E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Δεν προστατεύει τα σύνορά της

Δημοσίευση 29/12/2015 | 16:08

Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν θέτει ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

O περιορισμός των προσφύγων συμφέρει και την Τουρκία

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών μελών του Σένγκεν ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά: «Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρος μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες».

Κατά την άποψη του Μάνφρεντ Βέμπερ ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμφέρον της Τουρκίας: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα».

Πηγή: Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν -Δεν προστατεύει τα σύνορά της | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243096/vemper-na-exetastei-i-prosorini-exodos-tis-elladas-apo-sengken-den-prostateyei-ta-synora#ixzz3vicX2b9C

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Απλήρωτα 9 στα 10 ευρώ 23 μέρες πριν τη λήξη, τέλος το «πέναλτι» 100% αλλά και οι παρατάσεις

Οικονομία 08.12.2025
Η εμπρόθεσμη πληρωμή πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου - Για πρώτη φορά στα χρονικά, το σενάριο για παράταση στη διορία δεν φαίνεται να «παίζει», καθώς από το 2026 τα δεδομένα αλλάζουν

Έρχεται ο «ΑΜΚΑ των σπιτιών»: Τι αλλάζει σε αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις και επιδοτήσεις από το 2026

Ελλάδα 08.12.2025
Νέα ψηφιακή πλατφόρμα «E-Registries» ενοποιεί ΚΑΕΚ, ΑΤΑΚ, ρεύμα, νερό, ασφάλειες – Αυτόματος συγχρονισμός με Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, ΔΕΔΔΗΕ και δήμους

Σάλος στη Ρωσία για μητέρα που έβαλε τον γιο της σε σακούλα και ρούφηξε τον αέρα, «μαμά» φώναζε το παιδί

Κόσμος 08.12.2025
H 36χρονη γέλασε λέγοντας ότι «μπορείς και να σταματήσεις τελείως την παροχή οξυγόνου στη σακούλα»

Σχεδόν 3.000 άτομα κατέληξαν στο νοσοκομείο έπειτα από δάγκωμα σκύλου μέσα σε ένα χρόνο

Ελλάδα 08.12.2025
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις επιθέσεις σκύλων στη χώρα μας

«Mάζεψα το πίτμπουλ γιατί ήταν ετοιμοθάνατο και αυτό σκότωσε τον γιο μου»

Ελλάδα 08.12.2025
Συντετριμμένος ο πατέρας του 2χρονου Λίο στη Ζάκυνθο

Ανεβαίνει η στάθμη του Πηνειού ‑ Σε αυξημένη επιφυλακή ο Δήμος Λάρισας

Ελλάδα Χτες
Τα θυροφράγματα έχουν κλείσει στο σύνολό τους, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος εισροών

Τραγωδία στην Ηλεία: Εργάτης γης στο Καπελέτο έβαλε τέλος στη ζωή του σε θερμοκήπιο

Ελλάδα Χτες
Ο εργάτης εντοπίστηκε νεκρός από άλλους εργάτες μέσα σε θερμοκήπιο

Τρόμος για 3 ανήλικες στο Καματερό: Μεθυσμένος Ινδός τις απείλησε με χαρτοκόπτη

Ελλάδα Χτες
Το συμβάν σημειώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου

Περού: Δύτης έχει «φυσαλίδες αζώτου» στο σώμα εδώ και 11 χρόνια – «Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι»

Κόσμος Χτες
«Ζω σαν φουσκωμένο μπαλόνι και περιμένω μία λύση», αποκαλύπτει ο Αλεχάντρο Ράμος Μαρτίνες

Πήρε εξιτήριο ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε – «Πέρασε εγκεφαλικό», αναφέρει η γυναίκα του

Ελλάδα Χτες
Αναρρώνει στο σπίτι του, κοντά στην οικογένειά του, ο κτηνοτρόφος που κατέρρευσε όταν είδε το κοπάδι του να θανατώνεται έπειτα από κρούσματα ευλογιάς των προβάτων