E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Τσεχία

Τι σημαίνει η κίνηση της Αθήνας και σε ποιους στέλνει μήνυμα

Δημοσίευση 23/12/2015 | 08:19

Όλο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Τσεχία

Σκληρή απάντηση στην προκλητικότητα της Τσεχίας έδωσε η Αθήνα με μια κίνηση που συνιστά άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η χθεσινή ανάκληση στην Αθήνα του πρέσβη της Ελλάδας στην Πράγα αποτελεί πρωτοφανή κίνηση ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και δείχνει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην κλείνει πλέον τα αυτιά στις εμπρηστικές και υποτιμητικές δηλώσεις για την Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες που χρησιμοποιούν ως αιχμή το προσφυγικό, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μετά από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία, Π. Σαρρή, να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Η εντολή του κ. Κοτζιά δόθηκε έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές για την Ελλάδα δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ζέμαν, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα εκλήθη και του επιδόθηκε διάβημα. Στον πρέσβη τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι είναι απολύτως απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών περίμεναν δύο ημέρες δίχως απολύτως καμία αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Επειτα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ότι για την Αθήνα οι δηλώσεις του κ. Ζέμαν συνιστούν μείζον ζήτημα, στις 18 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρα, με την οποία τονιζόταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθουν στην Ε.Ε. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης, της Τσεχίας.

Ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει να δοθεί ένα μικρό περιθώριο κάποιων ημερών αναμονής για την επίσημη απάντηση ή κάποια άλλη αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας.

«Η Τσεχία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο επί του παρόντος» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας. Μάλιστα με τη φράση επί του παρόντος άφηνε ουσιαστικά περιθώριο στην Τσεχία να διορθώσει... Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Χθες, κρίθηκε ότι η Αθήνα είχε ήδη αναμείνει αρκετά, έτσι ο πρέσβης στην Πράγα κλήθηκε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.

Η απόφαση για την ανάκληση του πρεσβευτή δεν ελήφθη αβασάνιστα, ωστόσο πλέον ο κ. Σαρρής θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρήσει σε κάποια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας.

Η κίνηση της Ελλάδας δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο συνιστά σαφήυποχώρηση από το επίπεδο της εταιρικής επαφής που θα διατηρούσαν κράτη της Ε.Ε.

Μάλιστα η ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα στέλνει μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα λόγω της κακοκαιρίας

Ελλάδα Χτες
Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν αύριο (12/01) τα σχολεία σε ορισμένες περιοχές της χώρας

Κορωπί: Συνελήφθη 55χρονος άνδρας για την φωτιά σε δύο αποθήκες – Στάχτη έγιναν εμπορεύματα και εξοπλισμός

Ελλάδα Χτες
Όπως ισχυρίστηκε ο 55χρονος, πριν φύγει από το σημείο έσβησε την φωτιά, ωστόσο άφησε πίσω του μια εστία χωρίς να το αντιληφθεί, η οποία σιγόκαιγε μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας

Ιταλία: Φύλακας πέθανε σε εργοτάξιο των Χειμερινών Ολυμπιακών μέσα στο ψύχος

Κόσμος Χτες
Εκείνη τη νύχτα η θερμοκρασία έπεσε μέχρι τους -12 βαθμούς Κελσίου

«Ναι» Μητσοτάκη για δύο συναντήσεις με αγρότες την Τρίτη «σε ένδειξη καλής θέλησης»

Ελλάδα Χτες
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε από τους εκπροσώπους των μπλόκων να του δοθούν δύο συνθέσεις μέχρι 20 άτομα η κάθε μία για τα ραντεβού με τον πρωθυπουργό

Τρεις συλλήψεις για ελιγμούς και κόντρες στην Αττική ‑ Ανέβασαν προκλητικό βίντεο στα social media

Ελλάδα Χτες
Οι οδηγοί είχαν αναδιπλώσει τις πινακίδες κυκλοφορίας με σκοπό να μην εντοπιστούν από την αστυνομία

Ιράν: Σε κατάσταση «συναγερμού» το Ισραήλ για την πιθανότητα επέμβασης Τραμπ στη χώρα

Κόσμος Χτες
Ο Νετανιάχου και ο Ρούμπιο συζήτησαν το Σάββατο το ενδεχόμενο αμερικανικής επέμβασης στη χώρα, την ίδια ημέρα που ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να βοηθήσουν» τους διαδηλωτές

Φοινικούντα: Ο ανιψιός του δoλoφovημένoυ φέρεται να έκανε ύποπτες ερωτήσεις στην ΑΙ

Ελλάδα Χτες
Οι αναζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν μία μέρα πριν τη διπλή δολοφονία

Τραμπ: Ζήτησε «σχέδιο εισβολής» στη Γροιλανδία – Αντιδρούν στρατηγοί

Κόσμος Χτες
Τι αναφέρει ρεπορτάζ της Mail on Sunday σχετικά με τις επιδιώξεις του Ντόναλντ Τραμπ για το νησί της Αρκτικής

Στέφανος Κασσελάκης: «Έχασα μια κομματική μάχη σε μπουζουξίδικο με μπράβους της νύχτας»

Πολιτική Χτες
Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε επανειλημμένα ότι ο ίδιος δεν λειτουργεί ως ιδιοκτήτης πολιτικού φορέα, αλλά ως εκλεγμένος εκπρόσωπος των μελών