E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αύξηση φόρων παντού: Βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο

Αν και το 70% στην τελική τιμή της βενζίνης είναι φόροι

Δημοσίευση 23/3/2016 | 00:19

Αύξηση φόρων παντού: Βενζίνη, ρεύμα και φυσικό αέριο

Λίγο θεωρούν, προφανώς, στο υπουργείο Οικονομικών, ότι το 70% της τελικής τιμής της βενζίνης είναι φόροι και γι' αυτό το λόγο σκέφτονται να τους αυξήσουν.

Η... φαεινή ιδέα που επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο επανέρχεται στο τραπέζι, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της διαφοράς του δημοσιονομικού κενού, ενώ τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί η είδηση για πρόταση-σοκ από πλευράς των Θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 23%, παρά την έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών λόγω αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η πρόταση για αύξηση του φόρου στο ρεύμα συναντά την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε εκφραστεί και στις διαπραγματεύσεις του Ιουνίου, με το επιχείρημα πως, με βάση τον τζίρο της ΔΕΗ στην ηλεκτρική ενέργεια για το 2014, θα μπορούσε να προκύψει ένα επιπλέον ποσό.

Με ΦΠΑ 13% το Δημόσιο είχε έσοδα 730 εκατ. ευρώ, ενώ με το συντελεστή 23% τα έσοδά του θα ανέρχονταν στα 1,3 δισ. ευρώ.

Ήδη, η βιομηχανία και παράγοντες της αγοράς βρίσκονται «στα κάγκελα», μετά τη φημολογία και για αύξηση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Εκφράζουν τη σφοδρή αντίθεσή τους, εκτιμώντας ότι θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών.

Σήμερα, στην τελική τιμή του φυσικού αερίου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται στο 10%. Θυμίζουμε μελέτη του ΙΟΒΕ, που υπολόγιζε πως, αν ο φόρος στο φυσικό αέριο περιοριζόταν στο ελάχιστο όριο που ορίζει η κοινοτική νομοθεσία, θα παράγονταν 754 εκατομμύρια «περισσότερο» ΑΕΠ το χρόνο, θα δημιουργούνταν 12.500 θέσεις εργασίας και θα οδηγούσε σε πτώση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 1,9% και των βιομηχανικών προϊόντων κατά 2,1%.

Σχετικά με τη βενζίνη, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι μία αύξηση στο φόρο θα ανέβαζε πάλι τη μέση τιμή σε 1,5 ευρώ. Σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα περίπου 1,329 ευρώ, που είναι ο μέσος όρος τιμής της βενζίνης πανελλαδικά και οι φόροι ισούνται με 93 λεπτά (70%).

Μάλιστα, σχετικά με την τιμή της αμόλυβδης, προ φόρων, η Ελλάδα είναι η 15η φθηνότερη στην Ευρώπη των «28», ενώ, μετά τις φορολογικές επιβαρύνσεις, φτάνει να είναι η 8η ακριβότερη στην Ευρώπη, υψηλότερη απ' ότι σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, με σαφώς άλλες μισθολογικές απολαβές.

Παράλληλα, μια ενδεχόμενη αύξηση στους φόρους εκτιμάται ότι θα μειώσει την κατανάλωση, άρα και τα εκτιμώμενα έσοδα για το κράτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακινητοποιήθηκε τρένο της Hellenic Train στο δρομολόγιο Καμίνια ‑ Αγιος Ανδρέας λόγω «αστοχίας υποδομής»

Ελλάδα Χτες
Λόγω αστοχίας υποδομής, σύμφωνα με την εταιρεία, σταμάτησε η αμαξοστοιχία 13353 – Με λεωφορεία τα δρομολόγια στο τμήμα Αγ. Ανδρέας – Καμίνια

Κινητοποιήσεις αγροτών: Στο τραπέζι του διαλόγου μετά από εβδομάδες στα μπλόκα – Ανοίγουν οι δρόμοι, χωρίς να αποσύρονται τα τρακτέρ

Ελλάδα Χτες
Εν αναμονή της συνάντησης στο Μαξίμου, οι αποκλεισμοί χαλαρώνουν, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται

Ντόναλντ Τραμπ: Προανήγγειλε επίθεση στο Μεξικό;

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε μία δεύτερη επίθεση στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας πως η χώρα συνεργάζεται καλά με τις ΗΠΑ

Σέρρες: Προφυλακιστέος ο 15χρονος για τον θανάσιμο ξυλοδαρμού του 17χρονου

Ελλάδα Χτες
Φυγαδεύτηκε από το δικαστικό μέγαρο

Χαμενεΐ: Ο αλαζόνας Τραμπ θα «πέσει» σαν τον Φαραώ και τον Σάχη, έχει τα χέρια του λερωμένα με αίμα

Κόσμος Χτες
Αναφερόμενος στα επεισόδια στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις, υποστήριξε ότι ομάδες ανθρώπων «με πρόθεση την καταστροφή» προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια της χώρας, με στόχο να ικανοποιήσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Καραϊβική: Καρέ καρέ η κατάληψη του πετρελαιοφόρου της Βενεζουέλας από Αμερικανούς πεζοναύτες

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο στο κατάστρωμα του «Olina»

Συρία: Τανκ χτύπησε ρεπόρτερ που κάλυπτε τις φονικές συγκρούσεις στο Χαλέπι – Σώθηκε από θαύμα

Κόσμος Χτες
Ο ρεπόρτερ επέζησε με ελαφριά τραύματα, παρά την αιμοραγγία που του προκάλεσε το χτύπημα

Απίστευτο σκηνικό με θύμα τον Γιώργο Κούτσια – Του επιτέθηκε συμπαίκτης του

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο νεαρός Έλληνας ποδοσφαιριστής δέχτηκε επίθεση από συμπαίκτη του στο φιλικό Βικτόρια Πλζεν – Λουγκάνο και προς τιμήν του δεν αντέδρασε καθόλου.