E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αναλυτές προβλέπουν: Έρχεται καταστροφή δίχως προηγούμενο στα χρηματιστήρια

«Η ψευδαίσθηση της ευημερίας θα καταρρεύσει»

Δημοσίευση 15/1/2016 | 12:33

Αναλυτές προβλέπουν: Έρχεται καταστροφή δίχως προηγούμενο στα χρηματιστήρια

Συνεχίζονται οι μαύρες προβλέψεις από πολλούς αναλυτές για την πορεία των χρηματιστηρίων και της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2016. Η χθεσινή μέρα ήταν ακόμη μια άσχημη μέρα για τη Wall Street, καθώς οι αμερικανικοί μετοχικοί δείκτες έκλεισαν με βαριές απώλειες, εν μέσω αναζωπύρωσης των ανησυχιών γύρω από το πετρέλαιο, που έπληξε το επενδυτικό αίσθημα. Οι S&P και Dow Jones τερμάτισαν τις συναλλαγές στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα με την πτώση του πετρελαίου, η μεγαλύτερη ανησυχία προέρχεται από την Κίνα, η οικονομία της οποίας αναμένεται να επιβραδυνθεί, την ώρα που τα χρηματιστήριά της βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Société Générale, Albert Edwards, τα τελευταία χρόνια προειδοποιεί για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα προβλέπει ότι η πτώση στην αγορά των μετοχών θα φτάσει το 75%, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα και από το βίαιο 62% κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Σε σημείωμ;a του που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, ο Edwards ανέφερε ότι από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση, η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, όπως η FED, η οποία ακολούθησε για χρόνια ένα πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων κατευθύνθηκε προς τις αναδυόμενες αγορές, που τώρα εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα. «Η φούσκα στα εμπορεύματα και το επενδυτικό boom στις αναδυόμενες αγορές είναι όλα συνέπειες της πολιτικής της FED», αναφέρει ο αναλυτής.

Τώρα που η FED αποφάσισε να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να αυξήσει τα επιτόκια, η τεχνητή αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε δει από την τελευταία οικονομική κρίση θα αναιρεθεί.

«Η ψευδαίσθηση της ευημερίας θα καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ακόμη, ο αναλυτής αναφέρει ότι ο κατασκευαστικός τομέας στην Κίνα φούσκωσε από χρήματα που δόθηκαν από τη Δύση και αν σκάσει, θα επηρεάσει τον κλάδο παγκοσμίως.

Πάντως, ο συγκεκριμένος αναλυτής έχει κάνει και άλλες μαύρες προβλέψεις, όπως το 2010, όταν προέβλεπε ότι ο δείκτης Standard and Poor's θα φτάσει τις 450 μονάδες. Αν οι επενδυτές τον είχαν ακούσει, θα έχαναν τη μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τα τελευταία χρόνια, που έφτασε στις 1.900 μονάδες.

Τώρα προβλέπει ότι ο S&P 500 θα πέσει κατά 75%, στις 550 μονάδες, από το υψηλό των 2.100 μονάδων το καλοκαίρι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αγίου Πνεύματος 2025: Πότε πέφτει το τριήμερο

Ελλάδα 03.05.2025
Τι ισχύει για τις αμοιβές την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Πειραματικά σχολεία: Ολοκληρώθηκε η κλήρωση

Ελλάδα Χτες
Πώς μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα

Τραγωδία στην Κάρυστο: Γυναίκα άπλωνε τα ρούχα στο μπαλκόνι, έπεσε και σκοτώθηκε

Ελλάδα Χτες
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε την γυναίκα στο νοσοκομείο της Καρύστου με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει το ΕΚΠΑ για την αιματηρή επίθεση κουκουλοφόρων στη Νομική

Ελλάδα Χτες
«Αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας η προστασία των δημόσιων Πανεπιστημίων από ομάδες κουκουλοφόρων που φαίνεται ότι κινήθηκαν ανενόχλητοι» τονίζει το ΕΚΠΑ

Συναγερμός για τσουνάμι: Εκκενώνουν σπίτια σε Αργεντινή και ακτές της Χιλής μετά τον ισχυρό σεισμό

Κόσμος Χτες
Να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους «για προληπτικούς λόγους» κάλεσαν τους κατοίκους οι αρχές

Fantapapa: Το online βιντεοπαιχνίδι που μπορεί να προβλέψει τον επόμενο πάπα

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 60.000 Ιταλοί εκτιμάται ότι παίζουν το Fantapapa

Ο Τραμπ μετονομάζει την 8η Μαΐου και την 11η Νοεμβρίου σε «Ημέρες της Νίκης»

Κόσμος Χτες
Η 8η Μαΐου, που γιορτάζεται ευρέως στη Δυτική Ευρώπη (η Ρωσία από την πλευρά της εορτάζει την ημέρα αυτή στις 9 Μαΐου), δεν είναι αργία στις ΗΠΑ

Νεκρή σε φωτιά στο σπίτι της η τραγουδίστρια Τζιλ Σομπούλ

Κόσμος Χτες
Από τις επιτυχίες της ξεχωρίζει το τραγούδι «I Kissed a Girl» του 1995, το οποίο θεωρείται ευρέως το πρώτο τραγούδι με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία που κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στο Billboard Top 20

Κατερίνη: Μαρτυρικός ο θάνατος της 16χρονης Μάγια που δολοφονήθηκε από τον 17χρονο

Ελλάδα Χτες
Ο δράστης ήταν με πρόγραμμα Erasmus στην Ελλάδα

Χτυπήθηκε πλοίο για τη Γάζα: Έλληνας καθηγητής στην αποστολή, πώς αντέδρασε η Κύπρος

Κόσμος Χτες
Καταγγελία της ΜΚΟ - Το πλοίο εξέδωσε σήμα SOS αφού χτυπήθηκε 17 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μάλτας