E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο άγνωστος πόλεμος στην Τουρκία

Τανκς μέσα στις πόλεις, ριπές πυροβόλων κατά Κούρδων στις γειτονιές και σιωπή των τουρκικών ΜΜΕ

Δημοσίευση 11/1/2016 | 12:34

Ο άγνωστος πόλεμος στην Τουρκία

Από τον Ιούλιο του 2015 έχουν ενταθεί οι μάχες μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. 200 άμαχοι Κούρδοι έχουν χάσει τη ζωή τους και οι αποκλεισμοί κουρδικών περιοχών στην Τουρκία είναι καθημερινότητα. Τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο σιωπούν, τονίζει η Deutsche Welle.

Ένας ηλικιωμένος κλαίει δίπλα στο φέρετρο του γιου του, λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται η 12χρονη κόρη του. Καθημερινά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν σκηνές από τις κηδείες σκοτωμένων Τούρκων στρατιωτών, όπως του 49χρονου Ορχάν Ντιλεκτσί. Είναι ένας από τους εκατοντάδες στρατιώτες που έχασαν  τη ζωή τους τους τελευταίους μήνες από τα πυρά των Κούρδων. Στις ειδήσεις όμως δεν γίνεται λόγος για τον πόνο του άμαχου πληθυσμού στις κουρδικές περιοχές.

«Τα τανκς εισβάλλουν μέσα στις πόλεις μας. Οι ανταλλαγές πυροβολισμών διαρκούν όλη την ημέρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», λέει η 27χρονη Εϊλέρν από το Ντιγιάρμπακίρ και συμπληρώνει: «Η οικογένειά μου έφυγε πριν από δυο μήνες. Οι μάχες γίνονταν μπροστά από την πόρτα μας».

Η Εϊλέμ ανοίγει τη σελίδα της στο Facebook και δείχνει φωτογραφίες που έχουν ανεβάσει φίλοι και συγγενείς από τα καθημερινά αιματηρά επεισόδια που ζουν, με γυναίκες και παιδιά τραυματισμένα, που δεν μπόρεσαν να πάνε έγκαιρα στο νοσοκομείο.

«Αλλά στα τουρκικά μέσα δεν παρουσιάζονται όλα αυτά. Δείχνουν μόνο εκρήξεις και λένε πως οι τρομοκράτες έβαλαν και πάλι μια βόμβα και αυτό που μετράει είναι οι Τούρκοι μάρτυρες. Οι ειδήσεις είναι μονόπλευρες και πολύ περιορισμένες», λέει η Εϊλέμ.

Πολλά προσκόμματα στους δημοσιογράφους

Και η αλήθεια είναι ότι πολύ λίγα πράγματα μπορεί να μάθει κανείς για το τι συμβαίνει σε πόλεις όπως το Ντιγιάρμπακίρ ή το Σιρνάκ. Μετά από δυόμισι χρόνια ειρηνευτικών διαδικασιών, η κρίση αναζωπυρώθηκε και αυτήν τη φορά οι μάχες δεν γίνονται στα βουνά, αλλά στις πόλεις. Ειδικοί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, δηλώνουν πως το χειρότερο είναι πως δεν επιτρέπεται η είσοδος σε δημοσιογράφους και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει αποδεικτικό υλικό.

54 φορές επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες απαγόρευση εξόδου στα νοτιανατολικά της χώρας, μια απαγόρευση η οποία σταματούσε τη ζωή στις πόλεις. Δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν γιατροί, δικηγόροι, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Όσο για τους δημοσιογράφους, συναντούν πάρα πολλά εμπόδια. Όπως αναφέρει η Σερέν Σεζερί, ειδική σε θέματα ΜΜΕ από την Κωνσταντινούπολη, αφαιρούν τον εξοπλισμό από τους δημοσιογράφους, τους σβήνουν τις φωτογραφίες και ψάχνουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα. Και το περίεργο είναι πως ακόμα και η αντιπολίτευση και τα αντιπολιτευόμενα μίντια ακολουθούν αυτήν την τακτική. Στο θέμα των Κούρδων υπάρχει ξαφνικά μια ομοθυμία μεταξύ των Τούρκων, επισημαίνει η ειδικός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θρίλερ με την Γιου Τινγκ: «Είχαμε ραντεβού την ημέρα της εξαφάνισής της και δεν εμφανίστηκε ποτέ»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο «μικροσκόπιο» το στίγμα του κινητού της – Πού εστιάζεται η έρευνα

