E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τρία αγκάθια του νέου ασφαλιστικού

Οριστικούς αριθμούς και λεπτομερή στοιχεία περιμένουν οι δανειστές

Δημοσίευση 22/12/2015 | 10:37

Τα τρία αγκάθια του νέου ασφαλιστικού

Με ταχείς ρυθμούς επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας τις θεσμικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, ενώ τρία αγκάθια παραμένουν, με αποτέλεσμα να παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την πλευρά των Θεσμών.

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει αυτό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να γίνει αναλυτική συζήτηση στις επιτροπές και να ακολουθήσει ψηφοφορία στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Το πρώτο σημείο στο οποίο υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους δανειστές είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει 55-70% για τις κύριες συντάξεις, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ανώτατο πλαφόν το 48%.

Διάσταση υπάρχει και στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς οι Θεσμοί έχουν ζητήσει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης να καταβάλλονται στα 20 έτη απασχόλησης αντί για τα 15, και εάν ισχύσει η 15ετία, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό να αντικατασταθεί από προνοιακό επίδομα.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι το ΕΚΑΣ, που οι δανειστές απαιτούν να σταματήσει να καταβάλλεται σε 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θεωρούνται προνομιούχοι (περίπου το 20%) από τον επόμενο Μάρτιο. Αυτό θα συμβεί με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019. Για τις επιπτώσεις της μη καταβολής του ΕΚΑΣ στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, ο Έλληνας υπουργός έχει παρουσιάσει μελέτη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην πλευρά των Θεσμών.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως στο νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση κύριων συντάξεων – ειδικά του ΙΚΑ, θεωρείται βέβαιο πως θα προστατευθούν. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως ο επανυπολογισμός σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί λογιστικά ώστε να απορροφηθούν οι μειώσεις των συντάξεων, τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την πλευρά των δανειστών, έχει γίνει σαφές πως θέλουν ξεκάθαρα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις. Χωρίς αυτά δεν βλέπουν πώς θα αποφευχθεί η μεσοσταθμική περικοπή 6% στις κύριες συντάξεις –παρά τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα περί κόκκινης γραμμής στη διαπραγμάτευση– με αποτέλεσμα να κλείσει και η τρύπα των 665 ευρώ στο πακέτο του 1,8 δισ. που η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει έως το τέλος του 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κωνσταντοπούλου: Συκοφαντίες τα περί μη καταβολής δεδουλευμένων ‑ Προαναγγέλλει μηνύσεις

Ελλάδα Χτες
«Ενεργό παρακράτος, οργανωμένο έγκλημα και απόπειρα πολιτικής εξόντωσης» – Όσα είπε για τις καταγγελίες

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών: Προκλητική παραγγελία ‑ εμπαιγμός για τις εκταφές

Ελλάδα Χτες
Δικηγόρος κάνει λόγο για διάταγμα «δικτατορικού τύπου» με τελεσίγραφα και διαδικασίες άρον-άρον

«Μαζεύανε τα πτώματα και τα ρίχνανε σαν τσουβάλια» – Συγκλονίζει μάρτυρας της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων από τους ναζί στην Καισαριανή

Ελλάδα Χτες
Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων στην Καισαριανή μεγάλωσαν με το τραύμα εκείνης της ημέρας. Ο πόνος μεταφέρθηκε στις επόμενες γενιές, ως ζωντανή υπενθύμιση μιας βαρβαρότητας που έμεινε ατιμώρητη.

Βιολάντα: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις των υδραυλικών για τους σωλήνες – «Εγώ είμαι το αφεντικό και θα το κάνεις όπως σου λέω»

Ελλάδα Χτες
Θάψαμε τους σωλήνες προπανίου χωρίς καμία προδιαγραφή ασφαλείας ισχυρίζεται ένας από τους υδραυλικούς λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές του ιδιοκτήτη της Βιολάντα

ΔΥΠΑ: Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες – Σε ποιους απευθύνεται

Οικονομία Χτες
Ποια είναι οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Δίκη για τα Τέμπη: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της έδρας

Ελλάδα Χτες
Μια γυναίκα οδηγούσε ένα πατίνι σε δρόμο στην Κρήτη και παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα

Κακοκαιρία: Οδηγός εγκλωβίστηκε στο ρέμα Μαΐστρου στην Αλεξανδρούπολη ‑ Δείτε βίντεο

Καιρός Χτες
Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και διερχόμενοι οδηγοί, για να βοηθήσουν τον οδηγό

Φρένο στις ενοχλητικές κλήσεις: 50.000 ευρώ αποζημίωση για τηλεφωνικό μάρκετινγκ

Ελλάδα Χτες
Κατώτατη αποζημίωση 10.000 ευρώ ανά παράβαση και σαφές μήνυμα συμμόρφωσης στην αγορά

Νέα απεργία στα θέατρα την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου ‑ Ποιοι εξαιρούνται

Ελλάδα Χτες
Κύριο αίτημα της απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογκών Συμβάσεων Εργασίας

Θλίψη στο Mega: Πέθανε ξαφνικά ο Κώστας Κοσμίδης

Ελλάδα Χτες
Ο 52χρονος «έφυγε» ξαφνικά το βράδυ προδομένος από την καρδιά του