E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πτώχευσαν δύο δήμοι

Τραγική η οικονομική κατάσταση

Δημοσίευση 31/12/2015 | 02:56

Πτώχευσαν δύο δήμοι

Η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας αναπόφευκτα επηρεάζει και τους Δήμους οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις και πληρωμές, την ώρα που τα έξοδα τους και τα χρέη τους ολοένα μεγαλώνουν.

Και ήδη... έσκασαν τα πρώτα κανόνια στην αυτοδιοίκηση. Πριν ένα μήνα σε καθεστώς πτώχευσης βρέθηκε ο Δήμος Σαλαμίνας, που τέθηκε σε πλήρη έλεγχο και επιτήρηση για να εξυγιανθεί. Πλέον, στο ίδιο καθεστώς βρίσκεται και ο Δήμος Γόρτυνας στο νομό Ηρακλείου, καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Με ΦΕΚ που υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας, ο εν λόγω δήμος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης, βάσει του N. 4270/2015. Η απόφαση ήταν αναμενόμενη, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες ο Δήμος παρουσίαζε αδυναμία σύνταξης ισοσκελισμένου ισολογισμού.

Ο καλλικρατικός δήμος Γόρτυνας βρίσκεται στα νότια του νομού Ηρακλείου, αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα και με βάση την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 19.148 κατοίκους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει την υποχρέωση εφαρμογής σειράς παρεμβάσεων, όπως μέτρα είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και 3‰ (τρία τοις χιλίοις), αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μπλόκα αγροτών: Δακρυγόνα και ένταση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου

Ελλάδα 08.12.2025
Με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία στην προσπάθεια των αγροτών να σπάσουν τον αστυνομικό φραγμό και να αποκλείσουν το αεροδρόμιο

Πότε ξεκινά το εορταστικό ωράριο: Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα μαγαζιά

Ελλάδα 08.12.2025
Από τις 11 Δεκεμβρίου, τα μαγαζιά στην Αθήνα θα λειτουργούν σε ενιαίο ωράριο από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ

Taste Atlas: Το διάσημο πιάτο που έφερε την ελληνική κουζίνα στη 2η θέση παγκοσμίως

Κόσμος 08.12.2025
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η ιταλική κουζίνα, με την ελληνική να κατακτά τη δεύτερη, συγκεντρώνοντας 4,60 βαθμούς

Οπαδοί Μπράιτον για Κωστούλα: «Ο Λιονέλ Μέσι αγωνίζεται στο AMEX»

Αθλητικά Νέα 08.12.2025
Αποθέωση για τον διεθνή Έλληνα επιθετικό μετά την εμφάνισή του κόντρα στη Γουέστ Χαμ

Ρέθυμνο: Ανήλικος μέθυσε βαριά σε γάμο – Συνελήφθη ο πατέρας του

Ελλάδα 08.12.2025
Ο πατέρας του 17χρονου συνελήφθη για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο

Ζάκυνθος: Ανείπωτη θλίψη για τον 2χρονο που κατασπαράχθηκε από το πίτμπουλ ‑ Τι εξετάζουν οι Αρχές

Ελλάδα 08.12.2025
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον θάνατο του 2χρονου Λίο στον Αγιο Λέοντα Ζακύνθου, μετά την επίθεση από πίτμπουλ που φιλοξενούσε η οικογένεια

Κρήτη: Αγωνιώδης επιχείρηση διάσωσης 40χρονου ‑ Super puma δεν κατάφερε να τον προσεγγίσει

Ελλάδα 08.12.2025
Από το μεσημέρι της Κυριακής, προσπάθειες προσέγγισης στο δύσβατο σημείο όπου βρίσκεται τραυματισμένος ο 40χρονος

Επείγον: Η Ευρώπη «γονατίζει» από τη νέα γρίπη – Τι κρύβει η παραλλαγή Κ;

Ελλάδα 08.12.2025
Πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα από το ξέσπασμα γρίπης και επαναφορά της μάσκας