E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στον «Guardian» η γιαγιά της Λέσβου που τάισε το προσφυγόπουλο

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που έγιναν σύμβολο μεγαλοψυχίας

Δημοσίευση 24/12/2015 | 13:53

Στον «Guardian» η γιαγιά της Λέσβου που τάισε το προσφυγόπουλο

Την ώρα που σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που έφτασαν δια ξηράς και θαλάσσης στην Ε.Ε. ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο,  η βρετανική εφημερίδα Guardian και ο δημοσιογράφος Patrick Kingsley από τη Μυτιλήνη όπου βρίσκεται, αφιέρωσαν εχθές ένα μεγάλο άρθρο σε όσα διαδραματίζονται στο νησί με τίτλο: ««Η Λέσβος παρασύρεται από ένα κύμα συμπόνοιας καθώς οι πρόσφυγες συνεχίζουν να φτάνουν από τη θάλασσα».

Το άρθρο εστιάζει στην ανθρωπιστική κρίση και στις συγκινητικές προσπάθειες των ακτιβιστών και των κατοίκων του νησιού που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους μετανάστες οι οποίοι καταφτάνουν καθημερινά με βάρκες από τα τουρκικά παράλια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην 83χρονη Αιμιλία Καμβύση, η οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο χάρη σε εκείνη την περίφημη φωτογραφία του Λευτέρη Παρτσαλή (μαζί με την 89χρονη Ευστρατία Μαυραπίδη και την 85χρονη ξαδέρφη της Μαρίτσα Μαυριπίδη) όπου εμφανίζεται να ταΐζει με γάλα ένα μικρό προσφυγόπουλο.

«Είμαστε τόσο κοντά στην Τουρκία» λέει η 83χρονη στον ανταποκριτή της βρετανικής εφημερίδας και προσθέτει: «Τις νύχτες μπορούμε να ακούσουμε τους θορύβους και τις κραυγές τους».  

«Το νησί βρίσκεται σε τέτοια πλεονεκτική θέση», σχολιάζει ο Patrick Kingsley, «που επιτρέπει στους νησιώτες όπως η κυρία Καμβύση να έχουν ισχυρή άποψη για την αποτυχία της Ευρώπης να παράσχει ασφαλές πέρασμα στους μετανάστες - είτε η ήπειρος του θέλει, είτε όχι». «Είναι απάνθρωπο, σκληρό», λέει με τη σειρά της η κυρία Καμβύση.  

«Με λίγες εξαιρέσεις, οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν προσφέρει ένα πολύ πιο ζεστό καλωσόρισμα από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε.», σημειώνει ο Guardian και παραθέτει το παράδειγμα της 83χρονης. «Η Καμβύση έγινε σύμβολο της ανταπόκρισης των ντόπιων όταν φωτογραφήθηκε τον Οκτώβριο να κρατά στην παραλία ένα προσφυγόπουλο και να το νανουρίζει για να κοιμηθεί. Η φωτογραφία έγινε διάσημη σε όλη την Ελλάδα, αλλά δεν το έκανε για την φήμη όπως λέει. Το έκανε γιατί οι γονείς της ήταν κάποτε στην ίδια κατάσταση. Όπως πολλοί από το νησί, έτσι και αυτή κάποτε κατέφυγε εδώ από την Τουρκία όταν οι Έλληνες εκδιώχθηκαν το 1922», γράφει ο δημοσιογράφος.  

«Ο πατέρας μου πήρε μαζί του μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια και αυτή τη ραπτομηχανή», λέει η 83χρονη στον δημοσιογράφο. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλησα τόσο πολύ να βοηθήσω. Θυμήθηκα αυτές τις αναμνήσεις από την οικογένειά μου», καταλήγει η Αιμιλία Καμβύση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η οικογένεια που ζούσε σε απομόνωση για 42 χρόνια και δεν πήρε χαμπάρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Η φυγή από το σταλινικό καθεστώς και η επιβίωση σε ακραίες συνθήκες

Η γυναίκα που έγινε μύθος και θύμα της Ιστορίας: Η τραγική μοίρα της Υπατίας της Αλεξάνδρειας

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Μια από τις πρώτες μεγάλες επιστήμονες της ανθρωπότητας, ανάμεσα στη γνώση, τη θρησκευτική σύγκρουση και έναν θάνατο που σημάδεψε αιώνια τον πολιτισμό

Τζίμης Αρμάος: Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε έκανε την Ελλάδα να παραμιλά

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Κάποτε τον αποθέωναν, στο τέλος τον ξέχασαν

Η γυναίκα που ανέλαβε το OnlyFans μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη

E-Daily 1.Hero 18.05.2026
Tι αποφάσεις θα πάρει για το μέλλον της πλατφόρμας

Ποια είναι η γυναίκα που διασχίζει 26.000 χιλιόμετρα με άλογο

E-Daily 3.Left 18.05.2026
Σχεδόν 26.000 χιλιόμετρα πάνω σε ένα άλογο, διασχίζοντας 14 χώρες και δύο ηπείρους

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left Χτες
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left Χτες
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left Χτες
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left Χτες
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left Χτες
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left Χτες
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του