E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έρχεται πολικό ψύχος: Χιόνια, θύελλες, καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Δημοσίευση 30/12/2015 | 09:51

Έρχεται πολικό ψύχος: Χιόνια, θύελλες, καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα

Με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια ακόμη και στην Αττική μας αποχαιρετά το 2015! Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων η ραγδαία επιδείνωση του καιρού θα προκαλέσει «βουτιά» 12 βαθμών Κελσίου με την αλλαγή να γίνεται αισθητή από σήμερα το πρωί.

Έτσι λοιπόν, σε «κίτρινο» συναγερμό μπαίνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τις επόμενες 72 ώρες με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια θα επεκταθεί στην υπόλοιπη χώρα. Δεν θα λείψει, μάλιστα, και ο παγετός τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου που θα είναι ισχυρότερος στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προβλέπεται, μάλιστα, χιόνι ακόμα και στα βόρεια προάστια του Λεκανοπεδίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδα, χωρίς όμως η ένταση των φαινόμενων να είναι μεγάλη.

Αξιόλογες χιονοπτώσεις που πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα, αναμένονται στη Βόρεια Ελλάδα από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά.

Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς οι βορειάδες θα φτάσουν σε ένταση στο Αιγαίο τα 7 με 8 μποφόρ.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά-ημιορεινά της Θεσσαλίας, της κεντρικής-ανατολικής Στερέας (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Εύβοιας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα νέο κύμα χιονοπτώσεων αναμένεται και το Σάββατο.

Δείτε αναλυτικά τον καιρό για την πόλη που σας ενδιαφέρει ΕΔΩ.

Πιο αναλυτικά

Την Πέμπτη 31/12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι καλός. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με ασθενούς έως μέτριας έντασης χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα σταματήσουν. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιοχές όπου θα έχουμε χιονόπτωση, όπως είναι η Τρίπολη, η Κοζάνη, τα Τέμπη και πιθανόν η Λάρισα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία, τη Χαλκιδική και τα ημιορεινά και ορεινά της Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί ενώ στο Ιόνιο οι νοτιοανατολικοί άνεμοι θα ενισχυθούν στα 6-7 μπ. στα νοτιότερα τμήματά του.

Ουσιαστική μεταβολή του καιρού σε επίπεδο χιονοπτώσεων αναμένεται από το μεσημέρι του Σαββάτου 2/1, όπου πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Μακεδονία και από το βράδυ στην Ήπειρο. Χιόνι αναμένεται να πέσει και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά. Βροχές αναμένονται στην Κρήτη όπου θα χιονίσει και στα ορεινά του νησιού. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι καλός με κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις.

Ειδικότερα για την Αττική, χιονόπτωση αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή το πρωί ακόμα και στα βόρεια προάστια αλλά η ποσότητα του χιονιού θα είναι πολύ μικρή, οπότε δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα.

Οδηγίες από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ.

γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

¶ν μετακινούνται πεζοί:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά - ημιορεινά. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές .
Βελτίωση στη Θράκη από τις βραδινές ώρες.
¶νεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 έως 06 βαθμούς κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στέρεα, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και στα νοτιά πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Χιονοπτώσεις από το βράδυ και στα ημιορεινά ηπειρωτικά .
¶νεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στέρεα, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στέρεα και την Εύβοια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και βαθμιαία σε όλα τα ορεινά - ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές.
¶νεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νοτιά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
¶νεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια όπου τη νύχτα θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις.
¶νεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τη νύχτα πιθανόν και στα βόρεια προάστια.
¶νεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις πεδινές περιοχές.
¶νεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 έως 05 βαθμούς κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος 24.02.2026
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος 24.02.2026
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος 24.02.2026
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα 24.02.2026
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 24.02.2026
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος 24.02.2026
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα 24.02.2026
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα 24.02.2026
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος 24.02.2026
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα 24.02.2026
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος 24.02.2026
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία