E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης

Τα «ναι», τα «όχι», οι απουσίες με νόημα

Δημοσίευση 23/12/2015 | 01:05

Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης

Με 194 ψήφους υπέρ και 55 ψήφους κατά, αλλά και 51 απόντες, το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η συζήτηση που προηγήθηκε τα είχε... όλα: Ομοφοβικά παραληρήματα, έντονους διαξιφισμούς, ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χυδαία υπονοούμενα και αντεγκλήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσίασε φυσικά και η ψηφοφορία τόσο για το πώς ψήφισαν βουλευτές όσο και για κάποιες απουσίες με νόημα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ουσιαστικά από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ενώ η ΝΔ όπως και οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών.

Ηχηρές ήταν οι απουσίες βουλευτών, μεταξύ άλλων: Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κατσαφάδος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Ελενα Ράπτη. asd

«Οχι» ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Καρασμάνης, Ιω. Κεφαλογιάννης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης, ενώ από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

«Ναι» πάντως ψήφισαν μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Κατσίκης, απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου. Από την Ενωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς, όπως απούσα ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Θανάσης Παφίλης, ενώ «όχι» ψήφισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τσίπρας: Συγγνώμη που καθυστερήσαμε

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να πάει στην Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή της κυβέρνησής του.

Οπως είπε «κλείνει ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος συνανθρώπων μας που εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδες δικαιώματα στα πλαίσια έννομης τάξης».

Μάλιστα έσπευσε να επισημάνει ότι «ο κύκλος αυτός κλείνει έστω και καθυστερημένα. Αντί να πανηγυρίζουμε, πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη σε χιλιάδες ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παρόμοια νομικά καθεστώτα, στην Ελλάδα στερούνταν δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή με τους ελάχιστους κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις αρχές της ιδότητας και του σεβασμού, απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και δεν παρασύρεται, δεν είναι τόσο φοβική και μίζερη όπως κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάσουν». Τόνισε δε ότι «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Βουλή και ως κυβέρνηση, γιατί με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και θα δικαιώσουμε τους αγώνες τους», ενώ σημείωσε ότι θα λυθούν πολλά πρακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν ομόφυλα αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια που αποφάσιζαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, καθώς υπήρχαν νομικά κενά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παρασκευάς Αντζας: Σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία ‑ Συντετριμμένοι πρώην συμπαίκτες και φίλοι

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο Παρασκευάς Αντζας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών

Βρήκαν τρεις όλμους στο διαμέρισμα που αγόρασαν στην Αγία Παρασκευή

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Χρειάστηκε η επέμβαση του Στρατού προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι όλμοι από το διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή

Εμφανίστηκε άνδρας που υποστηρίζει ότι είναι ο Μπεν Νίνταμ – Το συγκινητικό βίντεο με AI που δείχνει πώς θα ήταν σήμερα

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η οικογένεια του Μπεν Νίνταμ δημοσίευσε βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη που δείχνει πώς θα μπορούσε να είναι σήμερα, 35 χρόνια μετά την εξαφάνισή του στην Κω

Καύσωνας στη δυτική Ευρώπη: Νεκροί σε Γαλλία και Βρετανία ‑ Έκτακτα μέτρα και στην Ιταλία

E-Daily 1.Hero 26.05.2026
Οκτώ περιοχές στη δυτική Γαλλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού

Ιράν: 28χρονη γέννησε στη φυλακή και εκτελέστηκε για τη δολοφονία του συζύγου της

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Τι ανακοίνωσαν σήμερα δύο ΜΚΟ από το εξωτερικό

Δικογραφία από την Αστυνομία για το επεισόδιο μεταξύ Μαρινάκη και Δημητριάδη

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Η δικογραφία αφορά στα, αυτεπαγγέλτως, διωκόμενα αδικήματα που τελέστηκαν παραβιάζοντας την αθλητική νομοθεσία

Κόκκινος συναγερμός και παγκόσμιος τρόμος: Η Ρωσική Βουλή απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

E-Daily 3.Left 26.05.2026
Ο Πρόεδρος της Δούμας προειδοποιεί με ακραία στρατιωτικά αντίποινα σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση άμαχοι πολίτες

Ο Τραμπ υποβάλλεται σε νέο ιατρικό έλεγχο καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα για την υγεία του

Κόσμος 26.05.2026
Πρόκειται για την τρίτη προγραμματισμένη ιατρική του εξέταση μέσα σε διάστημα 13 μηνών

Δηλητηριώδεις μέδουσες ‑ «πυξίδα» εντοπίστηκαν σε παραλία στη Ραιδεστό

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Καφέ μέδουσες του είδους Chrysaora hysoscella (κοινώς γνωστές ως `μέδουσες πυξίδα) παρατηρήθηκαν στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας

Παναθηναϊκός: Νέος προπονητής ο Γιάκομπ Νίστρουπ

E-Daily 2.TopNews 26.05.2026
Ο 38χρονος Δανός υπέγραψε διετές συμβόλαιο

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Ο τρόπος για να πάρετε την έκπτωση του 4% με εφάπαξ πληρωμή

Οικονομία 26.05.2026
Όσοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι σήμερα δικαιούνται έκπτωση 4% στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου