E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του

Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα

Δημοσίευση 23/12/2015 | 19:09

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του

Στο αρχείο μπαίνει σκέλος της έρευνας που διενεργούσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση για απειλές σε βάρος της ζωής του με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του Σύριζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα δεν προέκυψε «ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση, μέσω εγκλείστων». Επιπλέον, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται   πως ο σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου ο οποίος εμφανίστηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής».

Την ίδια ώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας, ο οποίος  διενήργησε την  έρευνα, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την κατάληψη της πρυτανείας επί 19  μέρες με αιτήματα σχετικά με νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές. Η δίωξη  στρέφεται σε βάρος όσων φέρονται να παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους, να προβούν στην κατάληψη.

Τι λέει το εισαγγελικό πόρισμα

Με βάση τις  μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνας του  ο εισαγγελικός λειτουργός κατέγραψε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του πόρισμά του:

  • Ότι ο Γ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο  Π. Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία.

Όπως προέκυψε  προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής.

  • Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων  τους έστελναν  πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά  την  κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» , η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σεάλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015  λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

  • Ο Γ. Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τις συμβαίνει. Απ' τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο κ. Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
  • Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.
  • Μάλιστα όπως προκύπτει από τα σημειώματα  , μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα άρχισαν να στρέφονται  κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου .
  • Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά.
  • Δεν προκύπτει ότι από τον Φεβρουάριο του 2015- Μάιο 2015 στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π. Λάμπρου με τους κρατουμένους  υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ. Πανούση.
  • Στις 10 Αυγούστου του 2015 όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό», αλλά στρέφονταν και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
  • Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση μέσω εγκλείστων.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα  αφορούσε τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος , παράνομης βίας και διατάραξη ομαλής  λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας που αφορούσε την κατάληψη της πρυτανείας .

Πάντως, ο εισαγγελέας συνεχίζει να ερευνά το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την  μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας και αφορούσε  τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ΣΤΑΣΥ απέρριψε το αίτημα του Athens Pride για αφίσες στο Μετρό

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, η ΣΤΑΣΥ αρνήθηκε την ανάρτηση αφισών του Athens Pride στους σταθμούς του Μετρό Αθήνας.

Στις φλόγες ξανά η Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν «πλήγματα αυτοάμυνας» κατά του Ιράν ‑«Θα τους χτυπήσουμε σκληρά», λέει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 11.06.2026
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που περιγράφονται ως «πλήγματα αυτοάμυνας» εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (CENTCOM).

Σαρδηνία: Έντονες αντιδράσεις για παραλία που απαγορεύει ομπρέλες σε ηλικίες 10‑65 ετών

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Πρέπει να φέρουμε μαζί τον παππού;» - Οργισμένοι Ιταλοί αντιδρούν στο μέτρο γνωστού τουριστικού θερέτρου της Σαρδηνίας

Μπελφαστ: Σε ετοιμότητα για δεύτερη νύχτα επεισοδίων – Οι διαμαρτυρίες έφτασαν στη Γλασκώβη

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο νέας νύχτας βίαιων συγκρούσεων

Βούλα: Νεκρός 74χρονος που ανασύρθηκε αναίσθητος από την παραλία

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός στη Βούλα το απόγευμα της Τετάρτης μετά τον εντοπισμό άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του στην παραλία

Μπιλ Γκέιτς: «Ο Έπσταϊν με εκβίαζε απειλώντας να αποκαλύψει την απιστία μου στη σύζυγό μου»

E-Daily 3.Left Χτες
«Δεν έπρεπε ποτέ να τον είχα γνωρίσει», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει και παλαιότερα για τις σχέσεις του με τον καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα χρηματιστή

Διπλή δολοφονία στο Λόγγο Αιγίου: Τι ισχυρίζεται ο 65χρονος Ιταλός ενόψει της απολογίας του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την Παρασκευή 13 Ιουνίου απολογείται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία μητέρας και γιου, ενώ η συνήγορός του επικαλείται κενά στη δικογραφία.

Ωρωπός: 32χρονος ξυλοκόπησε τη γυναίκα του και ανέβασε το βίντεο online – «Κοιτάξτε πώς κλαίει»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Χρόνια κακοποίηση και συνεχείς αποσύρσεις καταγγελιών – Ο δράστης συνελήφθη αφού πέταξε το κινητό του στη θάλασσα

Αίγιο: Συγκλονίζει ο πρώτος μάρτυρας στον τόπο του εγκλήματος – «Πήγα να βοηθήσω»

Ελλάδα Χτες
«Θα τον κυνηγήσω μέχρι εκεί που δεν πάει», λέει η αδερφή του 54χρονου θύματος

Οι πέντε ασφαλέστερες χώρες για το 2026 ‑ Πού βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Παγκόσμιος Δείκτης Ειρήνης αξιολογεί 163 χώρες βάσει 23 διαφορετικών κριτηρίων

Τραμπ: «Θα επιτεθούμε στο Ιράν πολύ σκληρά»

Κόσμος Χτες
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε την κατάρριψη του ελικοπτέρου Apache στα Στενά του Ορμούζ για να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν το Ιράν εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης.

Βόλος: «Θα σκοτώσω εσάς και τα παιδιά σας» – Στο Αυτόφωρο 45χρονος

Ελλάδα Χτες
Ο κατηγορούμενος ισχυριζόταν ότι διαθέτει όπλο και μαχαίρι, γεγονός που ενέτεινε την ανησυχία των κατοίκων