E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χίλιες νέες θέσεις εργασίας ως το καλοκαίρι για το μετρό Θεσσαλονίκης

Τι συζητήθηκε στην Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής

Δημοσίευση 9/3/2016 | 09:22

Χίλιες νέες θέσεις εργασίας ως το καλοκαίρι για το μετρό Θεσσαλονίκης

Τα εν εξελίξει έργα παραχώρησης των πέντε αυτοκινητοδρόμων (Μορέας, Αιγαίου, Ιόνια, Ολυμπία και Ε65), το Μετρό Θεσσαλονίκης και ο εν εξελίξει διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομής υπό τον Συντονιστή Υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.  

Συγκεκριμένα για το Μετρό Θεσσαλονίκης, έχει υπογραφεί και ενεργοποιήθηκε η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση και την επανέναρξη των αρχαιολογικών ερευνών στο σύνολο του έργου ενώ κατασκευάζονται με εντατικούς ρυθμούς οι σταθμοί Πατρίκιος, Νέα Ελβετία, Βούλγαρη καθώς και το Αμαξοστάσιο στο ανατολικό άκρο της βασικής γραμμής του Μετρό. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα ενεργοποιηθούν επιπλέον πέντε εργοτάξια. Με αυτόν τον προγραμματισμό αναμένεται ότι στις γραμμές του μετρό Θεσ/νικης (βασική γραμμή και Καλαμαριά) θα δημιουργηθούν χίλιες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το καλοκαίρι.  

Σχετικά με τους αυτοκινητόδρομους Ολυμπία, Ιόνια και Ε65 έχουν ήδη υπογραφεί Πλαίσια Συναντίληψης με τους παραχωρησιούχους και υπάρχει δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πλήρη αποπεράτωση των έργων εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Η παράδοση τους σε πλήρη κυκλοφορία ορίζεται για το Μάρτιο του 2017. Ήδη σε εφαρμογή των πλαισίων συναντίληψης, στην Ολυμπία Οδό, υπάρχει σημαντική αύξηση του ρυθμού εκτέλεσης εργασιών στα εργοτάξια του τμήματος Κόρινθος-Πάτρα, ενώ ταυτόχρονα επιταχύνονται δραστικά οι εργασίες σε όλα τα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητοδρόμου Ε65. Και οι τρεις αυτοκινητόδρομοι έχουν ολοκληρωθεί, έως σήμερα, σε ποσοστό περίπου 70%.  

Στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου έχει αποκατασταθεί πλήρως ο ρυθμός εκτέλεσης των εργασιών στα εργοτάξια των νέων τμημάτων Ευαγγελισμός-Ραψάνη και Πλαταμώνας-Σκότινα και εντός του Μαρτίου θα υπογραφεί η Συμφωνία Ολοκλήρωσης του Έργου.

Ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έχει ξεπεράσει το 92% της ολοκλήρωσης του. Στον αυτοκινητόδρομο Μορέα, από το Δεκέμβριο του 2015, έχουν ξεκινήσει με εντατικό ρυθμό οι εργασίες, τόσο στο εργοτάξιο Καλαμάτας όσο και στο εργοτάξιο Πελλάνας του τμήματος Λεύκτρο-Σπάρτη. Η επανεκκίνηση (Reset) του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη πραγματοποιηθεί ενώ έχουν καταβληθεί από το Δημόσιο όλα τα προβλεπόμενα χρηματικά ποσά. Ο Μορέας θα είναι ο πρώτος από τους αυτοκινητοδρόμους που θα παραδοθεί σε πλήρη κυκλοφορία και χρήση εντός του 2016. Συγκεκριμένα, το τμήμα Λεύκτρο-Σπάρτη θα ολοκληρωθεί εντός του Απριλίου 2016, ο κόμβος της Μεγαλόπολης θα παραδοθεί σε χρήση στις αρχές του καλοκαιριού και το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί με την παράδοση της περιμετρικής Καλαμάτας το φετινό Σεπτέμβριο.

Με γοργούς ρυθμούς κινείται η εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία που αφορά στο έργο της κατασκευής με παραχώρηση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης. Η διαδικασία της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε και με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν θα συνταχθούν τα τελικά τεύχη δημοπράτησης των οποίων η έγκριση αναμένεται την πρώτη βδομάδα του Απριλίου 2016.

Για την ταχύτερη επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης και διάθεσης γης, που αφορούν τις συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις των αυτοκινητοδρόμων και του Μετρό Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Διυπουργικής Επιτροπής και σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει τροποποιηθεί το Άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων ενώ με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τα εν λόγω έργα έχουν κηρυχθεί ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας. Δραστική επιτάχυνση παρατηρείται και στην απελευθέρωση χώρων που είχαν δεσμευτεί για αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες. Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Διυπουργικής Επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού απελευθερώθηκε μεγάλος αριθμός χώρων ενώ παράλληλα μειώθηκαν σημαντικά οι χρόνοι παράδοσης των υπολοίπων με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις από τις εν εξελίξει αρχαιολογικές έρευνες. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξάνθη: Απορριμματοφόρο «βούλιαξε» στην άσφαλτο

Ελλάδα 01.02.2026
Στην Ξάνθη, απορριμματοφόρο όχημα βυθίστηκε στην άσφαλτο, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας

Βόλος: Νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα «Βιολάντα» σε σούπερ μάρκετ ‑ Τρικάκια και συνθήματα

Ελλάδα 01.02.2026
Τρικάκια, συνθήματα και μπισκότα «Βιολάντα» στο πάτωμα

Ζευγάρι μήνυσε κλινική εξωσωματικής για εμφύτευση λάθους εμβρύου

Κόσμος 01.02.2026
Αγωγή κατά κλινικής στο Ορλάντο μετά τη γέννηση παιδιού που δεν είναι βιολογικά δικό τους

Οι γονείς του Αλκη Καμπανού άναψαν κεράκι στη Τούμπα για τους επτά οπαδούς του ΠΑΟΚ

Αθλητικά Νέα 01.02.2026
Με αφορμή την τραγική συγκυρία με τον θάνατο των επτά οπαδών του ΠΑΟΚ στο τραγικό δυστύχημα, που σημειώθηκε στη Ρουμανία, ο Αριστείδης Καμπανός έστειλε το δικό του μήνυμα

Αντριου ‑ Έπσταϊν: Δεύτερη γυναίκα καταγγέλλει πως την έστειλαν στη Βρετανία γι` αυτόν

Κόσμος 01.02.2026
Το θύμα – που ήταν τότε 20 ετών – οδηγήθηκε στη βασιλική κατοικία Royal Lodge για επαφή με τον Αντριου και μετά ξεναγήθηκε στο Μπάκινγχαμ

Καιρός: Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας ‑ Επτά περιοχές σε red code ‑ Μπαράζ κλήσεων στο 112

Καιρός 01.02.2026
Eπτά περιοχές βρίσκονται σε red code, ενώ δεκάδες πολίτες έχουν καλέσει το 112 για βοήθεια, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν μέχρι αργά το απόγευμα

Πολύμηνη διαρροή βλέπουν οι ειδικοί πίσω από τη φωτιά στη «Βιολάντα» – Φόβοι για νέα ανάφλεξη και έκρηξη

Ελλάδα 01.02.2026
Η ανακοίνωση της εταιρείας και τα όσα θα γίνουν τις επόμενες ημέρες

Η έκρηξη στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν οφείλεται σε διαρροή αερίου, ανακοίνωσε η πυροσβεστική

Κόσμος Χτες
Από την έκρηξη σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 14

Η τοιχογραφία της Μαρίας Κάλλας στην Καλαμάτα η κορυφαία στον κόσμο για το 2025

Πολιτισμός Χτες
Τελικά τα καταφέραμε, δώσαμε φωνή σε έναν τοίχο και ακούστηκε παντού, αναφέρει ο εικαστικός Κλεομένης Κωστόπουλος

«Κόκκινος συναγερμός» σε 4 Περιφέρειες για την κακοκαιρία που θα πλήξει αύριο τη χώρα

Καιρός Χτες
Σε κατάσταση κινητοποίησης (red code) η μιση χώρα