E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναλυτές προβλέπουν: Έρχεται καταστροφή δίχως προηγούμενο στα χρηματιστήρια

«Η ψευδαίσθηση της ευημερίας θα καταρρεύσει»

Δημοσίευση 15/1/2016 | 12:33

Αναλυτές προβλέπουν: Έρχεται καταστροφή δίχως προηγούμενο στα χρηματιστήρια

Συνεχίζονται οι μαύρες προβλέψεις από πολλούς αναλυτές για την πορεία των χρηματιστηρίων και της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016. Η χθεσινή μέρα ήταν ακόμη μια άσχημη μέρα για τη Wall Street, καθώς οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες έκλεισαν με βαριές απώλειες, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών γύρω από το πετρέλαιο, που έπληξε το επενδυτικό αίσθημα. Οι S&P και Dow Jones τερμάτισαν τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με την πτώση του πετρελαίου, η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Κίνα, η οικονομία της οποίας αναμένεται να επιβραδυνθεί, την ώρα που τα χρηματιστήριά της βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Société Générale, Albert Edwards, τα τελευταία χρόνια προειδοποιεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα προβλέπει ότι η πτώση στην αγορά των μετοχών θα φτάσει το 75%, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα και από το βίαιο 62% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σε σημείωμ;a του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Edwards ανέφερε ότι από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, όπως η FED, η οποία ακολούθησε για χρόνια ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε προς τις αναδυόμενες αγορές, που τώρα εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα. «Η φούσκα στα εμπορεύματα και το επενδυτικό boom στις αναδυόμενες αγορές είναι όλα συνέπειες της πολιτικής της FED», αναφέρει ο αναλυτής.

Τώρα που η FED αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τα επιτόκια, η τεχνητή αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε δει από την τελευταία οικονομική κρίση θα αναιρεθεί.

«Η ψευδαίσθηση της ευημερίας θα καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμη, ο αναλυτής αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Κίνα φούσκωσε από χρήματα που δόθηκαν από τη Δύση και αν σκάσει, θα επηρεάσει τον κλάδο παγκοσμίως.

Πάντως, ο συγκεκριμένος αναλυτής έχει κάνει και άλλες μαύρες προβλέψεις, όπως το 2010, όταν προέβλεπε ότι ο δείκτης Standard and Poor's θα φτάσει τις 450 μονάδες. Αν οι επενδυτές τον είχαν ακούσει, θα έχαναν τη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τα τελευταία χρόνια, που έφτασε στις 1.900 μονάδες.

Τώρα προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πέσει κατά 75%, στις 550 μονάδες, από το υψηλό των 2.100 μονάδων το καλοκαίρι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πακιστάν: Οργή για εκπομπή γνωριμιών πριν καν βγει στον «αέρα»

Κόσμος 21.09.2025
Πριν καν προλάβει να προβληθεί το πρώτο επεισόδιο και μάλιστα μέσω YouTube, το νέο dating show «Lazawal Ishq» έχει συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια και οργισμένες αντιδράσεις.

Τέμπη: 50 σωματεία του πολιτισμού στο πλευρό του απεργού πείνας Πάνο Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Απευθύνουν κάλεσμα στο Σύνταγμα την Κυριακή (21/9)

Γιάμαλη: «Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και ασφαλείς είτε είμαστε μαύροι, γκέι, είτε φοράμε κοντές φούστες»

Ελλάδα Χτες
Το σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την ισότητα και την ελευθερία, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ένα ζευγάρι ανδρών.

Πάνος Ρούτσι: Έχω υποσχεθεί στο παιδί μου ότι θα βρω τους δολοφόνους και θα τους βάλω στη φυλακή

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι συνεχίζει την απεργία πείνας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να του χορηγηθεί άδεια εκταφής του παιδιού του, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ανδρας έπνιξε την αδερφή του με σακούλα

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα ο άνδρας ήταν εκείνος που κάλεσε στο 100 και ενημέρωσε την Αστυνομία για το έγκλημα.

Σέρρες: Οργή αγροτών κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης – Φυγαδεύτηκε από την αστυνομία

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν, από το πρωί του Σαββάτου, στο χώρο της Serexpo, στις Σέρρες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Μαρία Καρυστιανού: «Βρώμικοι και απάνθρωποι Μητσοτάκης, Καραμανλής, Τριαντόπουλος»

Ελλάδα Χτες
Κατάθεση ψυχής από τη Μαρία Καρυστιανού. «Αγγιξα κάθε οστό του παιδιού μου, ως τελευταίο χάδι και αναγνώρισα κάτι που δεν ανέφερε καμία ιατροδικαστική» – Τι απαντά σχετικά με το 25% δημοσκόπησης που δείχνει επιθυμία να δημιουργήσει κόμμα;

«Αγώνας δρόμου» για την πιστοποίηση στα ασανσέρ ‑ Έρχονται σφραγίσεις και πρόστιμα

Ελλάδα Χτες
Στην πράξη, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική.

To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική

Κόσμος Χτες
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος Χτες
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης