E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ: Παρατείνονται οι συνοριακοί ελέγχοι εντός Σένγκεν

Προς την οριστική κατάργηση οδεύει η ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας

Δημοσίευση 26/1/2016 | 00:08

ΕΕ: Παρατείνονται οι συνοριακοί ελέγχοι εντός Σένγκεν

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διετή παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, λόγω της μη μείωσης του αριθμού των προσφύγων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολλανδού υφυπουργού Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και προεδρεύοντος του εν λόγω Συμβουλίου, Κλαας Ντάικχοφ, που ακολούθησαν την άτυπη σύνοδο στο ¶μστερνταμ, οι 28 υπουργοί κάλεσαν την Επιτροπή «να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν», καθώς δεν έχει επιτευχθεί η ζητούμενη μείωση του αριθμού των προσφύγων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το Συμβούλιο έδωσε «ξεκάθαρο σήμα» στην Επιτροπή να εξετάσει την πιθανότητα να παράσχει βοήθεια η Frontex στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, ζητώντας παράλληλα να εξεταστεί το ισχύον νομικό πλαίσιο με ευελιξία και πραγματισμό, και τονίζοντας την ανάγκη να τεθεί η κατάσταση στην περιοχή υπό έλεγχο. Ο Ολλανδός υπουργός επισήμανε μάλιστα τη θετική στάση του προέδρου της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιουνκέρ, προς αυτό το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, που θα αναλαμβάνει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος δέχεται υπερβολικές πιέσεις, ο Κ. Ντάικχοφ δήλωσε πως σε γενικές γραμμές η πρόταση τυγχάνει «μεγάλης στήριξης» από τα κράτη-μέλη, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είναι ξεκάθαρο πως τα κράτη-μέλη διατηρούν την «πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων».

Γι' αυτό, εξήγησε, πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο. «Σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δέχεται υπερβολική πίεση, την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τότε το Συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία και η διαδικασία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν», δήλωσε ο κ. Ντάικχοφ και συμπλήρωσε: «Σε περίπτωση απόφασης επέμβασης, η ευθύνη του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους πρέπει να είναι σεβαστή».

Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως «η ολλανδική προεδρία θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί και την επίτευξη αποτελεσμάτων στη μείωση των αριθμών των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ». Αν αποφασιστεί τελικά η διετής παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων, τότε φαντάζει πολύ πιθανή η οριστική διάλυση της συνθήκης Σένγκεν, την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για την κατάργησή της από διάφορες χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με την Γιου Τινγκ: «Είχαμε ραντεβού την ημέρα της εξαφάνισής της και δεν εμφανίστηκε ποτέ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο «μικροσκόπιο» το στίγμα του κινητού της – Πού εστιάζεται η έρευνα

Πανελλήνιες 2026: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό – Τι πρέπει να ξέρετε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από αύριο διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής Μηχανογραφικών για υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Θεσσαλονίκη: 30χρονος Κοσοβάρος συνελήφθη στη Δοϊράνη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Κροατία

Ελλάδα Χτες
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκκρεμούσε για υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο αστυνομικός μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Ελλάδα Χτες
Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λευκάδας όπου και θα υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο

Αναστάτωση στην Πλαζ Πάτρας: Λαγοκέφαλος δάγκωσε λουόμενη στον λαιμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το συμβάν έλαβε χώρα την Κυριακή (5/7) το πρωί

Βρετανός εμμονικός με τον Χάνιμπαλ διαμέλισε τη γειτόνισσά του και έδωσε χάρτη για να βρουν τη σορό: «Ήταν όνειρο ζωής»

Κόσμος Χτες
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς σκότωσε και τεμάχισε την Τζούλι Μπάκλεϊ μετά από καβγά - Η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο δράστης έλεγε πως αν υπήρχε θεατρική παράσταση για τον Χάνιμπαλ Λέκτερ «θα ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο, χωρίς καν να χρειαστεί πρόβες»

Πυρκαγιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας: Εκκένωση προς Ανω Φανάρι μέσω 112 – 16 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
110 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δέκα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα επιχειρούν στο σημείο – Ανεμοι 6 μποφόρ δυσκολεύουν την κατάσβεση

Θρήνος για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στα Χανιά, η μηχανή του συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο  33χρονος υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και κατευθυνόταν στη μονάδα του για να αναλάβει υπηρεσία

Διπλό φονικό Αιγίου: Ίχνη αίματος βρέθηκαν έξω από το δωμάτιο των θυμάτων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αναλύσεις DNA βρίσκονται σε εξέλιξη, οι μαρτυρίες εξετάζονται και τα νέα δεδομένα οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα

Σάμος: Νεκρός μετανάστης από το Σουδάν ‑ Διασώθηκαν 35 ακόμη άτομα

Κόσμος Χτες
Τα υπόλοιπα 35 άτομα που επέβαιναν στη λέμβο μεταφέρθηκαν στην ΚΕΔ Ζερβού, για να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη καταγραφή

Φρίκη για δύο γυναίκες που πήγαν στο Πακιστάν για επενδύσεις σε crypto: Απήχθησαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν ομαδικά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ένα από τα δύο θύματα υποστήριξε ότι είχε προσκληθεί στο Ισλαμαμπάντ από τον εγγονό του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος της είχε υποσχεθεί επαγγελματικές γνωριμίες με επενδυτές για την εταιρεία της

Οργή στην Ιταλία με το ριψοκίνδυνο άλμα Αμερικανού influencer ‑ «Η λίμνη Κόμο δεν είναι λούνα παρκ»

E-Daily 3.Left Χτες
Δημόσια έκκληση από τους κατοίκους του Νέσσο για τον «επικίνδυνο τουρισμό» που προωθούν διάφοροι influencers - «Σεβαστείτε τα μέρη, σεβαστείτε όσους ζουν εκεί»