E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Τσεχία

Τι σημαίνει η κίνηση της Αθήνας και σε ποιους στέλνει μήνυμα

Δημοσίευση 23/12/2015 | 08:19

Όλο το παρασκήνιο για την ανάκληση του Έλληνα πρέσβη από την Τσεχία

Σκληρή απάντηση στην προκλητικότητα της Τσεχίας έδωσε η Αθήνα με μια κίνηση που συνιστά άνευ προηγουμένου υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η χθεσινή ανάκληση στην Αθήνα του πρέσβη της Ελλάδας στην Πράγα αποτελεί πρωτοφανή κίνηση ανάμεσα σε δύο κράτη-μέλη της ΕΕ και δείχνει την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην κλείνει πλέον τα αυτιά στις εμπρηστικές και υποτιμητικές δηλώσεις για την Ελλάδα από συγκεκριμένες χώρες που χρησιμοποιούν ως αιχμή το προσφυγικό, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μετά από συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Τσεχία, Π. Σαρρή, να επιστρέψει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.

Η εντολή του κ. Κοτζιά δόθηκε έπειτα από τις εξαιρετικά υποτιμητικές για την Ελλάδα δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 15 Δεκεμβρίου, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ. Ζέμαν, ο πρέσβης της Τσεχίας στην Ελλάδα εκλήθη και του επιδόθηκε διάβημα. Στον πρέσβη τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι είναι απολύτως απαράδεκτες αυτές οι δηλώσεις.

Στο υπουργείο Εξωτερικών περίμεναν δύο ημέρες δίχως απολύτως καμία αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας. Επειτα, προκειμένου να αποσαφηνισθεί ότι για την Αθήνα οι δηλώσεις του κ. Ζέμαν συνιστούν μείζον ζήτημα, στις 18 Δεκεμβρίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Κούτρα, με την οποία τονιζόταν ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ελλάδα προκειμένου να εισέλθουν στην Ε.Ε. οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περιλαμβανομένης, της Τσεχίας.

Ο κ. Κοτζιάς είχε ζητήσει να δοθεί ένα μικρό περιθώριο κάποιων ημερών αναμονής για την επίσημη απάντηση ή κάποια άλλη αντίδραση από την πλευρά της Τσεχίας.

«Η Τσεχία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ χάρη και στην Ελλάδα. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο επί του παρόντος» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας. Μάλιστα με τη φράση επί του παρόντος άφηνε ουσιαστικά περιθώριο στην Τσεχία να διορθώσει... Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.

Χθες, κρίθηκε ότι η Αθήνα είχε ήδη αναμείνει αρκετά, έτσι ο πρέσβης στην Πράγα κλήθηκε να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα.

Η απόφαση για την ανάκληση του πρεσβευτή δεν ελήφθη αβασάνιστα, ωστόσο πλέον ο κ. Σαρρής θα παραμείνει στην Αθήνα έως ότου η κυβέρνηση της Τσεχίας προχωρήσει σε κάποια κίνηση καλής θέλησης έναντι της Ελλάδας.

Η κίνηση της Ελλάδας δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ωστόσο συνιστά σαφήυποχώρηση από το επίπεδο της εταιρικής επαφής που θα διατηρούσαν κράτη της Ε.Ε.

Μάλιστα η ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα στέλνει μήνυμα προς τις κυβερνήσεις της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ισραήλ: «Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα – Την ευχαριστούμε»

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Όλοι οι συμμετέχοντες στον στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Απίστευτη απάτη σε εστιατόριο fast food στο Τέξας: Υπάλληλος κατάφερε και έκλεψε $80.000 παραγγέλνοντας 800 μερίδες Mac n cheese

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Είχε απολυθεί τον Νοέμβριο, αλλά συνέχισε να πηγαίνει στο κατάστημα, όπου καταχωρούσε ψεύτικες παραγγελίες φαγητού στο ταμείο και τις επέστρεφε στην προσωπική του πιστωτική κάρτα

Συγκλονιστικό βίντεο: Η τρομακτική στιγμή που καρχαρίας καταδιώκει σέρφερ στην Καλιφόρνια

E-Daily 3.Left 30.04.2026
Σε βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου φαίνεται η στιγμή που το πτερύγιο του καρχαρία κάνει την εμφάνισή του ακολουθώντας τον σέρφερ για αρκετά μεγάλη απόσταση

Από ποια ηλικία επιτρέπεται το ηλεκτρικό πατίνι; Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τους οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Τι προβλέπει ο νόμος για την ηλικία των οδηγών και τις προδιαγραφές οδήγησης

Φρίκη στη Βραζιλία με 5χρονη που θάφτηκε ζωντανή σε τάφο από τσιμέντο από την μητέρα και τον πατριό της

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Η ιατροδικαστική έκθεση περιγράφει ασφυκτικό θάνατο και πιθανά τραύματα πριν την ταφή

Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Εκρήξεις ακούστηκαν από το κατάστημα που φλέγεται - Στο σημείο βρίσκονται 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

Αεροπορικό ατύχημα για τον ιδιοκτήτη της Calzedonia: Σώθηκε χάρη σε αλεξίπτωτο

E-Daily 2.TopNews 30.04.2026
Το περιστατικό με τον Ιταλό επιχειρηματία, Σάντρο Βερονέζι, σημειώθηκε όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη εν πτήσει