Πανελλήνιες 2026: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό – Τι πρέπει να ξέρετε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Από αύριο διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής Μηχανογραφικών για υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Θεσσαλονίκη: 30χρονος Κοσοβάρος συνελήφθη στη Δοϊράνη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Κροατία

Ελλάδα Χτες
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκκρεμούσε για υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο αστυνομικός μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Ελλάδα Χτες
Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λευκάδας όπου και θα υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο

Αναστάτωση στην Πλαζ Πάτρας: Λαγοκέφαλος δάγκωσε λουόμενη στον λαιμό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το συμβάν έλαβε χώρα την Κυριακή (5/7) το πρωί

Βρετανός εμμονικός με τον Χάνιμπαλ διαμέλισε τη γειτόνισσά του και έδωσε χάρτη για να βρουν τη σορό: «Ήταν όνειρο ζωής»

Κόσμος Χτες
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς σκότωσε και τεμάχισε την Τζούλι Μπάκλεϊ μετά από καβγά - Η εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο δράστης έλεγε πως αν υπήρχε θεατρική παράσταση για τον Χάνιμπαλ Λέκτερ «θα ήταν ο ιδανικός για τον ρόλο, χωρίς καν να χρειαστεί πρόβες»

Πυρκαγιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας: Εκκένωση προς Ανω Φανάρι μέσω 112 – 16 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
110 πυροσβέστες με 23 οχήματα, δέκα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα επιχειρούν στο σημείο – Ανεμοι 6 μποφόρ δυσκολεύουν την κατάσβεση

Θρήνος για τον 33χρονο Γιάννη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στα Χανιά, η μηχανή του συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο  33χρονος υπηρετούσε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και κατευθυνόταν στη μονάδα του για να αναλάβει υπηρεσία

Διπλό φονικό Αιγίου: Ίχνη αίματος βρέθηκαν έξω από το δωμάτιο των θυμάτων

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι αναλύσεις DNA βρίσκονται σε εξέλιξη, οι μαρτυρίες εξετάζονται και τα νέα δεδομένα οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα

Σάμος: Νεκρός μετανάστης από το Σουδάν ‑ Διασώθηκαν 35 ακόμη άτομα

Κόσμος Χτες
Τα υπόλοιπα 35 άτομα που επέβαιναν στη λέμβο μεταφέρθηκαν στην ΚΕΔ Ζερβού, για να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη καταγραφή

Φρίκη για δύο γυναίκες που πήγαν στο Πακιστάν για επενδύσεις σε crypto: Απήχθησαν, βασανίστηκαν και βιάστηκαν ομαδικά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το ένα από τα δύο θύματα υποστήριξε ότι είχε προσκληθεί στο Ισλαμαμπάντ από τον εγγονό του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος της είχε υποσχεθεί επαγγελματικές γνωριμίες με επενδυτές για την εταιρεία της

Οργή στην Ιταλία με το ριψοκίνδυνο άλμα Αμερικανού influencer ‑ «Η λίμνη Κόμο δεν είναι λούνα παρκ»

E-Daily 3.Left Χτες
Δημόσια έκκληση από τους κατοίκους του Νέσσο για τον «επικίνδυνο τουρισμό» που προωθούν διάφοροι influencers - «Σεβαστείτε τα μέρη, σεβαστείτε όσους ζουν εκεί»