E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Δεν προστατεύει τα σύνορά της

Δημοσίευση 29/12/2015 | 16:08

Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν

Το ζήτημα της προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν θέτει ο αρχηγός της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και αναπληρωτής πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφρεντ Βέμπερ.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ «η Ελλάδα δεν προστατεύει τα σύνορά της σύμφωνα με όσα ορίζει η ισχύουσα Συνθήκη του Σένγκεν και κατά συνέπεια παραβιάζει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Όταν οι χώρες μέλη δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων τότε θα πρέπει η Frontex να αναλαμβάνει τη φύλαξη των επίμαχων συνοριακών σημείων. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί εδώ και δύο εβδομάδες και ελπίζω ότι θα έχει ευρεία στήριξη από τις χώρες μέλη. Σε περίπτωση όμως που ούτε η Frontex δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα σύνορα τότε θα πρέπει να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος μιας χώρας από τον χώρο του Σένγκεν».Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο παρέμβασης της Frontex στα ελληνοτουρκικά σύνορα ακόμα και παρά τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης ο Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζει ότι «στα ελληνοτουρκικά σύνορα διασφαλίζονται και τα γερμανικά σύνορα, όπως διαπιστώνουμε κάθε μέρα εδώ στη Γερμανία. Στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει πλέον το επιχείρημα περί εθνικής κυριαρχίας. Όταν μια χώρα μέλος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί πια σε υποχρεώσεις, που με τη θέλησή της ανέλαβε, τότε η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει τα ηνία».

O περιορισμός των προσφύγων συμφέρει και την Τουρκία

Στο ερώτημα για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα των χωρών μελών του Σένγκεν ο Μάνφρεντ Βέμπερ απαντά: «Θέλω μια Ευρώπη με ανοιχτά σύνορα. Το βασικό ερώτημα είναι ωστόσο αν μειώνονται και αν βρίσκονται υπό έλεγχο οι προσφυγικές ροές. Και εδώ η Τουρκία έχει ρόλο-κλειδί. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τρίτον, τρόπους διαχείρισης της μεγάλης πρόκλησης σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η ήπειρος μας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι η προσφυγική κρίση δεν θα επιλυθεί μέσα σε εβδομάδες ή μήνες. Θα μας απασχολήσει για χρόνια ίσως και δεκαετίες».

Κατά την άποψη του Μάνφρεντ Βέμπερ ο περιορισμός των προσφυγικών ροών δεν θα είναι μόνο προς το συμφέρον της ΕΕ, αλλά κα προς το συμφέρον της Τουρκίας: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η χώρα έχει κοινά σύνορα με εστίες κρίσεις, όπως η Συρία και το Ιράκ και την ίδια στιγμή προκαλεί ανησυχία η κατάσταση της οικονομίας της. Για την ανάπτυξη της χώρας απαιτείται εμβάθυνση των σχέσεων με την ΕΕ. Τίποτα δεν μας εμποδίζει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να επιλύσουμε από κοινού τα προβλήματα».

Πηγή: Βέμπερ: Να εξεταστεί η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το Σένγκεν -Δεν προστατεύει τα σύνορά της | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/243096/vemper-na-exetastei-i-prosorini-exodos-tis-elladas-apo-sengken-den-prostateyei-ta-synora#ixzz3vicX2b9C

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραγικές μνήμες Κραν Μοντανά στην Ταϊλάνδη: Πώς κάηκαν ζωντανοί, εγκλωβισμένοι στις τουαλέτες οι 27

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Τα περισσότερα από τα θύματα, στην πλειονότητά τους νέοι, βρέθηκαν μέσα στις τουαλέτες του καταστήματος, σε μία προσπάθεια να σωθούν από τις φλόγες - Οι αρχές ερευνούν αν ο χώρος είχε ξεκλείδωτες και λειτουργικές εξόδους πυρκαγιάς, ψεκαστήρες, πυροσβεστήρες, συναγερμούς και άλλα μέτρα πυρασφάλειας

Σαμ Νιλ: Πέθανε ο πρωταγωνιστής των «Jurassic Park» και «Peaky Blinders» σε ηλικία 78 ετών

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο Νεοζηλανδός ηθοποιός είχε διαγνωστεί με καρκίνο του αίματος στο στάδιο 3 το 2022 - Υποδύθηκε τον Δρ. Αλαν Γκραντ στο «Jurassic Park»

Ποια χώρα της ΕΕ έχει την υψηλότερη φορολόγηση εργασίας ‑ Η θέση «φωτιά» της Ελλάδας στην έκθεση της Κομισιόν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Η Ετήσια Έκθεση Φορολογίας 2026 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει τις διαρθρωτικές αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος, με πρωτιά στον δείκτη επιβάρυνσης εργασίας και ισχυρή εξάρτηση από τον ΦΠΑ.

Marfin: Συνελήφθη από τις βρετανικές Aρχές η 46χρονη που αναζητούνταν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Είχε επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές και είχε δηλώσει πρόθεση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να δώσει εξηγήσεις.

Κάτω Αχαΐα: Νεαρός μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας με τραύμα στο κεφάλι από αεροβόλο

Ελλάδα 13.07.2026
Οι αρχές έχουν ήδη ταυτοποιήσει έναν άνδρα, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία

Τι έγινε τελικά με τους τουρκικούς S‑400; Ακρα του τάφου σιωπή για την τύχη τους ‑ Τα σενάρια

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Οι δύο χώρες που αναφέρονται συχνότερα ως πιθανοί αποδέκτες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ

Στα ύψη ξανά το πετρέλαιο λόγω της κρίσης στο Ορμούζ ‑ Πάνω από τα 79 δολάρια το Brent

Οικονομία 13.07.2026
Οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν ξανά, καθώς νέες στρατιωτικές επιθέσεις απειλούν τη ναυσιπλοϊα στα στενά του Ορμούζ

Κόλαση φωτιάς με 27 νεκρούς σε παμπ στην Μπανγκόκ, άνθρωποι έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν, βίντεο

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε, σύμφωνα με το AP, πως διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς

Απίστευτη υπόθεση στην Κρήτη: Ταξίδεψε από τη Γερμανία για να βρει την πρώην του και την ξυλοκόπησε

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Εισέβαλε στην σουίτα ξενοδοχείου που διέμενε με τον νυν σύντροφο της, τον οποίο έβγαλε νοκ-άουτ - Την εντόπισε από μία διαδικτυακή παραγγελία φαγητού

Σημαντική ανακάλυψη: Εντοπίστηκαν ίχνη φωτιάς που χρονολογούνται 1,8 εκατομμύρια χρόνια πριν

E-Daily 2.TopNews 13.07.2026
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα από σπήλαιο της Νότιας Αφρικής μεταθέτουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια την παλαιότερη γνωστή χρήση φωτιάς από ανθρωπίδες.

Περιορίστηκε η φωτιά στο παλιό κτίριο του Μπάντμιντον στο Πάρκο Γουδή, 112 για τους καπνούς

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι φλόγες καίνε πλέον μέσα στο κτίριο, χωρίς κίνδυνο επέκτασης