E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τρία αγκάθια του νέου ασφαλιστικού

Οριστικούς αριθμούς και λεπτομερή στοιχεία περιμένουν οι δανειστές

Δημοσίευση 22/12/2015 | 10:37

Τα τρία αγκάθια του νέου ασφαλιστικού

Με ταχείς ρυθμούς επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας τις θεσμικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, ενώ τρία αγκάθια παραμένουν, με αποτέλεσμα να παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την πλευρά των Θεσμών.

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει αυτό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να γίνει αναλυτική συζήτηση στις επιτροπές και να ακολουθήσει ψηφοφορία στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Το πρώτο σημείο στο οποίο υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους δανειστές είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει 55-70% για τις κύριες συντάξεις, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ανώτατο πλαφόν το 48%.

Διάσταση υπάρχει και στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς οι Θεσμοί έχουν ζητήσει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης να καταβάλλονται στα 20 έτη απασχόλησης αντί για τα 15, και εάν ισχύσει η 15ετία, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό να αντικατασταθεί από προνοιακό επίδομα.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι το ΕΚΑΣ, που οι δανειστές απαιτούν να σταματήσει να καταβάλλεται σε 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θεωρούνται προνομιούχοι (περίπου το 20%) από τον επόμενο Μάρτιο. Αυτό θα συμβεί με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019. Για τις επιπτώσεις της μη καταβολής του ΕΚΑΣ στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, ο Έλληνας υπουργός έχει παρουσιάσει μελέτη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην πλευρά των Θεσμών.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως στο νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση κύριων συντάξεων – ειδικά του ΙΚΑ, θεωρείται βέβαιο πως θα προστατευθούν. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως ο επανυπολογισμός σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί λογιστικά ώστε να απορροφηθούν οι μειώσεις των συντάξεων, τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την πλευρά των δανειστών, έχει γίνει σαφές πως θέλουν ξεκάθαρα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις. Χωρίς αυτά δεν βλέπουν πώς θα αποφευχθεί η μεσοσταθμική περικοπή 6% στις κύριες συντάξεις –παρά τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα περί κόκκινης γραμμής στη διαπραγμάτευση– με αποτέλεσμα να κλείσει και η τρύπα των 665 ευρώ στο πακέτο του 1,8 δισ. που η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει έως το τέλος του 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Περσικός: Χτυπήθηκε δεξαμενόπλοιο ‑ Αγνοείται ο καπετάνιος

Κόσμος 19.03.2026
Δεκαπέντε μέλη πληρώματος διασώθηκαν από ένα πετρελαιοφόρο που έφερε τη σημαία των Νήσων Κουκ, αλλά «ο καπετάνιος αγνοείται»

Το Ιράν εκτέλεσε τον 19χρονο πρωταθλητή πάλης Σαλέχ Μοχαμαντί σε δημόσιο απαγχονισμό

Κόσμος 19.03.2026
Ο νεαρός πρωταθλητής εκτελέστηκε δημόσια μαζί με άλλους δύο για τις διαδηλώσεις του Ιανουαρίου ενάντια στο καθεστώς

Τροχαίο στην Κηφισιά: Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ

Ελλάδα 19.03.2026
Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

Ηράκλειο: Γυναίκα γέννησε μέσα σε ασθενοφόρο ‑ 30` μετά μητέρα και νεογνό μεταφέρθηκαν στο ΠΑΓΝΗ

Ελλάδα 19.03.2026
Όλα κύλησαν κατ`ευχήν με τη βοήθεια της μαίας και του γιατρού

Στο νοσοκομείο ο Τσακ Νόρις έπειτα από επείγον ιατρικό περιστατικό

Κόσμος 19.03.2026
Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής λόγος για τον οποίο ο Τσακ Νόρις μετέβη στο νοσοκομείο

Τι επιπτώσεις θα έχει ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή οικονομία: Το καλό, το κακό και το χειρότερο σενάριο

Οικονομία 19.03.2026
Οπως διευκρίνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ οποιαδήποτε δημοσιονομική αντίδραση στο σοκ των τιμών ενέργειας πρέπει να είναι προσωρινή, στοχευμένη και προσαρμοσμένη

Τραμπ: «Δεν στέλνω στρατεύματα πουθενά, και αν το έκανα δεν θα σας το έλεγα» ‑ Νέα αιχμή για το ΝΑΤΟ

Κόσμος 19.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε να μην επιτεθεί στα ενεργειακούς στόχους του Ιράν

Περσικός: Έκτακτη προσγείωση για F‑35 ‑ Χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο

Κόσμος 19.03.2026
Το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς τύπου stealth «εκτελούσε αποστολή μάχης πάνω από το Ιράν» όταν αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση σε βάση στη Μέση Ανατολή

Φωτιά σε διυλιστήριο στη Χάιφα από ιρανική επίθεση

Κόσμος 19.03.2026
Η ιρανική κρατική τηλεόραση αναφέρει ότι το διυλιστήριο πετρελαίου της Χάιφα αποτέλεσε στόχο ως αντίποινα για την επίθεση στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάουθ Παρς.

Κύπρος: Ηχούν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι ‑ «Σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας»

Ελλάδα 19.03.2026
Σειρήνες συναγερμού ηχούν αυτή τη στιγμή στο Ακρωτήρι, στη Λεμεσό

Δολοφονία στην Καλαμαριά: Ελεύθερος με αναβαθμισμένο κατηγορητήριο ο 19χρονος φίλος του Κλεομένη

Ελλάδα 19.03.2026
Θα απολογηθεί ξανά ο 19χρονος - Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη σε βαθμό κακουργήματος

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ιαπωνία λένε ότι θα συμβάλουν στην ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ

Ελλάδα 19.03.2026
Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή