E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίζουν για το προσφυγικό

Θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι στις 12 το μεσημέρι

Δημοσίευση 4/3/2016 | 07:59

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφασίζουν για το προσφυγικό

Στο ίδιο τραπέζι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, θα βρεθούν στις 12 το μεσημέρι οι πολιτικοί αρχηγοί, προκειμένου να συζητήσουν μέσα σε μια ήδη τεταμένη πολιτικά ατμόσφαιρα το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προϊδέασε για τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου. Δεδομένο, θεωρείται ότι θα ζητήσει από τους συνομιλητές του να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις με στόχο, όπως λένε από το περιβάλλον του, «να υπάρξει εθνική γραμμή και να πάμε στη σύνοδο με ισχυρές συμμαχίες».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζαν με νόημα πως «θέλουμε να συνεννοηθούμε και όχι να κονταροχτυπηθούμε σΆ αυτή τη συνεδρίαση», προσδοκώντας ότι θα ήταν καλό να υπάρξει, στο τέλος, ένα γραπτό κοινό ανακοινωθέν με το μίνιμουμ της συναίνεσης.

Τί θα πει ο Τσίπρας

Ειδικότερα, ο κορμός της κυβερνητικής πρότασης για το προσφυγικό αφορά:

στην αναλογική κατανομή των βαρών,
στην επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων,
στο μηχανισμό επανεγκατάστασης στην Τουρκία,
στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και
στον αποκλεισμό των μονομερών ενεργειών
Για το τελευταίο, ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr, θέλουν τον κ. Τσίπρα να ξεκαθαρίζει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι «μόνο εάν δεν γίνουν δεκτά ή δεν υλοποιηθούν τα αιτήματα της Ελλάδας θα αντιδράσουμε», ξεκαθαρίζοντας μΆ αυτό τον τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημιουργήσει συνθήκες αδιεξόδου.

ΣΆ αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, και σε ό, τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, θα ζητήσει «ήπιο κλίμα και συνεννόηση» ώστε να μην δημιουργούνται εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες και να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση.

Τι θα υποστηρίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της κυβέρνησης που με την πολιτική των ανοικτών συνόρων και κάνει λόγο για πολιτική αποτροπής και όχι μόνο φιλοξενίας και αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού προβλήματος. Μέσα στην εβδομάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της ΝΔ για το προσφυγικό.

Από γαλάζιο στρατόπεδο ζητούν:

τον διαχωρισμό των προσφύγων από τους παράτυπους μετανάστες.
την δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου για τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιστροφής τους
την παρεμπόδιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών μέσα στην χώρα
την ενεργότερη συμμετοχή του Στρατού για να διασφαλιστεί η σίτιση, η υγιεινή και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσφύγων – μεταναστών.

Η πλευρά του Ποταμιού

Το Ποτάμι έχει ζητήσει τον ορισμό ενός υπερυπουγού που θα μιλά απευθείας με τον πρωθυπουργό και θα έχει την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.

Επιπλέον έχει προτείνει:

Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δράσης (ΕΕΔ) με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα και εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ενίσχυση της φύλαξης των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων για την ασφάλεια της χώρας αλλά και την διάσωση των προσφύγων.
Το διαχωρισμό προσφύγων και αυτών που είναι οικονομικοί μετανάστες από διάφορες χώρες της Ασίας και Αφρικής.
Την άσκηση κάθε μορφής πίεσης προς την Τουρκία για περιπολίες στις ακτές της ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους των πλεούμενων.
Την επίτευξη συνολικής συμφωνίας με τη ΕΕ για τους Σύρους πρόσφυγες η οποία θα προβλέπει ταυτοχρόνως: την παροχή ευρωπαϊκού ασύλου για όσους Σύρους φτάνουν στη χώρα και στην συνέχεια την συντεταγμένη μετακίνηση τους αναλογικά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με αναπροσαρμογή της υφιστάμενης διαδικασίας της μετεγκατάστασης (relocation).
Την πλήρη εφαρμογή της συνθήκης επαναπροώθησης με την Τουρκία.

