E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση του χρέους»

Ποια είναι η άποψη της Κριστίν Λαγκάρντ για να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό

Δημοσίευση 5/2/2016 | 16:04

«Πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση, σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση του χρέους»

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με μια ελάφρυνση του χρέους. Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισήμανε πως καμία ελάφρυνση χρέους δεν μπορεί από μόνη της, να καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία» περιέγραψε τη διαδικασία η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες»: ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους. Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά (εννοεί τους Ευρωπαίους). Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο» τόνισε η κυρία Λαγκάρντ.

Συνεχίζοντας, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογράμμισε: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο. Οπότε, πρέπει όλα [τα νούμερα] να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».

«Θέλω να πω, ότι πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, αυστηρό, τρομερό ΔΝΤ (και αυτό) διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες» ξέσπασε η Κριστίν Λαγκάρντ και συνέχισε: «Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία».

«Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες» ξεκαθάρισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημειώνοντας: «Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα, αλλά θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας, αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο

Ελλάδα 03.05.2025
Τι ισχύει για τις αμοιβές την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση

Ελλάδα Χτες
Πώς μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα

Τραγωδία στην Κάρυστο: Γυναίκα άπλωνε τα ρούχα στο μπαλκόνι, έπεσε και σκοτώθηκε

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την γυναίκα στο νοσοκομείο της Καρύστου με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει το ΕΚΠΑ για την αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική

Ελλάδα Χτες
«Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι» τονίζει το ΕΚΠΑ

Συναγερμός για τσουνάμι: Εκκενώνουν σπίτια σε Αργεντινή και ακτές της Χιλής μετά τον ισχυρό σεισμό

Κόσμος Χτες
Να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «για προληπτικούς λόγους» κάλεσαν τους κατοίκους οι αρχές

Fantapapa: Το online βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να προβλέψει τον επόμενο πάπα

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60.000 Ιταλοί εκτιμάται ότι παίζουν το Fantapapa

Ο Τραμπ μετονομάζει την 8η Μαΐου και την 11η Νοεμβρίου σε «Ημέρες της Νίκης»

Κόσμος Χτες
Η 8η Μαΐου, που γιορτάζεται ευρέως στη Δυτική Ευρώπη (η Ρωσία από την πλευρά της εορτάζει την ημέρα αυτή στις 9 Μαΐου), δεν είναι αργία στις ΗΠΑ

Νεκρή σε φωτιά στο σπίτι της η τραγουδίστρια Τζιλ Σομπούλ

Κόσμος Χτες
Από τις επιτυχίες της ξεχωρίζει το τραγούδι «I Kissed a Girl» του 1995, το οποίο θεωρείται ευρέως το πρώτο τραγούδι με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία που κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στο Billboard Top 20

Κατερίνη: Μαρτυρικός ο θάνατος της 16χρονης Μάγια που δολοφονήθηκε από τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης ήταν με πρόγραμμα Erasmus στην Ελλάδα

Χτυπήθηκε πλοίο για τη Γάζα: Έλληνας καθηγητής στην αποστολή, πώς αντέδρασε η Κύπρος

Κόσμος Χτες
Καταγγελία της ΜΚΟ - Το πλοίο εξέδωσε σήμα SOS αφού χτυπήθηκε 17 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μάλτας