E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Ποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων

Δημοσίευση 23/12/2015 | 11:19

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Εκπλήξεις για παλαιούς και νέους συνταξιούχους κρύβει ο νόμος που έρχεται από το υπουργείο Εργασίας ως τα μέσα Ιανουαρίου για τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι μεν νέοι δικαιούχοι που αποχώρησαν από την εργασία μετά την 1η/9/2015, και έχουν πάρει προσωρινές συντάξεις από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και Δημόσιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έλαβαν.

Παράλληλα οι ήδη συνταξιούχοι δύσκολα θα αποφύγουν τις περικοπές των αποδοχών τους, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων για να δικαιολογήσει τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση των συντελεστών υπολογισμού των κύριων συντάξεων που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 και στην αντικατάστασή τους από τους συντελεστές που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Οι νέοι συντελεστές θα είναι σημαντικά μικρότεροι και θα καθορίζουν σε χαμηλότερα ποσά τις νέες συντάξεις.

Οι συντελεστές των Ν. 3863 και 3865/10 υπολόγιζαν τη σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούσαν από 0,80% επί του μισθού για τα πρώτα 15 έτη και έφταναν στο 1,5% του μισθού για ασφάλιση 45 ετών. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν για όσους αποχωρούν από 1/9/2015 και μόνο για το τμήμα σύνταξης που αναλογεί στα έτη από το 2011 και μετά.

Με το νέο νόμο θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 3863 και του Ν. 3865. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα παραδείγματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το χαμηλότερο ξεκινά από 0,65%-0,70% για τα 15 έτη και το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης καταλήγει στο 1,2%.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα έχουν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που θα προέκυπταν με την εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις που επιφέρουν οι δύο νόμοι κυμαίνονται στο 3% ως 5%. Με τους νέους και μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης όμως και την κατάργηση ουσιαστικά των νόμων του 2010 ως προς το σκέλος του υπολογισμού οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάνουν και το 15%.

Τα Ταμεία περιμένουν οδηγίες για να υπολογίσουν τις συνάξεις όσων αποχώρησαν από 1/9/2015 και μέχρι να δοθούν καταβάλλουν μόνο προσωρινή σύνταξη, την οποία υπολογίζουν με τις παλιές διατάξεις. Για το λόγο αυτό βάζουν τους ασφαλισμένους να υπογράφουν ότι τα ποσά που παίρνουν είναι με επιφύλαξη και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από το νέο σύστημα θα κληθούν να τις επιστρέψουν όταν πάρουν την οριστική σύνταξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ζάκυνθος: Πλοίο με πάνω από 670 επιβάτες προσέκρουσε ενώ έδενε στο λιμάνι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Πώς θα συνεχιστεί το ταξίδι για όσους επέβαιναν στο πλοίο

Περιστέρι: Συμπλοκή 10 ανηλίκων ‑ Δύο 15χρονοι τραυματίες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Επεισόδιο μεταξύ νεαρών ατόμων σημειώθηκε ανήμερα Πρωτομαγιάς, με δύο ανηλίκους να τραυματίζονται ελαφρά και την αστυνομία να αναζητά τους εμπλεκόμενους.

Μακελειό στο Σικάγο: Γυμνός κρατούμενος άρπαξε όπλο και σκότωσε ομογενή αστυνομικό σε νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το κρυμμένο όπλο κάτω από την κουβέρτα και το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του γυμνού δράστη μετά την απόδραση

Οι λύκοι που επέζησαν από την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ αναπτύσσουν κάτι μοναδικό

E-Daily 3.Left Χτες
Ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά στη Ζώνη Αποκλεισμού, ενώ αναπτύσσουν γενετικά μοναδικά χαρακτηριστικά

Ηλεκτρικά πατίνια: «Κούρσες» θανάτου στις λεωφόρους ‑ Τι προβλέπει ο νόμος για τα όρια ταχύτητας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εκτός ελέγχου η κατάσταση στους δρόμους με αναβάτες που αγνοούν επιδεικτικά τον ΚΟΚ – Τα ηλικιακά όρια και οι υποχρεώσεις των χρηστών

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η μητέρα του παρεμβαίνει στην προπόνηση και ο πατέρας του την απομακρύνει, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Πρόκειται για μια προπόνηση από την Μαδρίτη που αγωνιζόταν τις τελευταίες εβδομάδες και αποκλείστηκε την Παρασκευή από τον Κάσπερ Ρουντ

Σχέδιο του Ιράν για δελφίνια ‑ καμικάζι: «Οπλισμένα» με νάρκες για επιθέσεις σε αμερικανικά πλοία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σύμφωνα με τη Wall Stret Journal, οι σκληροπυρηνικοί της Τεχεράνης τάσσονται υπέρ της χρήσης των δελφινιών - καμικάζι αυτοκτονίας για να «σπάσουν» τον αμερικανικό ναυτικό αποκλεισμό

Τρεις γυναίκες επιτέθηκαν στο Εφετείο με βαριοπούλες και σφυριά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό συνεργών τους

«Οι Ευρωπαίοι να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά μας»

Κόσμος Χτες
Η πρώτη αντίδραση του Βερολίνου για την απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από Τραμπ

Τραμπ για Ιράν: Έχουμε ήδη κερδίσει, θέλω μεγαλύτερη νίκη

Κόσμος Χτες
Οι τιμές των καυσίμων θα πέσουν σαν πέτρα