E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα, δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της άρσης των capital controls

Πώς εμπλέκονται τα κόκκινα δάνεια

Δημοσίευση 3/1/2016 | 10:07

Νέα, δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της άρσης των capital controls

Πριν λίγες μέρες, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega εκτίμησε ότι η άρση των capital controls θα γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Υπάρχουν ένα-δυο βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν πριν την οριστική άρση. Πρώτα να περάσουμε από την ειδική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην κανονική χρηματοδότηση, με φθηνότερους όρους, και μετά, μέσα στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, να προετοιμαστούμε για την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ελπίζω, επαναλαμβάνω, να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο», είχε δηλώσει η κ. Κατσέλη, δίνοντας την εντύπωση ότι έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία της άρσης των capital controls.

Δυστυχώς όμως, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Πρώτο Θέμα», η κρίσιµη συνθήκη για να αναπνεύσει το τραπεζικό σύστηµα, άρα και να αρθούν οι περιορισµοί στις κινήσεις κεφαλαίων, είναι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Όταν λοιπόν μέχρι και τον Φεβρουάριο θα έχουµε συζητήσεις και αντεγκλήσεις αναφορικά µε τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηµατικών δανείων –και, σύµφωνα µε τη γνώµη πολλών, των πλέον κρίσιµων για την πορεία της αγοράς–, τότε η άρση των capital controls δεν µπορεί να συντελεστεί τόσο σύντοµα.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας όμως δίνει και άλλη μια σημαντική πληροφορία, σχετική με το θέμα: ότι ο επίτροπος Οικονοµικών Υποθέσεων της Κοµισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε ξεκαθαρίσει πως οι κεφαλαιακοί περιορισµοί θα αρθούν πιθανότατα στα µέσα του 2017, µε εγγύτερη ηµεροµηνία την άνοιξη.

Τη διαπίστωση αυτή την είχε κάνει τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και σε οµάδα πολυεθνικών µάνατζερ που διαχειρίζονται γαλλικές πολυεθνικές στη χώρα µας.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στους κυβερνητικούς κύκλους, φαίνεται ότι τελικά και η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία είχε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων για δυο και πλέον χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά σε αγροτική έκταση στη Λακωνία ‑ Επιχειρούν εναέρια μέσα

Ελλάδα 18.06.2025
Στο έργο της κατάσβεσης συμβάλουν 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Διάγγελμα Χαμενεΐ στον λαό του Ιράν: Το Ισραήλ έκανε ένα τεράστιο λάθος και θα «τιμωρηθεί»

Κόσμος 18.06.2025
Πρόσθεσε ότι ο λαός δε θα ξεχάσει το αίμα των «μαρτύρων» και την επίθεση στην επικράτειά του

17χρονος παρίστανε τον ελεγκτή εισιτηρίων – Έκοβε πρόστιμα κι έπαιρνε τα χρήματα επιτόπου

Ελλάδα 18.06.2025
Έναν απίστευτο και συνάμα παράνομο τρόπο βρήκε ένας 17χρονος για να βγάζει λεφτά, με τη δράση του να λαμβάνει τέλος μετά από έλεγχο που του έκαναν αστυνομικοί του σχεδίου «Αριάδνη»

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Ερέτρια

Ελλάδα 18.06.2025
Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική, ήχησε και 112 προς τους κατοίκους

Αυστραλία: Αυτοκίνητο εισέβαλε σε εμπορικό κέντρο στη Μελβούρνη

Κόσμος 18.06.2025
Το αυτοκίνητο κατάφερε να διαφύγει από το εμπορικό κέντρο και οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη

«Φουσκώνουν» επικίνδυνα τα κρατικά φέσια: Αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ τα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες

Οικονομία 18.06.2025
Νέο άλμα 225 εκατ. ευρώ έκαναν μέσα σε ένα μήνα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Αγνοούνται οι γονείς που κλείδωσαν το μωρό τους στο μπαλκόνι – Υποψίες ότι έφυγαν από τη χώρα

Ελλάδα 18.06.2025
Αφού οι γονείς αφέθηκαν ελεύθεροι, στη συνέχεια οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους βρουν αλλά στο σπίτι τους δεν ήταν κανείς

Θεσσαλονίκη: Πιτ‑μπουλ δάγκωσε τρίχρονο αγοράκι – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του σκύλου

Ελλάδα 18.06.2025
Σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να μεταφερθεί ένα τρίχρονο αγοράκι

Επίδομα αδείας: Πότε θα το λάβουν οι δικαιούχοι ‑ Πώς υπολογίζεται

Οικονομία 18.06.2025
Η αύξηση στο επίδομα αδείας συνδέεται άμεσα με την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε πληρώνονται

Οικονομία 18.06.2025
Κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι