E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παράνομο και απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων, λέει ο Γιούνκερ

Απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο

Δημοσίευση 17/2/2016 | 15:27

Παράνομο και απαράδεκτο το κλείσιμο των συνόρων, λέει ο Γιούνκερ

Απορρίπτει κατηγορηματικά το κλείσιμο των συνόρων στα βόρεια της Ελλάδας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Το να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες για να κλείσουμε τα σύνορα σε ένα κράτος-μέλος δεν είναι ούτε νομικά αποδεκτό, ούτε πολιτικά επιτρεπτό», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, ερωτηθείς για τη σχετική θέση των τεσσάρων χωρών του Βίζενγκραντ. «Υποστηρίζουμε την ασφάλεια και στις δύο πλευρές των συνόρων: την ελληνική και τη (sic) μακεδονική. Μόνο αν συνεργαστούμε και συντονιστούμε, μπορούμε να το πετύχουμε, χωρίς να διαταράξουμε την εμπιστοσύνη και τη συνθήκη Σέγκεν, αλλά και την ελευθερία μας στο εσωτερικό».

Ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε επίσης ότι θα χρειαστεί μεγάλο διάστημα για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα για το Προσφυγικό που αποφασίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Αναγνώρισε, ωστόσο, την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την Ελλάδα.

«Στην Ελλάδα πλέον οι εννιά από τους δέκα αιτούντες άσυλο καταγράφονται, όταν τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 8%. Επίσης, λόγω σημαντικών αποφάσεων της τουρκικής κυβέρνησης, έχουν μειωθεί οι ροές. Σύμφωνα με τη Frontex, τον Οκτώβριο έφταναν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα περίπου 7.000 άνθρωποι, τον Δεκέμβριο έπεσαν στους 3.500 και σήμερα είναι 2.000. Βλέπουμε επιτέλους τα πρώτα βήματα προόδου».

«Θα δικαιωθεί η Μέρκελ»

Αναφερόμενος στην καγκελάριο Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η ιστορία θα δικαιώσει την πολιτική της στο Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, όπως και τον Χέλμουτ Κολ για το όραμά του της επανενωμένης Γερμανίας. «Η πολιτική της και η δική μου στο Προσφυγικό θα επικρατήσουν, είναι ζήτημα πολιτικής ισχύος να πούμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράδοση στους λαϊκιστές», σημείωσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο