E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης

Τα «ναι», τα «όχι», οι απουσίες με νόημα

Δημοσίευση 23/12/2015 | 01:05

Ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης

Με 194 ψήφους υπέρ και 55 ψήφους κατά, αλλά και 51 απόντες, το σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Η συζήτηση που προηγήθηκε τα είχε... όλα: Ομοφοβικά παραληρήματα, έντονους διαξιφισμούς, ενδοκυβερνητικές κόντρες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χυδαία υπονοούμενα και αντεγκλήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσίασε φυσικά και η ψηφοφορία τόσο για το πώς ψήφισαν βουλευτές όσο και για κάποιες απουσίες με νόημα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε ουσιαστικά από ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ενώ η ΝΔ όπως και οι ΑΝΕΛ διχάστηκαν. Κάθετα αρνητική ήταν η Χρυσή Αυγή όπως και το ΚΚΕ.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν μεταξύ άλλων, ο υπ. Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Από την ΝΔ, όπου ψήφισαν κατά συνείδηση υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Υπέρ ψήφισαν μόλις 19 βουλευτές, 29 επέλεξαν «όχι» και 27 ήταν απόντες. Από τους ΑΝΕΛ υπήρξαν 3 «ναι», 5 «όχι» και 1 απών.

Ηχηρές ήταν οι απουσίες βουλευτών, μεταξύ άλλων: Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Τραγάκης, Μάριος Σαλμάς, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Κώστας Τσιάρας, Ευάγγελος Μπασιάκος, Κώστας Κατσαφάδος, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Ελενα Ράπτη. asd

«Οχι» ψήφισαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Βρούτσης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αννα Καραμανλή, Γιώργος Βλάχος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μάνος Κόνσολας, Αν. Δημοσχάκης, Κ. Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Κουκοδήμος, Καρασμάνης, Ιω. Κεφαλογιάννης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απόντες ήταν οι ο Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Ιωάννης Θεοφύλακτος, Στάθης Παναγούλης, ενώ από τους ΑΝΕΛ «όχι» ψήφισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά.

«Ναι» πάντως ψήφισαν μεταξύ άλλων, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.α.

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζε η Φώφη Γεννηματά, από το Ποτάμι «όχι» ψήφισε ο βουλευτής του Ποταμιού Κ. Κατσίκης, απούσα ήταν η Κατερίνα Μάρκου. Από την Ενωση Κεντρώων απών ήταν ο Αριστείδης Φωκάς, όπως απούσα ήταν και η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ο Θανάσης Παφίλης, ενώ «όχι» ψήφισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τσίπρας: Συγγνώμη που καθυστερήσαμε

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε να πάει στην Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί την επιλογή της κυβέρνησής του.

Οπως είπε «κλείνει ένας κύκλος αρνήσεων και περιθωριοποίησης ενός μεγάλου τμήματος συνανθρώπων μας που εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους δεν είχαν δικαίωμα να συμβιώσουν με τον σύντροφό τους απολαμβάνοντας στοιχειώδες δικαιώματα στα πλαίσια έννομης τάξης».

Μάλιστα έσπευσε να επισημάνει ότι «ο κύκλος αυτός κλείνει έστω και καθυστερημένα. Αντί να πανηγυρίζουμε, πρέπει να ζητήσουμε συγνώμη σε χιλιάδες ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν παρόμοια νομικά καθεστώτα, στην Ελλάδα στερούνταν δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το ευχάριστο είναι ότι σε αντιδιαστολή με τους ελάχιστους κήρυκες του φόβου και της μισαλλοδοξίας, η ελληνική κοινωνία απέδειξε ότι ταυτίζεται με τις αρχές της ιδότητας και του σεβασμού, απέδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και δεν παρασύρεται, δεν είναι τόσο φοβική και μίζερη όπως κάποιοι ήθελαν να την παρουσιάσουν». Τόνισε δε ότι «μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Βουλή και ως κυβέρνηση, γιατί με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αλλάξουμε προς το καλύτερο τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και θα δικαιώσουμε τους αγώνες τους», ενώ σημείωσε ότι θα λυθούν πολλά πρακτικά προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν ομόφυλα αλλά και ετερόφυλα ζευγάρια που αποφάσιζαν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, καθώς υπήρχαν νομικά κενά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καιρός: Μετά τις μπόρες και τη συννεφιά έρχονται 35άρια

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων ημερών θα είναι η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας

Πανελλήνιες 2026: Πότε αναμένεται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Με τα Ειδικά Μαθήματα και τις Πρακτικές Δοκιμασίες συνεχίζονται οι πανελλήνιες

Καλοκαιρινή άδεια 2026: Τι έχει αλλάξει φέτος ‑ Τα δικαιώματα των εργαζομένων

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Εργατολόγος παρουσίασε τις αλλαγές στην καλοκαιρινή άδεια

Μετρό: Οι 5 σταθμοί της Γραμμής 3 που θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως 18 Ιουνίου

E-Daily 2.TopNews 14.06.2026
Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πέντε σταθμούς της Γραμμής 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Κυριακή, καθώς θα πραγματοποιηθούν εργασίες αντικαστάστασης σιδηροτροχιών.

Κατάρ – Ελβετία 1‑1: Την τιμώρησε στο 95′ και πήρε ιστορικό βαθμό

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Ο Εμπολό πέτυχε το γκολ που έκρινε το ματς

Βραζιλία – Μαρόκο 1‑1: Ο Βινίσιους έσωσε τη σελεσάο από πατατράκ στην πρεμιέρα

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Η ομάδα του Αντσελότι διατήρησε ένα εντυπωσιακό στατιστικό που τη θέλει να μην χάνει σε πρεμιέρα Μουντιάλ από το 1934

Αϊτή – Σκωτία 0‑1: Ο ΜακΓκιν στέλνει τους highlanders στην κορυφή του ομίλου

Αθλητικά Νέα 14.06.2026
Αναλυτική βαθμολογία του 3ου ομίλου

Πλήθος κόσμου στο Athens Pride

E-Daily 1.Hero Χτες
Είκονες από τη μαζική προσέλευση του κόσμου

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 89‑85: Πρωταθλητές Ελλάδας οι Πειραιώτες, «λύγισαν» τους πράσινους στον πέμπτο τελικό

Αθλητικά Νέα Χτες
Μιλουτίνοφ, Φουρνιέ και Βεζένκοφ υπέγραψαν το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού

Τραμπ: Η συμφωνία με το Ιράν προβλέπεται να υπογραφεί αύριο

Κόσμος Χτες
«Αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε την απόλυτη εναλλακτική λύση, που ελπίζουμε να μην χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ξανά».