E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χρυσόγονος: Σοβαρή πιθανότητα το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεση του νόμου Παππά

«Υπάρχουν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα»

Δημοσίευση 12/2/2016 | 16:29

Χρυσόγονος: Σοβαρή πιθανότητα το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεση του νόμου Παππά

«Νομικά προβληματικός» τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός ευρωβουλευτής, και συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, λίγες μόνο ώρες μετά την υπερψήφιση του νόμου στη Βουλή, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεσή του, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει δικαστικό προηγούμενο ήδη από το 1993 το οποίο επιβεβαιώθηκε και στην υπόθεση του «μαύρου» της ΕΡΤ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action24, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα, στα οποία την απάντηση δεν μπορούν παρά να δώσουν τα αρμόδια δικαστήρια, ελληνικά και ευρωπαϊκά.»

«Το Σύνταγμα προβλέπει καταρχάς την ελευθερία της έκφρασης και ειδικότερα στο ¶ρθρο 15 προβλέπεται ότι πρέπει να υπάρχει πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση. ¶ρα ένα πρώτο ζητούμενο είναι κατά πόσον αυτό διασφαλίζεται με τον ένα ή τον άλλο αριθμό αδειών» τόνισε ο κ. Χρυσόγονος.

«Υπάρχει επίσης και θέμα ως προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι καθεστώς κρατικού μονοπωλίου δεν είναι επιτρεπτό, βάσει του ¶ρθρου 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» υπογράμμισε ακόμη.

«¶ρα, είναι ζητούμενο το πόσο μπορεί κάθε κράτος-μέλος να περιορίσει κάθε φορά τον πλουραλισμό, έτσι ώστε να μην προσκρούει στο ¶ρθρο 10 που σας ανέφερα, που είναι αντίστοιχο του ¶ρθρου 14 του ελληνικού Συντάγματος» δήλωσε.

«Υπάρχουν λοιπόν μία σειρά από ανοιχτά ζητήματα και δεν μπορώ να προδιαγράψω ποιο θα είναι το δικαστικό αποτέλεσμα. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω πρακτικά είναι ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, αν αμφισβητηθεί το κύρος μία αποφάσεως για τη διακοπή της λειτουργίας ενός υφισταμένου τηλεοπτικού σταθμού, το ΣτΕ να αναστείλει την εκτέλεση της προσβαλλόμενης απόφασης» εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος.

Στο σημείο αυτό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το ΣτΕ το έχει κάνει ήδη το 1993, με μία παρόμοια υπόθεση, «εξ αφορμής του ΣΚΑΪ τότε, που επιχείρησε να τον κλείσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιβεβαίωσε ουσιαστικά αυτή τη νομολογία των επιτροπών αναστολών και πρόσφατα με την ΕΡΤ, όπου αποφάνθηκε ότι δεν είναι αποδεκτό το ΅μαύροΆ. ¶ρα θεωρώ ότι θα έχουμε πολλή τροφή να συζητούμε τους επόμενους μήνες» δήλωσε.

«Το ¶ρθρο 15 προβλέπει τον έλεγχο του κράτους επί των τηλεοπτικών σταθμών. Προβλέπει επίσης ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται από το ΕΣΡ. Αλλά εκεί τίθεται ένα θέμα οριοθέτησης μεταξύ της διοικητικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ και της αρμοδιότητας του νομοθέτη, δηλαδή της Βουλής, να θεσπίσει ενδεχομένως ένα συγκεκριμένο αριθμό αδειών, με την προϋπόθεση να μην περιορίζεται η πολυφωνία» παρατήρησε επίσης ο κ. Χρυσόγονος.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλά πως στο Βέλγιο, που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, εκπέμπουν κάποιες δεκάδες κανάλια. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε την Πέμπτη στη Βουλή ότι ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας έχουν λιγότερα κανάλια. Σε άλλες χώρες είναι λιγότερα, διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τσιμτσιλή για Καινούργιου: Όταν είμαστε επαγγελματίες και βάζουμε την υπογραφή μας κάπου, οφείλουμε να ξέρουμε τι είναι αυτό

TV Buzz 30.12.2025
«Όταν κάτι παίζεται στην εκπομπή σου, ακόμα κι αν εκτεθείς μία φορά και δεν το ξέρεις, μετά απαιτείς»

Δημήτρης Κόκοτας: Δεν έχει αλλάξει κάτι σημαντικά, είναι σε μία σταθερά καλή κατάσταση, είπε η σύζυγός του

Tabloid 30.12.2025
Εύχομαι ο καινούριος χρόνος να μας φέρει τον Δημήτρη σπίτι μας υγιή και δυνατό, πρόσθεσε η Κατερίνα Κόκοτα

Τσιμτσιλή σε Καινούργιου: «Όταν είσαι παρουσιάστρια με εμπειρία δεν το λες! Όταν είμαστε επαγγελματίες οφείλουμε να ξέρουμε»

TV Buzz 30.12.2025
«Όταν κάτι παίζεται στην εκπομπή σου ακόμα κι αν εκτεθείς μία φορά και δεν το ξέρεις, μετά απαιτείς!»

Ο Brooklyn Beckham μπλόκαρε τους γονείς του στο Instagram: Τι συνέβη (πάλι)

Tabloid 30.12.2025
Η ιστορία πίσω από την ένταση στην οικογένεια

Μια Gen Z πριγκίπισσα: Ποια είναι η Πριγκίπισσα Leonor της Ισπανίας

Celebrity Stories 30.12.2025
Ένα σύγχρονο βασιλικό πρότυπο

Μπριζίτ Μπαρντό: Τι θα γίνει με την περιουσία της ‑ Πού θα ταφεί

Tabloid Χτες
Παρά τη διαχρονική της φήμη, η οικονομική της κατάσταση δεν αποτυπώνει μια «κολοσσιαία» περιουσία, καθώς η ίδια απέρριψε πολλές προσοδοφόρες προτάσεις μετά την αποχώρησή της από τον κινηματογράφο

Κηδεία Σύλβας Ακρίτα: Βαθιά θλίψη στην κηδεία της ‑ Ο Κώστας και ο Παύλος Αρζόγλου στο πλευρό της Έλενας Ακρίτα

Tabloid Χτες
Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία της μητέρας της Έλενας Ακρίτα