Η Φώφη Γεννηματά είχε ζητήσει την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών
Εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης και αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ζητάει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η κα Γεννηματά προτείνει:

Να σχεδιαστεί μία εθνική πολιτική, πριν υπάρξουν εξελίξεις που θα δεσμεύουν την δυνατότητα χειρισμών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έκανε την χώρα μέρος του ευρωπαϊκού προβλήματος, έλειψε κι εδώ συνεκτική πολιτική αρχών και δημιουργικού ρεαλισμού. Αποτέλεσμα: η εθνική απομόνωση. 

Ο Βασίλης Λεβέντης

Ο πρόεδρος της Ενωσηςε Κεντρώων επιμένει ότι χρειάζεται να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση και όπως τόνισε σήμερα στο συμβούλιο των αρχηγών θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα αυτό.
«Αν επιμένει ο κ Τσίπρας να συζητήσουμε μόνο το προσφυγικό εγώ θα του πω "είναι σαν να είμαι απών στη συζήτηση"», είπε, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός σκέφτεται σατανικά όταν επιχειρεί να συσχετίσει την αξιολόγηση με το προσφυγικό για να κερδίσει 2 με 3 μήνες χρόνο.
«Αυτό είναι μια σατανική σκέψη που έχει κάνει ο πρωθυπουργός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Αλέξης Τσίπρας «αισθάνεται ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του».

Παρών στη σύσκεψη ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις που είχε εκφράσει το ΚΚΕ για την ουσία μιας σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο για το προσφυγικό, τελικά ο γγ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συμμετάσχει στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πυροβολισμοί εναντίον του ακροδεξιού ακτιβιστή Τσάρλι Κερκ στη Γιούτα

Κόσμος 10.09.2025
Ένας ύποπτος συνελήφθη στον χώρο της επίθεσης

Δεν προπονήθηκε ο Όσμαν: Αμφίβολος για το παιχνίδι με την Ελλάδα

Αθλητικά Νέα 10.09.2025
Ο Τσέντι Όσμαν δεν προπονήθηκε και είναι αμφίβολος για τον ημιτελικό του Eurobasket κόντρα στην Εθνική μας ομάδα

Επιβάτης του τραμ από το τροχαίο στον Πειραιά ήταν και στη σύγκρουση των λεωφορείων με τους 47 τραυματίες στη Βούλα

Ελλάδα 10.09.2025
«Αυτή τη φορά δεν χτύπησα, απλώς ένιωσα το αίσθημα του φόβου» είπε στις δηλώσεις του

Πού στοχεύει η Ρωσία με την εισβολή των drones στην Πολωνία: Η πρακτική του «τεμαχισμού του σαλαμιού» του Πούτιν

Κόσμος 10.09.2025
Η Μόσχα γνωρίζει πως η Πολωνία δεν είναι μία «εύκολη» υπόθεση και θέλει να μετρήσει κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να της φανεί πολύτιμο

Πειραιάς: Σύγκρουση τραμ με λεωφορείο

Κόσμος 10.09.2025
Δέκα ελαφρά τραυματίες

Το πόρισμα του ιατροδικαστή για το 2,5 μηνών βρέφος: Τα ερωτηματικά και οι νέοι φάκελοι υποθέσεων

Ελλάδα 10.09.2025
Ο ιατροδικαστής στην Πάτρα εξέτασε το βρέφος εν ζωή, ωστόσο το πόρισμά του προκαλεί ερωτηματικά.

Καταγγελία για φακελάκι και σε μαιευτήριο: «Μου λέει η ταρίφα μου είναι 700 ευρώ»

Ελλάδα 10.09.2025
Το φακελάκι καλά κρατεί στα δημόσια νοσοκομεία

Αναλαμβάνει πρωθυπουργός του Νεπάλ η πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου – Την ήθελαν οι διαδηλωτές

Κόσμος 10.09.2025
Συνεχίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους του Κατμαντού