E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό, εμπλοκή στα κόκκινα δάνεια

Η γραμμή των δανειστών, η πρόταση της ελληνικής πλευράς

Δημοσίευση 18/3/2016 | 08:23

Κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό, εμπλοκή στα κόκκινα δάνεια

«Είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τους θεσμούς τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

Σταθάκης: Υπάρχει απόσταση για τα κόκκινα δάνεια

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους θεσμούς για το θέμα των κόκκινων δανείων, η οποία θα γίνει ξανά αύριο Σάββατο. «Έχουμε απόσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός οι δανειστές έχουν κοινή γραμμή και ζητούν την απελευθέρωση πώλησης των δανείων. «Ζητούν να πωλούνται τα πάντα» επισήμανε. Διευκρίνισε όμως ότι «εξαιρούν όμως, ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα (με την πρώτη κατοικία)». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δανειστές κάνουν και κάποιες υποχωρήσεις, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Υπενθυμίζεται ότι, η πρόταση της ελληνικής πλευράς προβλέπει για τρία χρόνια εξαίρεση από την πώληση των στεγαστικών δανείων και όσων δανείων έχουν υποθήκη ή προσημειωμένη την πρώτη κατοικία και την διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων με όρια έως 500.000 ευρώ των επαγγελματιών, με δάνεια έως 250.000 ευρώ και τα καταναλωτικά δάνεια με όριο τα 20.000 ευρώ.

Κατρούγκαλος: Κοντά σε συμφωνία για το Ασφαλιστικό

Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό έως το Σάββατο, εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, σημειώθηκε πρόοδος, όσον αφορά στη διαπραγμάτευση. Όπως είπε, οι δανειστές δέχθηκαν να συζητήσουν μερικές από τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς.

«Δεν υπήρχε, βέβαια, κατάληξη σήμερα» σημείωσε ο υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Σάββατο, που θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να υπάρξει πρόοδος. «Δεν μπορώ να πω από τώρα, αν θα καταλήξουμε. Είμαι, όμως, λίγο πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση» διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σταθερές οι βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων. «Δεν μπήκε η αμφισβήτηση αυτή στο τραπέζι ούτε από την άλλη πλευρά» επεσήμανε. Επίσης, όπως τόνισε, σταθερή παραμένει και η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.

Εξερχόμενος από τη χθεσινή συνάντηση, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν υπήρξε κάθετη άρνηση των εκπροσώπων των θεσμών σε κανένα από τα βασικά θέματα του ασφαλιστικού. «Δεν μπορείς να φτάσεις σε συμβιβασμό, αν δεν έχεις αμοιβαίες υποχωρήσεις. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέμπη: 50 σωματεία του πολιτισμού στο πλευρό του απεργού πείνας Πάνο Ρούτσι

Ελλάδα 20.09.2025
Απευθύνουν κάλεσμα στο Σύνταγμα την Κυριακή (21/9)

Γιάμαλη: «Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και ασφαλείς είτε είμαστε μαύροι, γκέι, είτε φοράμε κοντές φούστες»

Ελλάδα 20.09.2025
Το σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την ισότητα και την ελευθερία, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ένα ζευγάρι ανδρών.

Πάνος Ρούτσι: Έχω υποσχεθεί στο παιδί μου ότι θα βρω τους δολοφόνους και θα τους βάλω στη φυλακή

Ελλάδα 20.09.2025
Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι συνεχίζει την απεργία πείνας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να του χορηγηθεί άδεια εκταφής του παιδιού του, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ανδρας έπνιξε την αδερφή του με σακούλα

Ελλάδα 20.09.2025
Σύμφωνα ο άνδρας ήταν εκείνος που κάλεσε στο 100 και ενημέρωσε την Αστυνομία για το έγκλημα.

Σέρρες: Οργή αγροτών κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης – Φυγαδεύτηκε από την αστυνομία

Ελλάδα 20.09.2025
Δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν, από το πρωί του Σαββάτου, στο χώρο της Serexpo, στις Σέρρες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Μαρία Καρυστιανού: «Βρώμικοι και απάνθρωποι Μητσοτάκης, Καραμανλής, Τριαντόπουλος»

Ελλάδα 20.09.2025
Κατάθεση ψυχής από τη Μαρία Καρυστιανού. «Αγγιξα κάθε οστό του παιδιού μου, ως τελευταίο χάδι και αναγνώρισα κάτι που δεν ανέφερε καμία ιατροδικαστική» – Τι απαντά σχετικά με το 25% δημοσκόπησης που δείχνει επιθυμία να δημιουργήσει κόμμα;

«Αγώνας δρόμου» για την πιστοποίηση στα ασανσέρ ‑ Έρχονται σφραγίσεις και πρόστιμα

Ελλάδα 20.09.2025
Στην πράξη, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική.

To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική

Κόσμος 20.09.2025
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος 20.09.2025
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης