E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσακαλώτος: Αδύνατη η μείωση των συντάξεων που θέλει το ΔΝΤ

Ακόμη και να μας χαρίσετε εντελώς το χρέος, αν η οικονομία δεν εκσυγχρονιστεί θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση

Δημοσίευση 2/3/2016 | 17:41

Τσακαλώτος: Αδύνατη η μείωση των συντάξεων που θέλει το ΔΝΤ

Ως πολιτικά αδύνατη αλλά και οικονομικά ασύμφορη χαρακτήρισε την απαίτηση του ΔΝΤ να υπάρξει περαιτέρω περικοπή συντάξεων στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Τσακαλώτος αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στη βασική διαφωνία της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολιτικά δύσκολη και οικονομικά αντιπαραγωγική η λήψη επιπλέον μέτρων, όπως αυτά που ζητά το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ επικεντρώνεται στην ανάγκη για μία ακόμη μείωση συντάξεων. Ξεκινήσαμε με μία ριζική μεταρρύθμιση, από το καλοκαίρι, για το συνταξιοδοτικό σύστημα, ενώ προχωρούμε στην ένωση σε ένα ταμείο περισσότερων από 300 ταμείων που υπήρχαν μέχρι πριν από μικρό διάστημα, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ – το οποίο δεν είναι λάθος – είναι ότι η Ελλάδα δαπανά πολλά περισσότερα κεφάλαια για την παροχή συντάξεων απ' ότι για άλλες κοινωνικές δράσεις. Δεν μπορούμε, όμως, να μειώσουμε περαιτέρω τις συντάξεις. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα αποτελεί βασικό οικογενειακό εισόδημα για πολλούς ανθρώπους, ως εκ τούτου ορισμένες φορές τα νούμερα είναι παραπλανητικά.

Η Ελλάδα έχει περικόψει τις συντάξεις 11 φορές, 40% τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει δυνατότητα και για νέες περικοπές».

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην οικονομία, δεν πρόκειται οι επενδυτές να επιστρέψουν. «Αυτό θα πλήξει κατάφωρα την οικονομία και θα γυρίσουμε εκ νέου στην αφετηρία».

"Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, κάτι το οποίο δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε ως υπουργός Οικονομικών αλλά ούτε και ως οικονομολόγος", τόνισε.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο από το καλοκαίρι έως και σήμερα, με την κυβέρνηση να έχει προωθήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων που καλύπτουν ευρύτατο πλαίσιο οικονομικών κυρίως θεμάτων.

Τα τέσσερα βασικά θέματα στα οποία συνεχίζεται η συζήτηση με τους θεσμούς είναι: α. Το δημοσιονομικό, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, β. Τη φορολογική μεταρρύθμιση, γ. Τα κόκκινα δάνεια και δ. Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ο Έλληνας υπουργός διευκρίνισε ότι δεν θα αναπτύξει τις απόψεις του για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα κόκκινα δάνεια, αλλά επικεντρώθηκε σε δημοσιονομικά και κυρίως στο ζήτημα των νέων μειώσεων στις συντάξεις.

Όπως τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, αναφορικά με το δημοσιονομικό ζήτημα, «το θέμα που έχει διχάσει τους θεσμούς είναι η εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού. Βρισκόμαστε πολύ από τις εκτιμήσεις που έχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά είμαστε λίγο πιο μακριά από τις εκτιμήσεις που έχει το ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ ζητά επιπλέον μέτρα, κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουμε, με δεδομένο ότι η οικονομία το 2015 έχει ακολουθήσει καλύτερη πορεία σε σύγκριση με τις προβλέψεις που υπήρχαν το καλοκαίρι για την «επιθετικότητα» της ύφεσης. Υπάρχει αύξηση των εσόδων από φόρους, κυρίως του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά».

Δημόσια διοίκηση - Εκσυγχρονισμός της οικονομίας

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, να εκσυγχρονίσει το Δημόσιο και να πατάξει την πολιτική παρέμβαση σε αυτό και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο θα στηρίζεται στην αρχή της ισότητας αλλά και της αναγνώρισης των ικανοτήτων.

