E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ασφαλιστικό: Ζητούν «ψαλίδι» σε όλα οι δανειστές, απαιτούν και μειώσεις στις νέες συντάξεις

Στον «αέρα» τα σχέδια του Κατρούγκαλου

Δημοσίευση 10/3/2016 | 08:56

Ασφαλιστικό: Ζητούν «ψαλίδι» σε όλα οι δανειστές, απαιτούν και μειώσεις στις νέες συντάξεις

Οι δανειστές ζητούν να πέσει κάτω από τα 384 ευρώ η εθνική σύνταξη - Απαιτούν και μειώσεις στις νέες συντάξεις - Διαφωνούν και με τα σχέδια για τις εισφορές αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων

Με καταγραφή των αποκλίσεων στα «καυτά» θέματα της ατζέντας του ασφαλιστικού ξεκίνησε η νέα φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να κλείσει άμεσα η συμφωνία έως το τέλος της δεκαήμερης παραμονής των δανειστών καθώς η τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από το Πάσχα των καθολικών είναι η 23η Μαρτίου ενώ θα απαιτηθεί και έκτακτο Eurogroup.

Ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιδιώξει να «παίξει» τελευταίο το διαπραγματευτικό χαρτί της παρέμβασης στις επικουρικές συντάξεις που οδηγεί σε περικοπές καταβαλλόμενων συντάξεων αφού προηγουμένως κλείσουν οι τρεις πρώτες ενότητες που αφορούν:

α) στην αρχιτεκτονική της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το ύψος της εθνικής σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι δανειστές προβάλλουν ενστάσεις σε σχέση με την ποσοτικοποίηση της πρότασης Κατρούγκαλου - θέλουν εμπροσθοβαρείς και μετρήσιμες αποδόσεις - ενώ αξιώνουν μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ και συρρίκνωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις νέες συντάξεις.

Για παράδειγμα ζητούν οι συντελεστές να μειωθούν στο 0,70 για τα πρώτα 15 έτη αντί 0,80. Υποστήριξαν ότι απαιτείται μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, απορρίπτοντας τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της ελληνικής πρότασης που «μεροληπτεί» υπέρ των αδυνάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις που κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

β) στον επανυπολογισμό των συντάξεων μέχρι το 2018. Οι δανειστές ζητούν εξηγήσεις σε τεχνικά θέματα (πχ που θα βρεθούν τα παλαιότερα στοιχεία) ενώ θέτουν ερωτήσεις για το ρόλο που πρόκειται να παίξει η προσωπική διαφορά στην εξοικονόμηση δαπάνης.

γ) στην αλλαγή του συστήματος καταβολής εισφορών για αγρότες, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι θεσμοί δε φαίνεται να αποδέχονται τις εκπτώσεις που προτείνει το υπουργείο, υπενθυμίζοντας ότι «ό,τι δίνουν, πρέπει να παίρνουν». Αυτή η επισήμανση βάζει στο στόχαστρο τους αγρότες που μπορούσαν να λάβουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ καταβάλλοντας εισφορά που αντιστοιχεί στο 16% του καθαρού εισοδήματός τους αλλά και τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δικαιούνταν εκπτώσεις στις εισφορές κατά την πρώτη 5ετία της σταδιοδρομίας τους.

Η ομαδοποίηση της συζήτησης σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο θα δημιουργήσει ένα πλέγμα προστασίας ώστε να μην εγείρουν ξαφνικά νέα αιτήματα. Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι δεν τέθηκε θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων. Στόχος των μέτρων παραμένει η εξοικονόμηση συνταξιοδοτικών δαπανών 1,8 δισ. για το 2016.

Όταν υπάρξει σύγκλιση στα παραπάνω θέματα, θα ανοίξει το κεφάλαιο των περικοπών στις επικουρικές. Το εύρος των περικοπών εξαρτάται από την αποδοχή ή όχι των δανειστών της πρότασης για αύξηση των εισφορών στους μισθωτούς κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Επόμενη συνάντηση με στόχο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σε τεχνικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο στις 11.30 πμ ενώ σήμερα θα συναντηθεί ο γενικός γραμματέας ασφάλισης Ν. Φράγκος με τα τεχνικά κλιμάκια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ ‑ Παναθηναϊκός 2‑0: Με «καυτό» Γιακουμάκη στον τελικό του Κυπέλλου ο Δικέφαλος

Αθλητικά Νέα Χτες
Δεύτερη νίκη για τον «δικέφαλο του βορρά»

Πέθανε ο πρωταγωνιστής του Dawson`s Creek, James Van Der Beek

Κόσμος Χτες
Πέθανε σε ηλικία 48 ετών ο ηθοποιός

Καλάβρυτα: Και παιδιά ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στον Οδοντωτό ‑ Θα αποζημιωθούν οι επιβάτες

Ελλάδα Χτες
Βλάβη σε δρομολόγιο του Οδοντωτού - Ταλαιπωρία για 77 επιβάτες

Λαμία: Σοβαρό επεισόδιο ξυλοδαρμού μεταξύ νεαρών ‑ «Τον έριξαν κάτω και τον κλωτσούσαν»

Ελλάδα Χτες
Τέσσερα άτομα «είχαν βάλει κάτω έναν και τον κλωτσούσαν», σύμφωνα με μαρτυρίες

Νοτιοκορεάτης αστέρας πεθαίνει ξαφνικά στα 39 ‑ Η ανατριχιαστική τελευταία ανάρτησή του

Κόσμος Χτες
Ο κορεάτης σταρ Jung Eun-woo πεθαίνει σε ηλικία 39 ετών, η ανάρτηση μία ημέρα πριν από τον θάνατό του γίνεται viral

Συναγερμός στο Ηράκλειο: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στην παραλιακή λεωφόρο

Ελλάδα Χτες
Το θύμα φέρεται να ήταν χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Λεβαδειακός – ΟΦΗ 0‑1: Στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λαμπρόπουλος το γκολ της πρόκρισης για τους Κρητικούς

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη, τον άφησαν ελεύθερο, έκανε... ντριφτ μεθυσμένος και τον ξανασυνέλαβαν

Ελλάδα Χτες
39χρονος συνελήφθη με ναρκωτικά, αφέθηκε ελεύθερος, ξεκίνησε να κάνει ντριφτ έξω από αστυνομικό τμήμα μεθυσμένος και ξανασυνελήφθη

Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες ‑ Συνελήφθη ο δράστης (Βίντεο)

Κόσμος Χτες
Πρόκειται για την πέμπτη επίθεση σε σχολική μονάδα της χώρας από την αρχή του έτους

Τραγωδία στην Κυπαρισσία: Νεκρό 3χρονο παιδί

Ελλάδα Χτες
Το παιδάκι υπέστη ανακοπή, διασωληνώθηκε και τελικά εξέπνευσε

Αυτοί είναι ο νέοι Αγιοι της Ορθοδοξίας ‑ Ποιοι είναι ο παπά Τύχων ο Αγιορείτης και ο Χατζηγεώργης

Ελλάδα Χτες
Με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εντάσσονται στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στον Λευκό Οίκο ο Νετανιάχου: Συνάντηση με τον Τραμπ εν μέσω της έντασης με το Ιράν

Κόσμος Χτες
Το Ισραήλ υπέγραψε για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο της Ειρήνης