E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του

Τι αναφέρει το εισαγγελικό πόρισμα

Δημοσίευση 23/12/2015 | 19:09

Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση για τις απειλές σε βάρος της ζωής του

Στο αρχείο μπαίνει σκέλος της έρευνας που διενεργούσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση για απειλές σε βάρος της ζωής του με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του Σύριζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την έρευνα δεν προέκυψε «ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση, μέσω εγκλείστων». Επιπλέον, στο εισαγγελικό πόρισμα καταγράφεται   πως ο σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης Π. Λάμπρου ο οποίος εμφανίστηκε ως ένας από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης «προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής».

Την ίδια ώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Δασούλας, ο οποίος  διενήργησε την  έρευνα, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την κατάληψη της πρυτανείας επί 19  μέρες με αιτήματα σχετικά με νομοθετήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές. Η δίωξη  στρέφεται σε βάρος όσων φέρονται να παρακίνησαν τους καταληψίες με δημόσιες τοποθετήσεις τους ή με άλλους τρόπους, να προβούν στην κατάληψη.

Τι λέει το εισαγγελικό πόρισμα

Με βάση τις  μαρτυρικές καταθέσεις, τα έγγραφα και τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της έρευνας του  ο εισαγγελικός λειτουργός κατέγραψε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του πόρισμά του:

  • Ότι ο Γ. Πανούσης ουδέποτε υπονόησε ότι ο  Π. Λάμπου, στενός συνεργάτης, του Νικ. Παρασκευόπουλου, είχε σχέσεις με την τρομοκρατία.

Όπως προέκυψε  προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη , ότι του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων μέσα στις φυλακές, και πως η θητεία σε αυτό το πόστο ήταν επιτυχής.

  • Οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων  τους έστελναν  πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ, άλλες δράσεις τους κλπ. Π.χ μετά  την  κατάληψη στον ρ/σ «στο Κόκκινο» , η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν «ότι ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον κ. Λάμπρου για αντικατάσταση του κ. Πανούση. Σεάλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015  λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

  • Ο Γ. Πανούσης ανησύχησε εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τον Λάμπρου να μάθει τις συμβαίνει. Απ' τα σημειώματα όμως προκύπτει ότι ο κ. Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
  • Για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015 με δυο κρατούμενους να συζητούν και να λένε, τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Πανούση αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ , της ΝΔ αλλά και δικαστών.
  • Μάλιστα όπως προκύπτει από τα σημειώματα  , μετά την ψήφιση του νόμου για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ και αποσυμφόρησης των φυλακών κλπ και βλέποντας ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα άρχισαν να στρέφονται  κατά του υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και του Παν. Λάμπρου .
  • Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου ακούγεται το όνομα του κ. Πανούση μόνο μια φορά.
  • Δεν προκύπτει ότι από τον Φεβρουάριο του 2015- Μάιο 2015 στο πλαίσιο των συζητήσεων του Π. Λάμπρου με τους κρατουμένους  υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του Γ. Πανούση.
  • Στις 10 Αυγούστου του 2015 όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς) οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό», αλλά στρέφονταν και στον υπουργό Δικαιοσύνης ότι έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
  • Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον Γ. Πανούση μέσω εγκλείστων.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα  αφορούσε τα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος , παράνομης βίας και διατάραξη ομαλής  λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας που αφορούσε την κατάληψη της πρυτανείας .

Πάντως, ο εισαγγελέας συνεχίζει να ερευνά το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την  μηνυτήρια αναφορά που είχαν υποβάλλει οι υπουργοί Παρασκευόπουλος και Τόσκας και αφορούσε  τη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μακρόν: Στο δικαστήριο για να αποδείξουν ότι η Μπριζίτ γεννήθηκε γυναίκα!

Κόσμος 18.09.2025
Καταθέτουν φωτογραφίες και επιστημονικά στοιχεία

Ο ΕΟΦ απαγορεύει τη διακίνηση και τη διάθεση συμπληρώματος διατροφής

Ελλάδα 18.09.2025
Στο συμπλήρωμα διατροφής ανιχνεύτηκε η μη εγκεκριμένη ουσία alphaglycerylphosphorylcholine (GPC) (novel food)

Κλειστοί σταθμοί του μετρό λόγω εκδηλώσεων για τη δολοφονία Φύσσα

Ελλάδα 18.09.2025
Οι συρμοί θα περνούν χωρίς να κάνουν στάση

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θα κυριαρχήσει ο καιρός του βοριά ‑ Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός 18.09.2025
Ισχυροί άνεμοι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Χήρα Ναβάλνι: Νέες εξετάσεις δείχνουν ότι ο σύζυγός μου δηλητηριάστηκε

Κόσμος 18.09.2025
Δύο νέες ανεξάρτητες εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι ο Αλεξέι Ναλβάνι δηλητηριάστηκε

Έρχεται το 2026 οριστικό τέλος για το γνωστό Taxis ‑ Αλλάζει η εφορία

Οικονομία 18.09.2025
Στόχος η ριζική αναβάθμιση της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

Οι τελευταίες στιγμές του εικονολήπτη του ΑΝΤ1

Ελλάδα 18.09.2025
«Σε έχασα ρε φίλε μέσα σε 15΄. Την πρώτη γύρισες, τη δεύτερη δεν σε πρόλαβα»

Τρόμος στη Χαλκιδική για τους λύκους – Νέα επίθεση σε γυναίκα που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο της

Ελλάδα 18.09.2025
«Ήταν πάρα πολύ επιθετικός, έτοιμος να τον αρπάξει, να τον φάει δηλαδή από την πείνα του»

Τέμπη: Και δεύτερος απεργός πείνας στην πλατεία Συντάγματος

Ελλάδα 18.09.2025
Δεύτερος απεργός πείνας στο πλευρό του πατέρα θύματος των Τεμπών

Σοκ στις ΗΠΑ: Το ABC αποσύρει την εκπομπή του Τζίμι Κίμελ «επ’ αόριστον» μετά από σχόλια για τον Τσάρλι Κερκ

Κόσμος 18.09.2025
Τραμπ για διακοπή εκπομπής Κίλεμ: Εξαίρετη είδηση για την Αμερική