E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πειραιάς: Εχτισαν τον προβλήτα Ι πάνω σε ναυάγιο και τώρα βυθίζεται!

Η αποκατάσταση του θα κοστίσει 20 εκ. ευρώ

Δημοσίευση 12/1/2016 | 14:19

Πειραιάς: Εχτισαν τον προβλήτα Ι πάνω σε ναυάγιο και τώρα βυθίζεται!

Την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο προβλήτας Ι στο λιμάνι Πειραιά αποκαλύπτουν οι δύο εκθέσεις του τεχνικού συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενόψει της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, τις οποίες δημοσιεύει η Καθημερινή. Ο προβλήτας Ι όχι μόνον έχει υποστεί καθίζηση λόγω πλημμελούς κατασκευής του, αλλά επιπλέον έχει αχρηστεύσει υλικό και υποδομές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Η καθίζηση αποδίδεται στη θεμελίωση του προβλήτα πάνω σε ναυάγιο που δεν ανελκύσθηκε, κατά παράβαση των νόμων, και παρΆ όλο που είχε προσληφθεί εταιρεία για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της γερμανικής εταιρείας Hamburg Port Consulting (HPC) GmbH που παραδόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, μόνον η αποκατάσταση του δαπέδου, των σιδηροτροχιών και των γερανογεφυρών του ΟΛΠ θα απαιτήσει περί τα 20 εκατ. ευρώ. Τα 8 εκατ. ευρώ αφορούν τις άμεσες δαπάνες επιδιόρθωσης των υποδομών και τα υπόλοιπα περίπου 12 εκατ. ευρώ την προληπτική συντήρησή τους τα επόμενα χρόνια, λόγω της πλημμελούς κατασκευής του προβλήτα.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι από το 2011 που παραλείφθηκε το έργο από την τότε διοίκηση του ΟΛΠ, υπό τον Γιώργο Ανωμερίτη, μέχρι και το 2012, ο προβλήτας είχε υποστεί καθίζηση μέχρι 9,8 εκ. του μέτρου. Για την περίοδο 2012-2014 υπήρξε επιπλέον καθίζηση 1,5 εκ. του μέτρου.

Οι καθιζήσεις αυτές όμως δεν κατέστρεψαν μόνον εξοπλισμό και υποδομές στον προβλήτα Ι. Στον ΟΛΠ και στο ΤΑΙΠΕΔ γίνεται λόγος για διαφυγόντα έσοδα και κέρδη ύψους πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ, εξαιτίας της απαξίωσης της φήμης και της δυναμικότητας του προβλήτα να φιλοξενεί εμπορευματοκιβώτια. Σύμφωνα με την HPC, στον προβλήτα υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι εμπορευματοκιβωτίων που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία και οι οποίοι ακόμη δεν έχουν αξιοποιηθεί ή έχουν αξιοποιηθεί για άλλους λόγους. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι οι οκτώ γερανογέφυρες, που εγκαταστάθηκαν τη διετία 2009-2010, έχουν πολύ μικρή χρήση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα. Μάλιστα, κατά την επιθεώρηση τον περασμένο Νοέμβριο, στην πρώτη από τις οκτώ γερανογέφυρες (RMG01) απουσίαζε η μηχανή έλξης, δεδομένου ότι είχε σταλεί για επιδιόρθωση.

Επίσης, η 8η γερανογέφυρα (RMG08) εμφάνιζε έντονη παρουσία σκουριάς, υποδηλώνοντας μακρόχρονη ακινησία. Κάθε μία από αυτές τις γερανογέφυρες κόστισε περί τα 3 εκατ. ευρώ.

Συνοπτικά, οι επιθεωρητές της HPC αναφέρονται σε «ελλειπτικές» σιδηροτροχιές, σε σπασμένες και «χτυπημένες» ράγες, σε σπασμένες πόρτες και παράθυρα γερανογεφυρών, σε εκτεθειμένα καλώδια υψηλής τάσης (kVA) στο υπεριώδες φως του ηλίου, σε κατεστραμμένους μηχανισμούς ασφάλειας, σε πλημμυρισμένα μηχανοστάσια με λάδια κ.ο.κ.

