E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Ποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων

Δημοσίευση 23/12/2015 | 11:19

Διπλή παγίδα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους

Εκπλήξεις για παλαιούς και νέους συνταξιούχους κρύβει ο νόμος που έρχεται από το υπουργείο Εργασίας ως τα μέσα Ιανουαρίου για τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Οι μεν νέοι δικαιούχοι που αποχώρησαν από την εργασία μετά την 1η/9/2015, και έχουν πάρει προσωρινές συντάξεις από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, και Δημόσιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που έλαβαν.

Παράλληλα οι ήδη συνταξιούχοι δύσκολα θα αποφύγουν τις περικοπές των αποδοχών τους, καθώς το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων για να δικαιολογήσει τις μειώσεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο προσανατολίζεται στην κατάργηση των συντελεστών υπολογισμού των κύριων συντάξεων που προβλέπουν οι νόμοι 3863 και 3865 του 2010 και στην αντικατάστασή τους από τους συντελεστές που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Οι νέοι συντελεστές θα είναι σημαντικά μικρότεροι και θα καθορίζουν σε χαμηλότερα ποσά τις νέες συντάξεις.

Οι συντελεστές των Ν. 3863 και 3865/10 υπολόγιζαν τη σύνταξη με ποσοστά αναπλήρωσης που ξεκινούσαν από 0,80% επί του μισθού για τα πρώτα 15 έτη και έφταναν στο 1,5% του μισθού για ασφάλιση 45 ετών. Το σύστημα αυτό θα εφαρμοζόταν για όσους αποχωρούν από 1/9/2015 και μόνο για το τμήμα σύνταξης που αναλογεί στα έτη από το 2011 και μετά.

Με το νέο νόμο θα αλλάξουν τα ποσοστά αναπλήρωσης του Ν. 3863 και του Ν. 3865. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στα παραδείγματα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το χαμηλότερο ξεκινά από 0,65%-0,70% για τα 15 έτη και το ανώτατο ποσοστό αναπλήρωσης καταλήγει στο 1,2%.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα έχουν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που θα προέκυπταν με την εφαρμογή των νόμων 3863 και 3865 του 2010. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι μειώσεις που επιφέρουν οι δύο νόμοι κυμαίνονται στο 3% ως 5%. Με τους νέους και μικρότερους συντελεστές αναπλήρωσης όμως και την κατάργηση ουσιαστικά των νόμων του 2010 ως προς το σκέλος του υπολογισμού οι μειώσεις στις νέες συντάξεις θα φτάνουν και το 15%.

Τα Ταμεία περιμένουν οδηγίες για να υπολογίσουν τις συνάξεις όσων αποχώρησαν από 1/9/2015 και μέχρι να δοθούν καταβάλλουν μόνο προσωρινή σύνταξη, την οποία υπολογίζουν με τις παλιές διατάξεις. Για το λόγο αυτό βάζουν τους ασφαλισμένους να υπογράφουν ότι τα ποσά που παίρνουν είναι με επιφύλαξη και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν από το νέο σύστημα θα κληθούν να τις επιστρέψουν όταν πάρουν την οριστική σύνταξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτοπυρπολήθηκε 95χρονη έξω από κατάστημα στο Αιγάλεω

Ελλάδα 15.01.2026
Σοκ στο Αιγάλεω με 95χρονη να αυτοπυρπολείται μπροστά σε κατάστημα.

Το μήνυμα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στην 16χρονη Λόρα

Κόσμος 15.01.2026
Το μήνυμα της Σταυρούλας στη Λόρα

Δεκτή έκανε την παραίτηση Καρυστιανού ο Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών

Ελλάδα 15.01.2026
Προσωρινός πρόεδρος αναλαμβάνει ο Παύλος Ασλανίδης

Λόρα: Στου Ζωγράφου αναζητούν τα ίχνη της ‑ Συνομιλούσε με άγνωστο από εφαρμογή γνωριμιών

Ελλάδα 15.01.2026
Κορυφώνεται η αγωνία για την εξαφανισμένη νεαρή

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα

Κόσμος Χτες
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία

Ελλάδα Χτες
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Ολυμπιακός ‑ ΠΑΟΚ 0‑2: «Αλωσε» το Καραϊσκάκη και προκρίθηκε στα ημιτελικά

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Δικέφαλος του Βορρά «καθάρισε» την πρόκριση από το πρώτο τέταρτο και περιμένει πλέον Παναθηναϊκό ή Αρη

Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας

Κόσμος Χτες
Νωρίτερα σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι ενισχύει «ξεκινώντας από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ: «Αυτή τη φορά η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»

Κόσμος Χτες
Η απειλή έρχεται καθώς ετοιμάζεται επίθεση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών

Κόσμος Χτες
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες