E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ομπάμα έφτασε στην Κούβα για την ιστορική επίσκεψη

έπειτα από 88 χρόνια

Δημοσίευση 21/3/2016 | 00:18

Ο Ομπάμα έφτασε στην Κούβα για την ιστορική επίσκεψη

Ο Μπάρακ Ομπάμα γύρισε σελίδα στις αμερικανοκουβανικές σχέσεις, καθώς λίγο πριν από τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έφτασε στην Κούβα, ένα από τα τελευταία προπύργια του κομμουνισμού με το οποίο σκοπεύει να βάλει ένα τέλος σε πάνω από πέντε δεκαετίες εχθρότητας.

Το Air Force One προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρτί της Αβάνας κι ο Ομπάμα έγινε ο πρώτος εν ενεργεία αμερικανός ηγέτης που επισκέπτεται το νησί μετά την επίσκεψη του Κάλβιν Κούλιτζ το 1928.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο κόρες τους Μάλια και Σάσα, ο Ομπάμα επιδιώκει με την επίσκεψή του αυτή έναν διπλό στόχο: να έρθει σε επαφή με τον κουβανικό λαό και να σταθεροποιήσει τη θεαματική προσέγγιση που άρχισε στα τέλη του 2014 με την Κούβα του Ραούλ Κάστρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Αργεντινή, θέλει επίσης να βελτιώσει την εικόνα της χώρας του στη λατινική Αμερική -- μια εικόνα που έχει αμαυρωθεί από τις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε αυτό που θεωρούσαν «αυλή» τους.

Από την άποψη αυτή, ο παλιός κουβανός εχθρός αποτελεί το τέλειο σύμβολο μιας νέας σχέσης με την υποήπειρο και, τη στιγμή που ολοκληρώνει τη δεύτερη προεδρική θητεία του, ο Ομπάμα επιθυμεί να προχωρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο στην προσπάθεια αυτή ώστε να καταστήσει δύσκολη οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση, όποιος κι αν θα είναι ο διάδοχός του το 2017.

Αυτός είναι ο στόχος που έχει οδηγήσει τον Λευκό Οίκο να κηρύξει τους τελευταίους μήνες μια σειρά μέτρων για τη χαλάρωση του εμπάργκο που επιβάλλεται στο νησί από το 1962 και η πλήρης άρση του οποίου εξαρτάται από το Κογκρέσο.

Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Starwood ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονομικών για να ανοίξει δύο ξενοδοχεία στην Αβάνα. Έγινε, έτσι η πρώτη αμερικανική πολυεθνική που εγκαθίσταται στην Κούβα μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Συλλήψεις αντιφρονούντων λίγες ώρες πριν από την άφιξη Ομπάμα στην Κούβα

Πάντως, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δεκάδες ακτιβιστές του κινήματος αντιφρονούντων «Κυρίες στα Λευκά» συνελήφθησαν έπειτα από πορεία στην Αβάνα. Τα μέλη της οργάνωσης, που ίδρυσαν αρχικά σύζυγοι πρώην πολιτικών κρατουμένων, διαδήλωσαν με αίτημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κουβανικές αρχές. Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μετά τη λήξη της πορείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο

Ο ιερέας της Χίου που ξεχωρίζει με τον μοναδικό τρόπο μετάδοσης του μηνύματος της Ανάστασης

Ελλάδα 11.04.2026
Ο ιερέας που έχει γίνει διάσημος για τον χαρακτηριστικό τρόπο που μεταφέρει το μήνυμα της Ανάστασης του Ιησού