Ο τεχνικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δεν αναφέρεται στην πηγή του κακού. Το κακό έγινε όταν ο προβλήτας Ι θεμελιώθηκε πάνω σε ένα βυθισμένο καράβι. Πρόκειται για το σκάφος «Αγ. Νεκτάριος», και ευθύνες για τη μη ανέλκυσή του έχουν τόσο οι προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΠ όσο και το Λιμενικό. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο σίδηρος χάνει αντοχές με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μέσα σε θαλασσινό νερό, και συνεπώς έπρεπε να ανελκυστεί προτού γίνει η θεμελίωση του προβλήτα το 2007-08. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΟΛΠ είχε προσλάβει εταιρεία για την ανέλκυση του ναυαγισμένου καραβιού. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο της θεμελίωσης, στη συνέχεια, αποδείχθηκε ότι είχε πλαστό εργοληπτικό πτυχίο. Η HPC, παρόλο που δεν ερεύνησε τη θεμελίωση του προβλήτα, εκτιμά ότι οι καθιζήσεις, αν και σε μικρότερη ένταση, θα συνεχιστούν. ΓιΆ αυτό άλλωστε προέκρινε τα επιπλέον κόστη συντήρησης των υποδομών ύψους 12 εκατ. ευρώ για την επόμενη 30ετία.

Το όλο θέμα το ΤΑΙΠΕΔ το έχει παραπέμψει στη διοίκηση του ΟΛΠ. Ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Στέργιος Πιτσιόρλας, μόλις παρέλαβε τις δύο τεχνικές εκθέσεις της HPC, τις κοινοποίησε στη διοίκηση του ΟΛΠ, αιτούμενος από αυτήν να προχωρήσει κάθε νομική ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της εταιρείας. Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει διαθέσει τις εκθέσεις της HPC, αλλά και τη δική της σχετική πραγματογνωμοσύνη, σε νομικό γραφείο προκειμένου να αποτιμήσει το είδος και την έκταση των νομικών ενεργειών που θα απαιτηθούν. Πάντως οι πιο πολλοί εκτιμούν ότι ο φάκελος που τώρα συντάσσεται θα παραδοθεί στον εισαγγελέα, ενώ την αναζήτηση ευθυνών ήδη έχει ξεκινήσει και το Σώμα Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρό: Σε ποιους σταθμούς αλλάζει από σήμερα το ωράριο λειτουργίας

E-Daily 2.TopNews 17.05.2026
Προσωρινές αλλαγές στη λειτουργία τεσσάρων σταθμών της Γραμμής 2 του Μετρό Αθήνας θα ισχύσουν από το βράδυ της Κυριακής 17 Μαΐου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ποιος Έλληνας συνθέτης κρύβεται πίσω από τη μεγάλη νίκη της Βουλγαρίας στη Eurovision 2026

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο Δημήτρης Κοντόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, υπογράφει το «Bangaranga» που χάρισε στη Βουλγαρία την πρώτη της νίκη στον θεσμό.

Νεκρός άνδρας εντοπίστηκε στις τουαλέτες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις

Καλαμάτα: Ανήλικοι οδηγοί πατινιού παρέσυραν γυναίκα ‑ Εξαφανίστηκαν και προσπάθησαν να το κρύψουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές

Έκλεισε σχολείο στο Ηράκλειο Κρήτης λόγω... ψύλλων

Ελλάδα Χτες
Οι γονείς είναι ανήσυχοι ενώ έχει ενημερωθεί η αντιδημαρχία Παιδείας η οποία πραγματοποίησε αυτοψία στους χώρους.

Χαλκιδική: Αιμόφυρτος στο οδόστρωμα 12χρονος μετά από ατύχημα με πατίνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Τι λέει ο παππούς για το διαμέρισμα «τρώγλη» στους Αγίους Αναργύρους

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν ήταν κακοποιημένα τα παιδιά»

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα με «μαϊμού» φάρμακα – Δρούσε μέσω εκατοντάδων ιστοσελίδων

Κόσμος Χτες
Συμμετοχή του «ελληνικού FBI» σε έρευνες της Europol και της Eurojust σε έξι χώρες

Αυστηρά μέτρα για πατίνια και γουρούνες – Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη για οδική ασφάλεια

Ελλάδα Χτες
Νέος σχεδιασμός για κυκλοφορία, έλεγχοι στην Αθήνα και μηδενική ανοχή στα τροχαία

Τραγωδία στην Μπανγκόκ: Τρένο εμβόλισε λεωφορείο

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή σε ποντιακό γλέντι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στα πλάνα φαίνεται το γλέντι να μετατρέπεται σε ρινγκ με άνδρες να εκτοξεύουν πλαστικές καρέκλες και να επιτίθενται με μπουνιές και κλωτσιές