E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στα σύνορα για τους φαντάρους

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε

Δημοσίευση 24/12/2015 | 09:04

Υποχρεωτική πεντάμηνη θητεία στα σύνορα για τους φαντάρους

Πεντάμηνη υποχρεωτική θητεία για όλους τους οπλίτες σε μονάδες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, αλλά και σύστημα μοριοδότησης προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή και περιγράφει ένα νέο σύστημα για τις μεταθέσεις των στρατεύσιμων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μετά το τέλος της βασικής εκπαίδευσής τους, οι οπλίτες θα τοποθετούνται ως εξής: στον Στρατό Ξηράς σε μονάδες στη Θράκη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων, της Κρήτης και της Μακεδονίας, καθώς και σε μονάδες προκάλυψης της μεθορίου της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης. Στο Πολεμικό Ναυτικό θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα σε πλοία, ναύσταθμους ή υπηρεσίες νησιών και μετά σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, με βασικό κριτήριο τη στελέχωση.

Οι στρατεύσιμοι που υπηρετούν στην Πολεμική Αεροπορία θα μετατίθενται σε μονάδες εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης και, μετά το πεντάμηνο, θα επιστρέφουν στους συγκεκριμένους νομούς με κριτήριο την επάρκεια στελέχωσης των υπηρεσιών. Οι αποσπάσεις των οπλιτών δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες, συν 15 επιπλέον (καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας), κάτι που θα γίνεται κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται, επίσης, σύστημα μοριοδότησης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στις μεταθέσεις και στις τοποθετήσεις. Υπερκείμενη προτεραιότητα είναι οι επιχειρησιακές και οι υπηρεσιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τα κριτήρια είναι τέσσερα (υπηρεσιακά, οικονομικά, κοινωνικά, αντικειμενικά), ενώ εισάγεται και αρνητική μοριοδότηση για τους οπλίτες που υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολλανδία: Πρόσφυγες βίαζαν και κακοποιούσαν φοιτητές επί χρόνια

Κόσμος 17.01.2026
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία αδιαφόρησε

Μηνύσεις κατά παντός υπεύθυνου για το βίντεο με τα «γαλλικά», προανήγγειλε ο Ανεστίδης

Ελλάδα 17.01.2026
Με μηνύσεις ετοιμάζεται να απαντήσει ο αγροτοσυνδικαλιστής Κώστας Ανεστίδης

Πιθανό ένα νέο black out στο FIR Αθηνών! Καμπανάκι κινδύνου από τον πρόεδρο των αεροελεγκτών

Ελλάδα 17.01.2026
Tο σύστημα είναι τόσο παλιό που δεν εγγυάται κάποιος τη λειτουργία του

Ψυχρή «εισβολή» από σήμερα – «Βουτιά» 8 βαθμών – Τα ύψη των χιονοπτώσεων

Καιρός 17.01.2026
Ραγδαία είναι η αλλαγή που θα παρουσιάσει από σήμερα, Σάββατο 17 Ιανουαρίου ο καιρός.

Μετά τον Κλοπ, η Ρεάλ θέλει και τον Χάαλαντ! Στα 200 εκατ. ευρώ η «χρηματιστηριακή» αξία του Νορβηγού!

Αθλητικά Νέα Χτες
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ θέλει να φέρει στη «βασίλισσα» τους Γιούργκεν Κλοπ και Έρλινγκ Χάαλαντ το προσεχές καλοκαίρι.

Αστυνομία στο σπίτι του Βαρουφάκη και προκαταρκτική εξέταση

Ελλάδα Χτες
Στο πλαίσιο έρευνας που αφορά βίντεο στο οποίο αναφέρεται σε χρήση ecstasy το 1989

Γροιλανδία: Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς τις χώρες που θα αντιταχθούν στα «θέλω» του

Κόσμος Χτες
Αμερικανοί βουλευτές στη Δανία επιδιώκουν να «χαμηλώσουν τους τόνους»

Ερωμένη ή συνέταιρος: Νέα στοιχεία για τη σχέση του Ιμάμογλου με την βολεϊμπολίστρια, οι 800 κλήσεις και το «σκοτωμένο» ακίνητο

Κόσμος Χτες
Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη πυροδοτήσει σφοδρή δημόσια και πολιτική αντιπαράθεση.

Απόκριες 2026: Πότε πέφτει η Τσικνοπέμπτη και η Καθαρά Δευτέρα

Ελλάδα Χτες
Το Τριώδιο δεν αργεί να ανοίξει