E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στα σύνορα για τους φαντάρους

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Δημοσίευση 24/12/2015 | 09:04

Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στα σύνορα για τους φαντάρους

Πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αλλά και σύστημα μοριοδότησης προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και περιγράφει ένα νέο σύστημα για τις μεταθέσεις των στρατεύσιμων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσής τους, οι οπλίτες θα τοποθετούνται ως εξής: στον Στρατό Ξηράς σε μονάδες στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Πολεμικό Ναυτικό θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα σε πλοία, ναύσταθμους ή υπηρεσίες νησιών και μετά σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, με βασικό κριτήριο τη στελέχωση.

Οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και, μετά το πεντάμηνο, θα επιστρέφουν στους συγκεκριμένους νομούς με κριτήριο την επάρκεια στελέχωσης των υπηρεσιών. Οι αποσπάσεις των οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες, συν 15 επιπλέον (καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας), κάτι που θα γίνεται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται, επίσης, σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις. Υπερκείμενη προτεραιότητα είναι οι επιχειρησιακές και οι υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια είναι τέσσερα (υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά, αντικειμενικά), ενώ εισάγεται και αρνητική μοριοδότηση για τους οπλίτες που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νύχτα βίας στη γαλλικό Φεστιβάλ «Fête de la Musique» με εκατοντάδες συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Βιασμοί, μαχαιρώματα και επιθέσεις με ... σύριγγες σε γυναίκες

Τουρκία: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Κιρίκαλε ‑ Δύο νεκροί

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ισχυρή έκρηξη σε εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης πυρομαχικών, διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος

Λευκάδα: Αγριος ξυλοδαρμός θαμώνα μπαρ ‑ Στο νοσοκομείο το θύμα, για μία γυναίκα έγινε η παρεξήγηση

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Οι Αρχές αναζητούν τρεις ακόμη εμπλεκόμενους για να τους συλλάβουν και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη

CNN: «Με απείλησε σμήνος από drones σε σχηματισμό μέδουσας» ‑ Τι είδε ο πιλότος του μαχητικού F‑15

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό μαχητικό F-15, το οποίο μετέφερε δύο άτομα - έναν πιλότο και έναν αξιωματικό οπλικών συστημάτων

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα μαχαίρωσε άνδρα στο κέντρο της πόλης

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Το αιματηρό επεισόδιο φέρεται να ξεκίνησε για ασήμαντη αφορμή

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Σε ποια ομάδα μετακομίζει μετά τους Μπακς και τι προβλέπει το μυθικό συμβόλαιό του;

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ολοκληρώθηκε το trade του «Greek Freak» στους Μαϊάμι Χιτ, τερματίζοντας μια εποχή 13 ετών στο Μιλγουόκι, με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο να τον περιμένει.

Θεσσαλονίκη: Τοξικός ο καπνός από τη φωτιά στα Τσαΐρια

Ελλάδα 23.06.2026
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχωρούν σε επιχωματώσεις, έτσι ώστε οι μικρές εστίες να μην επεκταθούν και γίνει κάποια αναζωπύρωση

Αργολίδα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Επίδαυρο

Ελλάδα 23.06.2026
Δυστύχημα στην Αργολίδα με θύμα 49χρονο. Μάθετε περισσότερα για το περιστατικό στην Επίδαυρο. Ενημερωθείτε τώρα!

Η κορυφαία μαμά μπλόγκερ Jill Smokler έφυγε από τη ζωή στα 48 της από καρκίνο εγκεφάλου

Κόσμος 23.06.2026
Η Jill Smokler είχε ιδρύσει το Scary Mommy, μια πλατφόρμα που μιλούσε για τις καθημερινές δυσκολίες της μητρότητας με ειλικρίνεια και χιούμορ.