Ο μεγαλύτερος στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο πλήρης εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα ο Έλληνας υπουργός παραδέχθηκε ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι μία οικονομία που λειτουργεί με βάση τους σύγχρονους κανόνες κάτι το οποίο θα πρέπει να αλλάξει.

«Αυτό είναι το βασικό. Το έχω πει και στον κ. Σόιμπλε. Μπορείτε ακόμη και να μας χαρίσετε εντελώς το χρέος, εάν, όμως, η οικονομία μας δεν εκσυγχρονιστεί τότε κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση», εκτίμησε ο κ. Τσακαλώτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρόστιμο 415 εκατ. από την Κομισιόν στην Ελλάδα για την κακοδιαχείριση αγροτικών επιδοτήσεων

Ελλάδα Χτες
Το πιθανότερο σενάριο είναι το πρόστιμο να επιβαρύνει απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό

Ζωή σε 12 ανθρώπους έδωσαν τα δύο παιδιά που «χάθηκαν» στον Αραχθο – «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς τους»

Ελλάδα Χτες
Συνολικά 13 μοσχεύματα παρέχουν σε χρόνιους ασθενείς δεύτερη ευκαιρία στην ζωή

Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει ο αστυνομικός που έσωσε το βρέφος από το μπαλκόνι – «Ψάχναμε με φακούς, ακολουθήσαμε τις φωνές»

Ελλάδα Χτες
Οι δύο γονείς, ηλικίας 36 και 35 ετών, που είχαν συλληφθεί αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα

Καρυστιανού: «Αύριο είναι μεγάλη μέρα για την Δικαιοσύνη» – Η ανάρτηση για την ψηφοφορία της προανακριτικής

Ελλάδα Χτες
Ανάρτηση έκανε η Μαρία Καρυστιανού σχετικά με την αυριανή ψηφοφορία της προανακριτικής

Παρέμβαση Τραμπ για Ιράν: Παραδοθείτε άνευ όρων, ξέρουμε πού κρύβεται ο Χαμενεΐ, η υπομονή μας εξαντλείται

Κόσμος Χτες
«Έχουμε τον έλεγχο του εναέριου χώρου του Ιράν, κανείς δεν το κάνει καλύτερα από τις παλιές ΗΠΑ»

Ινδονησία: Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου Lewotobi Laki Laki ‑ «Πνίγει» τον ουρανό με στάχτη

Κόσμος Χτες
Λόγω της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, η ζώνη επικινδυνότητας επεκτάθηκε σε ακτίνα περίπου 8 χιλιομέτρων γύρω από τον κρατήρα

Σεισμός μεταξύ Γαύδου και Κρήτης

Ελλάδα Χτες
Το επίκεντρο ήταν 5 χιλιόμετρα βόρεια του ακριτικού νησιού

Μερτς για τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν: Κάνει τη βρώμικη δουλειά για όλους μας

Κόσμος Χτες
Τόνισε ότι η ηγεσία στην Τεχεράνη έχει αποδυναμωθεί από τις επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Πόσο χρόνο χρειάζεται το Ιράν για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο

Κόσμος Χτες
Η εκτίμηση της CENTCOM: «Μερικά βήματα πριν τα πυρηνικά»

Επικοινωνία Πούτιν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για το Ιράν

Κόσμος Χτες
Οι δύο ηγέτες θα εστιάσουν στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Καθηλωμένοι οι μισθοί ‑ Τρεις στους δέκα μισθωτούς αδυνατούν να ξοδέψουν για τις προσωπικές τους ανάγκες

Οικονομία Χτες
Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του 2025 του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση την περίοδο 2009-2024, ο μέσος ετήσιος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 32,8%

Σάλος στην Κύπρο με βίντεο αστυνομικών να κάνουν σeξ σε περιπολικό

Κόσμος Χτες
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες περιήλθαν σε γνώση της ηγεσίας της κυπριακής Αστυνομίας