E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκλογές ΝΔ: Έκλεισαν οι κάλπες ‑ Έκπληξη η συμμετοχή

Μία ώρα παράταση ζήτησε ο Κυριάκος

Δημοσίευση 10/1/2016 | 19:09

Εκλογές ΝΔ: Έκλεισαν οι κάλπες ‑ Έκπληξη η συμμετοχή

Μειωμένη σε ποσοστό περίπου 20%, σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των εκλογών, στις 20 Δεκεμβρίου, περιμένουν τη συμμετοχή στο σημερινό β' γύρο της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου οι επιτελείς της Συγγρού.

Το ποσοστό αυτό θεωρείται, λίγο-πολύ, αναμενόμενο, καθώς οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται ο β' γύρος είναι διαφορετικές, σε σχέση με εκείνες του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο βροχερός καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος, ενώ εκείνη την Κυριακή ήταν ανοιχτά και τα εμπορικά καταστήματα, για τα ψώνια των Χριστουγέννων.

Ακόμη, αξίζει να επισημανθεί ότι τη φορά αυτή οι υποψήφιοι είναι μόλις δύο -οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης- έναντι τεσσάρων στον πρώτο γύρο. Έτσι, στη ΝΔ υπολογίζουν ότι στις κάλπες θα έχουν προσέλθει, συνολικά, μέχρι τις 7 το απόγευμα, περίπου 350.000 ψηφοφόροι, ήτοι ποσοστό περί το 20% μειωμένο, σε σχέση με τους 404.000 ψηφοφόρους της 20ής Δεκεμβρίου. Εκτιμούν, δηλαδή, ότι το ποσοστό συμμετοχής θα ανέλθει στο 80%-85%.

Λόγω πάντως της αυξημένης προσέλευσης σε κάποια εκλογικά τμήματα τις τελευταίες ώρες, δόθηκε εντολή η ψηφοφορία να παραταθεί, όπου χρειαστεί, για μισή ώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ζήτησε να δοθεί παράταση μίας ώρας, στα εκλογικά τμήματα όπου εντοπίζονται ουρές.

Στις δηλώσεις τους, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης μίλησαν για την ενότητα της παράταξης και την αλλαγή σελίδας που σηματοδοτεί η σημερινή διαδικασία, ενώ και στα δύο επιτελεία υπάρχει αισιοδοξία για τη νίκη.

Κύκλοι του κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, ανέφεραν, περίπου δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες: «Μέχρι τώρα έχουμε ενδείξεις πως υπάρχει ισχυρό προβάδισμα και διακριτή διαφορά υπέρ του Κυριακού Μητσοτάκη».

Πάντως, ο προεδρεύων στην ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, σχολίασε σχετικά: «Όσα γράφονται και λέγονται με προβλέψεις για το αποτέλεσμα δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είναι ανυπόστατα και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των πολιτών, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες. 



Ασφαλής εκτίμηση για τα αποτελέσματα αναμένεται να υπάρξει μετά τις 10 το βράδυ, ενώ η αρχική εικόνα στα επιτελεία των δύο υποψηφίων θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Παρόλο που οι δύο μονομάχοι προέρχονται από την ίδια ιδεολογική κατεύθυνση, καθώς παραδοσιακά, τόσο ο κ. Μεϊμαράκης όσο και ο κ. Μητσοτάκης, υπήρξαν θιασώτες του ανοίγματος της ΝΔ προς το Κέντρο, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαπιστώθηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αρκετά ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κεντροδεξιάς: την ανάγκη και τον βαθμό αν ανανέωσης, την αποτίμηση της προηγούμενης τελευταίας κυβερνητικής περιόδου με πρωθυπουργό τον Αντώνη σαμαρά, καθώς και την αντιπολιτευτική τακτική. 

Στο κυρίαρχο ζήτημα, πάντως, που ήταν η αντιμετώπιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι πιθανότητες συνεργασίας, οι δύο υποψήφιοι μάλλον συνέκλιναν το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας αμφότεροι κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα.  



