα στην πρεμιέρα του στη Μαγιόρκα, βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας πρωταθλητής ηττήθηκε και αποκλείστηκε από τον Περουβιανό, Ιγνάσιο Μπούσε με 2-0 σετ στο τουρνουά της Μαγιόρκα

Τι κάνουν στην Κύπρο με τους τόνους λαγοκέφαλου που πιάνουν κάθε χρόνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η διαδικασία αυτή έχει οδηγήσει στην εξολόθρευση τεράστιων πληθυσμών λαγοκέφαλου από τις κυπριακές θάλασσες

Ανατριχιαστική υπόθεση στην Ουγγαρία: Συνελήφθη 30χρονος νοσοκόμος, ο οποίος συνέλεγε ανθρώπινα μέλη από νοσοκομείο και νεκροταφεία

Κόσμος Χτες
Οι αρχές ερευνούν τη μακάβρια συλλογή λειψάνων που βρέθηκε στο σπίτι και τον χώρο εργασίας του - Δείτε βίντεο

Αθώα η Παναγιώτα Βλαντή στη μήνυση του Γιώργου Κιμούλη: «Δεν κατασκεύασα κανένα γεγονός», είπε

E-Daily 3.Left Χτες
Με καταθέσεις Δώρας Χρυσικού και παρουσία Ζέτας Δούκα η δίκη της Παναγιώτας Βλαντή με τον Γιώργο Κιμούλη

Πριν το απόλυτο σοκ στο NBA με τη μεταγραφή στους Χιτ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο συγκίνησε το πανελλήνιο

E-Daily 3.Left Χτες
Το γεύμα αγάπης που μοιράστηκε σε πάνω από 200 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παλιοί γνώριμοι του Γιάννη από τα Σεπόλια

Φρίκη στη Βρετανία: Κοριτσάκι μόλις 2 ετών ξεψύχησε μετά από σωματική και σeξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η άτυχη Ίζαμπελ έφερε 21 κατάγματα στο κορμάκι της μετά από συνεχή σωματική κακοποίηση ενώ σε επικοινωνία με τη γιαγιά του παιδιού η μάνα του άφηνε υπονοούμενα ότι ο σύντροφός της είναι παιδεραστής

Έφηβη στην Ολλανδία μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τους γονείς της και μοιράστηκε τις φωτογραφίες με συμμαθητές της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πληροφορίες από τοπικά μέσα ότι η ανήλικη φέρεται να αυτοπροσδιοριζόταν ως σκύλος