E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αντιμέτωποι με 35 χρόνια φυλακή οι διακινητές του μικρού Αϊλάν

Διώκεται και ο πατέρας του

Δημοσίευση 11/2/2016 | 17:40

Αντιμέτωποι με 35 χρόνια φυλακή οι διακινητές του μικρού Αϊλάν

Ενώπιον δικαστηρίου του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός), στη νοτιοδυτική Τουρκία, δικάζονται από την Πέμπτη οι δύο Σύροι διακινητές ανθρώπων που κατηγορούνται για το ναυάγιο της λέμβου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου βρήκε τον θάνατο ο μικρός Αϊλάν Κούρντι, το αγοράκι που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων.

Οι δύο άνδρες, ο Μουαφάκα Αλάμπας και ο ¶σεμ ¶λφρχαντ, κατηγορούνται για «διακίνηση μεταναστών» και «εγκληματική αμέλεια που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων», μεταξύ των οποίων ήταν και ο 3χρονος Αϊλάν, μετέδωσε το πρακτορείο Ντογάν.

Εάν κριθούν ένοχοι μπορεί να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξη 35 ετών.

Ο πατέρας του θύματος διώκεται επίσης από την τουρκική δικαιοσύνη επειδή «χρησιμοποίησε» το σκάφος που βυθίστηκε, ανέφερε το πρακτορείο, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ο Αμπντάλα Κούρντι δεν είναι παρών στο δικαστήριο.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ένα υπερφορτωμένο πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά του τουρκικού θερέτρου του Μπόντρουμ ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην Κω. Δώδεκα από τους Σύρους μετανάστες που επέβαιναν στο σκάφος πνίγηκαν.

Οι φωτογραφίες του άψυχου Αϊλάν, το πτώμα του οποίου βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα σε μια τουρκική παραλία, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν παγκόσμια αγανάκτηση, κάτι που ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μισανοίξει τις πύλες της στους πρόσφυγες, τους Σύρους και Ιρακινούς που φεύγουν από εμπόλεμες ζώνες για να γλιτώσουν.

Η Τουρκία, που επισήμως φιλοξενεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία αναχώρησης για όσους από αυτούς θέλουν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι διέπλευσαν το Αιγαίο το 2015 και πέρασαν στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς

Πέδρο Σάντσεθ: Η Ευρώπη να «κάνει μεγάλα όνειρα» και να αναλάβει ρόλο ως ηθικός ηγέτης

Κόσμος 11.04.2026
Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης

Ιρανικές πηγές: «Το πρόσωπο του Μοτζταμπά Χαμενεΐ έχει παραμορφωθεί, υπέστη σοβαρά τραύματα στα πόδια»

Κόσμος 11.04.2026
Ο 56χρονος αναρρώνει και παραμένει σε πνευματική διαύγεια, ανέφεραν στο Reuters άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον στενό του κύκλο