Με το προβάδισμα των 11,3 μονάδων του πρώτου γύρου (39,8% έναντι 28,5%), την αμέριστη στήριξη της «καραμανλικής» πτέρυγας και έχοντας την πλειονότητα των «επώνυμων» στελεχών στο πλευρό του, ο τέως πρόεδρος κ. Μεϊμαράκης μπήκε ως φαβορί στην τελική ευθεία της κούρσας. Από την πλευρά του, όμως, ο κ. Μητσοτάκης που έπεσε μέσα στις προβλέψεις που έκανε στον πρώτο γύρο, επιμένει ότι είναι το αουτσάιντερ που θα αποτελέσει και πάλι την έκπληξη της αναμέτρησης, έχοντας τη θερμή συμπαράσταση του ¶δωνη Γεωργιάδη και ευελπιστώντας να λειτουργήσει υπέρ του η «μετρημένη ουδετερότητα» του Απόστολου Τζιτζικώστα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ντιόγκο Ζότα: Φίλοι της Λίβερπουλ έξω από το Ανφιλντ αφήνουν λουλούδια, κασκόλ και φανέλες

Αθλητικά Νέα 03.07.2025
Με το που έγινε γνωστή η τραγική είδηση, οπαδοί των «κόκκινων» βρέθηκαν έξω από το γήπεδο για να τιμήσουν τον αδικοχαμένο άσο

NASA: Εντοπίστηκε πλανήτης με θερμοκρασίες που υποδηλώνουν κατοικήσιμες συνθήκες

Tech + Science 03.07.2025
Ο TWA 7b είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και περιβάλλει έναν νεαρό κόκκινο νάνο, σε απόσταση 34 ετών φωτός

Καμμένος: Η Μέρκελ λέει τη μισή αλήθεια, θα αποκαλύψω τα πρακτικά της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών του 2015

Πολιτική 03.07.2025
Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ έδωσαν τη λύση, λέει ο πρώην υπουργός

Αντρέ Σίλβα: Ποιος ήταν ο αδελφός του Ντιόγκο Ζότα που σκοτώθηκε μαζί του στη μοιραία Lamborghini

Αθλητικά Νέα 03.07.2025
Ο 25χρονος επιθετικός της Πέναφιελ, Αντρέ Σίλβα, βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον αδελφό του, Ντιόγκο Ζότα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν εξετράπη και τυλίχθηκε στις φλόγες στην επαρχία Αμόρα της Ισπανίας

Φρίκη στην Αττική: Τέσσερις άνδρες βίασαν ομαδικώς μία 14χρονη

Ελλάδα 03.07.2025
Το κορίτσι γνώρισε έναν νεαρό άνδρα μέσα από εφαρμογή και στη συνέχεια βγήκαν ραντεβού

Λίβερπουλ για Ζότα: Είμαστε συντετριμμένοι

Αθλητικά Νέα 03.07.2025
Η ανακοίνωση του συλλόγου

Σοκαριστικό βίντεο από τον τόπο του δυστυχήματoς του Ντιόγκο Ζότα

Κόσμος 03.07.2025
Συγκλονιστικά είναι τα πρώτα πλάνα από τον τόπο του δυστυχήματος για τον Ντιόγκο Ζότα και τον αδερφό του, Αντρέ Σίλβα

Ντιόγκο Ζότα: Τραγικό παιχνίδι της μοίρας – Παντρεύτηκε πριν λίγες μέρες

Κόσμος 03.07.2025
Με τη σύζυγό του έχουν τρία παιδιά, το τελευταίο από τα οποία γεννήθηκε πριν μερικούς μήνες

Σκoτώθηκε ο Ντιόγκο Ζότα σε τρoχαίo

Αθλητικά Νέα 03.07.2025
Σοκ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Μπάγερν Μονάχου: Πέθανε προπονητής κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού καμπ των Βαυαρών

Αθλητικά Νέα 03.07.2025
Ο Αφγανός έχασε τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Υφυπουργός της κυβέρνησης ζήτησε να πληρωθεί επιδότηση σε νεκρό

Ελλάδα 03.07.2025
Οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ - Στις νέες δικογραφίες που έρχονται, γίνεται λόγος για συνολικά 30 βουλευτές