E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στον «Guardian» η γιαγιά της Λέσβου που τάισε το προσφυγόπουλο

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που έγιναν σύμβολο μεγαλοψυχίας

Δημοσίευση 24/12/2015 | 13:53

Στον «Guardian» η γιαγιά της Λέσβου που τάισε το προσφυγόπουλο

Την ώρα που σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν δια ξηράς και θαλάσσης στην Ε.Ε. ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο,  η βρετανική εφημερίδα Guardian και ο δημοσιογράφος Patrick Kingsley από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, αφιέρωσαν εχθές ένα μεγάλο άρθρο σε όσα διαδραματίζονται στο νησί με τίτλο: ««Η Λέσβος παρασύρεται από ένα κύμα συμπόνοιας καθώς οι πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν από τη θάλασσα».

Το άρθρο εστιάζει στην ανθρωπιστική κρίση και στις συγκινητικές προσπάθειες των ακτιβιστών και των κατοίκων του νησιού που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους μετανάστες οι οποίοι καταφτάνουν καθημερινά με βάρκες από τα τουρκικά παράλια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην 83χρονη Αιμιλία Καμβύση, η οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη σε εκείνη την περίφημη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσαλή (μαζί με την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη και την 85χρονη ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυριπίδη) όπου εμφανίζεται να ταΐζει με γάλα ένα μικρό προσφυγόπουλο.

«Είμαστε τόσο κοντά στην Τουρκία» λέει η 83χρονη στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας και προσθέτει: «Τις νύχτες μπορούμε να ακούσουμε τους θορύβους και τις κραυγές τους».  

«Το νησί βρίσκεται σε τέτοια πλεονεκτική θέση», σχολιάζει ο Patrick Kingsley, «που επιτρέπει στους νησιώτες όπως η κυρία Καμβύση να έχουν ισχυρή άποψη για την αποτυχία της Ευρώπης να παράσχει ασφαλές πέρασμα στους μετανάστες - είτε η ήπειρος του θέλει, είτε όχι». «Είναι απάνθρωπο, σκληρό», λέει με τη σειρά της η κυρία Καμβύση.  

«Με λίγες εξαιρέσεις, οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν προσφέρει ένα πολύ πιο ζεστό καλωσόρισμα από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.», σημειώνει ο Guardian και παραθέτει το παράδειγμα της 83χρονης. «Η Καμβύση έγινε σύμβολο της ανταπόκρισης των ντόπιων όταν φωτογραφήθηκε τον Οκτώβριο να κρατά στην παραλία ένα προσφυγόπουλο και να το νανουρίζει για να κοιμηθεί. Η φωτογραφία έγινε διάσημη σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν το έκανε για την φήμη όπως λέει. Το έκανε γιατί οι γονείς της ήταν κάποτε στην ίδια κατάσταση. Όπως πολλοί από το νησί, έτσι και αυτή κάποτε κατέφυγε εδώ από την Τουρκία όταν οι Έλληνες εκδιώχθηκαν το 1922», γράφει ο δημοσιογράφος.  

«Ο πατέρας μου πήρε μαζί του μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια και αυτή τη ραπτομηχανή», λέει η 83χρονη στον δημοσιογράφο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλησα τόσο πολύ να βοηθήσω. Θυμήθηκα αυτές τις αναμνήσεις από την οικογένειά μου», καταλήγει η Αιμιλία Καμβύση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο της Gen Z: Γιατί όλα τα πρόσωπα αρχίζουν να μοιάζουν ίδια;

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Από τα fillers και τα φίλτρα μέχρι το «baby Botox»: η Gen Z μεγαλώνει σε μια εποχή όπου η εικόνα κυριαρχεί όσο ποτέ άλλοτε και αυτό αλλάζει την αντίληψή μας για την ομορφιά.

Η δήμαρχος που πήρε άδεια μητρότητας και έγραψε ιστορία

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Μια απόφαση που θεωρείται πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ιαπωνίας

Aπίστευτη απάτη: 37χρονη παρίστανε 12χρονο κορίτσι για να την υιοθετήσει οικογένεια

E-Daily 1.Hero 10.06.2026
Μια από τις πιο παράξενες υποθέσεις εξαπάτησης

Πώς σε λένε; Τι αποκαλύπτει το όνομά σου για τον χαρακτήρα σου

E-Daily 1.Hero 10.06.2026
Από τα πιο συνηθισμένα ονόματα στην Ελλάδα μέχρι τις ερμηνείες που αποδίδονται σε καθένα, η λαϊκή αντίληψη συνδέει το όνομα με την προσωπικότητα.

Τα τρια σενάρια που εξετάζουν οι ΗΠΑ για το μέλλον της Κούβας

E-Daily 3.Left 10.06.2026
Τι είπε ο πρόεδρος της Κούβας

Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα ‑ Η λίστα της Ευρώπης με τους πολίτες που δεν μπορούν να κάνουν διακοπές

E-Daily 3.Left Χτες
Διακοπές; Όχι για όλους: Η χώρα της ΕΕ όπου το 61% δεν αντέχει οικονομικά μια απόδραση

Μουντιάλ 2026: 4 ομάδες που ίσως κάνουν την έκπληξη και φτάσουν μακριά

E-Daily 3.Left Χτες
Tέσσερις συγκεκριμένες εθνικές ομάδες με το υπόβαθρο, το ταλέντο και τις ειδικές συνθήκες να κάνουν τη μεγάλη ζημιά

Η πρώτη πλωτή πόλη στον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς θα είναι η ζωή εκεί

H περιοχή με τα περισσότερα προς ενοικίαση διαμερίσματα στην Αττική

E-Daily 3.Left Χτες
Δύσκολη πίστα η ανεύρεση διαμερίσματος