E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα τρία αγκάθια του νέου ασφαλιστικού

Οριστικούς αριθμούς και λεπτομερή στοιχεία περιμένουν οι δανειστές

Δημοσίευση 22/12/2015 | 10:37

Τα τρία αγκάθια του νέου ασφαλιστικού

Με ταχείς ρυθμούς επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας τις θεσμικές αλλαγές του νέου ασφαλιστικού, ενώ τρία αγκάθια παραμένουν, με αποτέλεσμα να παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και την πλευρά των Θεσμών.

Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει, καθώς το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Ιανουαρίου και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γίνει αυτό με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά να γίνει αναλυτική συζήτηση στις επιτροπές και να ακολουθήσει ψηφοφορία στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Το πρώτο σημείο στο οποίο υπάρχει απόσταση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και τους δανειστές είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς η κυβέρνηση προτείνει 55-70% για τις κύριες συντάξεις, ενώ οι θεσμοί θεωρούν ανώτατο πλαφόν το 48%.

Διάσταση υπάρχει και στο θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς οι Θεσμοί έχουν ζητήσει από τον Γιώργο Κατρούγκαλο τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης να καταβάλλονται στα 20 έτη απασχόλησης αντί για τα 15, και εάν ισχύσει η 15ετία, να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό να αντικατασταθεί από προνοιακό επίδομα.

Το τρίτο μεγάλο ζήτημα είναι το ΕΚΑΣ, που οι δανειστές απαιτούν να σταματήσει να καταβάλλεται σε 70.000 χαμηλοσυνταξιούχους που θεωρούνται προνομιούχοι (περίπου το 20%) από τον επόμενο Μάρτιο. Αυτό θα συμβεί με τη θέσπιση αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων, μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2019. Για τις επιπτώσεις της μη καταβολής του ΕΚΑΣ στους πιο αδύναμους συνταξιούχους, ο Έλληνας υπουργός έχει παρουσιάσει μελέτη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην πλευρά των Θεσμών.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως στο νέο ασφαλιστικό θα περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση κύριων συντάξεων – ειδικά του ΙΚΑ, θεωρείται βέβαιο πως θα προστατευθούν. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως ο επανυπολογισμός σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιηθεί λογιστικά ώστε να απορροφηθούν οι μειώσεις των συντάξεων, τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Από την πλευρά των δανειστών, έχει γίνει σαφές πως θέλουν ξεκάθαρα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα υπολογιστούν παλιές και νέες συντάξεις. Χωρίς αυτά δεν βλέπουν πώς θα αποφευχθεί η μεσοσταθμική περικοπή 6% στις κύριες συντάξεις –παρά τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα περί κόκκινης γραμμής στη διαπραγμάτευση– με αποτέλεσμα να κλείσει και η τρύπα των 665 ευρώ στο πακέτο του 1,8 δισ. που η ελληνική πλευρά καλείται να εφαρμόσει έως το τέλος του 2016.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τη Δευτέρα (17/11) ‑ Η ανακοίνωση ΟΑΣΑ

Ελλάδα Χτες
Τροποποιήσεις στην κυκλοφορία λεωφορείων, τρόλεϊ και μετρό, με αφορμή τον εορτασμό της 52ης επετείου του Πολυτεχνείου

Τουρκικά F‑16 πέταξαν πάνω από την Πράσινη Γραμμή ‑ Παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων στα κατεχόμενα, με τις οποίες επαναλαμβάνεται το αφήγημα περί «δύο κρατών»

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Κόσμος Χτες
Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων

Αυστραλία: Κλείνουν 69 σχολεία λόγω ύποπτης άμμου με ίνες αμιάντου

Κόσμος Χτες
Συνεργεία των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης πέρασαν το Σαββατοκύριακο ελέγχοντας σχολικά συγκροτήματα, καταγράφοντας κάθε σημείο όπου χρησιμοποιείται χρωματισμένη άμμος

Πέθανε ο σεναριογράφος του «The Simpsons» σε ηλικία 61 ετών

Κόσμος Χτες
Ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αδελφή του

Αυτοκίνητο που μετέφερε παράνομους μετανάστες έπεσε σε χαράδρα στη Ροδόπη ‑ Ένας vεκρός

Ελλάδα Χτες
Από το Τμήμα Συνοριακής Σαπών, σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράνομων στο εσωτερικό της χώρας

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης

Ελλάδα Χτες
Ο Δημήτρης Σταμάτης έδινε μάχη πολλά χρόνια με σοβαρή ασθένεια

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έφτασε στην Αθήνα

Ελλάδα Χτες
Το μεσημέρι θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου

Ποιοι σταθμοί του Μετρό κλείνουν αύριο από τις 2 το μεσημέρι

Ελλάδα Χτες
Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς να πραγματοποιούν στάση

Παραγουανός τερματοφύλακας προκαλεί Βραζιλιάνο πριν το πέναλτι και εκείνος τον… γελοιοποιεί με εκτέλεση «Πανένκα»

Αθλητικά Νέα Χτες
Μία από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές του Παγκοσμίου Κυπέλλου U17 εκτυλίχθηκε στη φάση των «32»

Πρώην αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής μέλος εγκληματικής οργάνωσης που εξαπατούσε μέσω τηλεφωνικών κλήσεων

Ελλάδα Χτες
Είχε υποστηρικτικό ρόλο στο ξέπλυμα χρήματος μελών του κυκλώματος, στο οποίο μετείχε ο αδελφός της