E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανεπαρκές το σχέδιο για το ασφαλιστικό λένε οι δανειστές

Ελάφρυνση του χρέους με ένα ίσως πιο σκληρό ασφαλιστικό πρόγραμμα

Δημοσίευση 18/1/2016 | 11:49

Ανεπαρκές το σχέδιο για το ασφαλιστικό λένε οι δανειστές

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο, αφού οι δανειστές δεν συμφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα», αντικατοπτρίζοντας την έκταση των αλλαγών και των ύψος των περικοπών που επιθυμούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το Βήμα ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.

Αγνωστο πότε θα έρθει το κουαρτέτο
Η κυβέρνηση μπορεί από την πλευρά της να δείχνει ότι βιάζεται για να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, ωστόσο οι δανειστές φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα μπορεί να ξεκινούν εργασίες τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής, για τους οποίους όμως δεν υπάρχει προς το παρόν ημερομηνία άφιξης», δηλώνει κοινοτικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Κουαρτέτο δεν θα εμφανιστεί αν δεν έχουν πάρει στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία και μετρήσεις.
Υπενθυμίζεται πάντως πως οι επικεφαλής του Κουαρτέτου δεν θα έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Ζητούν πιο λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Ασφαλιστικό, από το οποίο λείπουν σημαντικά κομμάτια για να έχουν πλήρη εικόνα του παζλ οι δανειστές, κυρίως η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση από τις αλλαγές στους συντελεστές αναπληρωτής. Σημειώνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 16,2% του ΑΕΠ και πάρα το ότι η μεγάλη αύξηση της οφείλεται εν πολλοίς στη σωρευτική ύφεση των τελευταίων ετών, το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς, έτσι ώστε και το σύστημα να καταστεί βιώσιμο και η δυναμική του Χρέους να βελτιωθεί. Στοιχεία ζητάνε οι δανειστές και για τον Προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι μέτρα που έχουν ληφθεί- όπως οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι αυξημένες εισφορές υγείας- δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη προσθέτων μέτρων τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να λυθούν για ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Για να δώσουν το πράσινο φως οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου και να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση σε: ασφαλιστικό, καθώς και σε μια σειρά από φορολογικά ζητήματα.
Ωστόσο οι απαιτήσεις δεν σταματούν εκεί και ο κατάλογος με τα όσο πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά είναι μεγάλος.

  • Νέος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, ΦΠΑ στα νησιά και νέα κλίμακα φόρου για το 2016 και για τα ενοίκια
  • Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας και από 1.1.2017, οι οποίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, για έσοδα τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ και πάλι. Επιπλέον, πρέπει να «τρέξουν» διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
  • Περιουσιολόγιο.
  • Να καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
  • Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
  • Αδήλωτες καταθέσεις: Από τον Νοέμβριο θα έπρεπε να ψηφιστεί πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Patriot στη Σαουδική Αραβία: Τι λέει το έμβλημα της ελληνικής δύναμης με φράση από την Ιλιάδα

Ελλάδα Χτες
Η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας εστάλη το 2021

Έρευνα: Οι γυναίκες είναι 21% πιο πιθανό να επιβιώσουν από 12 τύπους καρκίνου – Ποιοι είναι

Κόσμος Χτες
Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών υποδηλώνει ότι το βιολογικό φύλο μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα θεραπειών καρκίνου περισσότερο απ’ ό,τι είχε γίνει κατανοητό προηγουμένως

Τέμπη: Καταγγελία Καρυστιανού για κύκλωμα στα δικαστήρια Λάρισας

Ελλάδα Χτες
Καταδικάζουμε τη βασιλεία της ομερτά στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας και όχι μόνο, αναφέρει μεταξύ άλλων

Στη δημοσιότητα το βίντεο που Ιρανοί καταρρίπτουν το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος

Κόσμος Χτες
Ο πιλότος του αεροσκάφους είναι καλά στην υγεία του

Ανατρεπτική εξέλιξη: Έφηβος ο μασκοφόρος με μαχαίρι της Νέας Υόρκης ‑ Τον παρέδωσε η οικογένειά του

Κόσμος Χτες
Ο νεαρός ζούσε με τον πατέρα του, λίγα τετράγωνα μακριά από το σημείο της επίθεσης

Περσικός: Χτυπήθηκε δεξαμενόπλοιο ‑ Αγνοείται ο καπετάνιος

Κόσμος Χτες
Δεκαπέντε μέλη πληρώματος διασώθηκαν από ένα πετρελαιοφόρο που έφερε τη σημαία των Νήσων Κουκ, αλλά «ο καπετάνιος αγνοείται»

Το Ιράν εκτέλεσε τον 19χρονο πρωταθλητή πάλης Σαλέχ Μοχαμαντί σε δημόσιο απαγχονισμό

Κόσμος Χτες
Ο νεαρός πρωταθλητής εκτελέστηκε δημόσια μαζί με άλλους δύο για τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου ενάντια στο καθεστώς

Τροχαίο στην Κηφισιά: Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ

Ελλάδα Χτες
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Ηράκλειο: Γυναίκα γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο ‑ 30` μετά μητέρα και νεογνό μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ

Ελλάδα Χτες
Όλα κύλησαν κατ`ευχήν με τη βοήθεια της μαίας και του γιατρού

Στο νοσοκομείο ο Τσακ Νόρις έπειτα από επείγον ιατρικό περιστατικό

Κόσμος Χτες
Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Τσακ Νόρις μετέβη στο νοσοκομείο

Τι επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή οικονομία: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο

Οικονομία Χτες
Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ οποιαδήποτε δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ των τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη

Τραμπ: «Δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά, και αν το έκανα δεν θα σας το έλεγα» ‑ Νέα αιχμή για το ΝΑΤΟ

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να μην επιτεθεί στα ενεργειακούς στόχους του Ιράν