E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καρατζαφέρης: Ενοχος για το πόθεν έσχες, αθώος για την offshore

Φυλάκιση 1 έτους με 3ετή αναστολή και 10.000 ευρώ πρόστιμο

Δημοσίευση 22/12/2015 | 00:05

Καρατζαφέρης: Ενοχος για το πόθεν έσχες, αθώος για την offshore

Ένοχο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, για υποβολή ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες κατ' εξακολούθηση (2010-2011-2012), επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Το δικαστήριο απάλλαξε ωστόσο τον κ. Καρατζαφέρη από την κατηγορία της συμμετοχής του σε off-shore εταιρείες («Catalina» και «Homeric» – απαγορεύεται με νόμο από το 2010), ενώ έκρινε ότι δεν προέκυψε πως κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η εμπλοκή του Γ. Καρατζαφέρη με τις off-shore ήρθε μέσα από τη δικογραφία των εξοπλιστικών Super Puma. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του από το 1994 έως το 1996 την επίμαχη off-shore, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Sunshine», ενώ μετά έγινε λογαριασμός trust. Η περιουσία του trust όμως δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες, από αμέλεια, όπως υποστηρίχθηκε, της λογίστριάς του, η οποία σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή.

«Λάθος μου που εμπιστεύτηκα τη λογίστρια»

«Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως την λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%... Πού να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ' όλα ειδική, θα άφηνε όλα αυτά τα κενά... Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου», είπε στην απολογία του ο Γ. Καρατζαφέρης.

Αναφερόμενος στο ύψος του ποσού που είχε μαζευτεί στο trust, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι επρόκειτο για χρήματα από τους μισθούς του – οι οποίοι μάλιστα έφθαναν τις 20.000 ευρώ όταν ήταν ευρωβουλευτής, ενώ το ποσό του 1.650.000 ευρώ ήταν χρήματα που του είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με τη συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.

«O κατηγορούμενος δήλωσε την «Catalina». Δεν κρύφτηκε. Και τα χρήματα μπήκαν στην Alpha Bank Λονδίνου. Δεν είχε πρόθεση να μη δηλώσει το περιεχόμενό της. ¶λλωστε, τότε, γιατί να δηλώνει την εταιρεία;», είπε ο συνήγορός του, Α. Βαρλάμης, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για τις off-shore και την έννοια του trust σε συνδυασμό με τους νόμους για το πόθεν έσχες.

Εισαγγελέας: ¶γνοια νόμου από αρχηγό κόμματος δεν νοείται

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του Γ. Καρατζαφέρη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία (σ.σ. την «Catalina») τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προέκυψε η συμμετοχή του στην off-shore «Homeric», αλλά και ότι κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ήταν κάθετη: η περιουσία της εξωχώριας εταιρείας πέρασε σε ένα trust και το περιεχόμενό του, δηλαδή το καταπίστευμα, αποτελεί περιουσία, η οποία έπρεπε να δηλωθεί.

«Τα χρήματα αποτελούν περιουσία που όφειλε ο κ. κατηγορούμενος να δηλώσει. Πόσο δε μάλλον, όταν έχει δημιουργηθεί ένα portfolio ύψους 6.600.000 δολαρίων. Είναι απορίας άξιον τι τον συμβούλευσε, όπως λέει, η λογίστριά του να κάνει. ¶γνοια νόμου από βουλευτή, αρχηγό κόμματος και ευρωβουλευτή, δεν νοείται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πανσερραϊκός – Παναθηναϊκός 0‑3: Βόλτα στις Σέρρες με… μαγεία Γεντβάι

Αθλητικά Νέα 23.11.2025
Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους «πράσινους»

Σοβαρό επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στην Εύβοια: Ανδρας «γνώριμος» των Αρχών ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του

Ελλάδα 23.11.2025
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 45χρονο, ενώ το θύμα προχώρησε στην υποβολή μήνυσης εναντίον του

Τραγωδία στον Ισθμό Κορίνθου: Νεκρός ανασύρθηκε 50χρονος στο Καλαμάκι

Ελλάδα 23.11.2025
Ο 50χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του μέσα από τη θάλασσα

Βίντεο της Τροχαίας με τον οδηγό που εντοπίζεται να τρέχει με 230χλμ. στην Αθηνών – Λαμίας και ξεκινά η καταδίωξη

Ελλάδα 23.11.2025
Οι έλεγχοι για την πρόληψη της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ και τον εντοπισμό παραβατικών οδηγικών συμπεριφορών, θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση

Αχιλλέας Δελφός: Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας AI τραγουδιστής ‑ Πότε κυκλοφορεί το τραγούδι του

Ελλάδα 23.11.2025
«Ανυπομονώ να μοιραστώ το νέο μου τραγούδι. Ελάτε μαζί μου για να το φέρουμε στην κορυφή των charts», αναφέρει σε ένα από τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί

Θρίλερ με τον θάνατο 17χρονης μαζορέτας σε κρουαζιερόπλοιο ‑ Στις έρευνες το FBI

Ελλάδα 23.11.2025
Στον θετό αδερφό της οι υποψίες για τον ασφυκτικό θάνατό της

Από τις 30 Νοεμβρίου τα πρώτα μπλόκα των αγροτών – Ετοιμάζουν κλείσιμο αεροδρομίων και τελωνείων

Ελλάδα 23.11.2025
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ζητούν στήριξη από την κυβέρνηση

Τζουμέρκα: Η στιγμή της διάσωσης πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού

Ελλάδα 23.11.2025
Σε βίντεο ντοκουμέντο καταγράφεται η στιγμή που ο διασώστης επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό

Μητέρα «βρίσκει» τον νεκρό γιο της έκθεμα σε μουσείο του Λας Βέγκας

Κόσμος 23.11.2025
Ο μυστηριώδης θάνατος του νεαρού πήρε μία ανατριχιαστική τροπή με τους ισχυρισμούς της μητέρας του

Αργίες 2026: Οι δυο που χάνουμε ‑ Όλα τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ελλάδα 23.11.2025
Δεν έχει πολλές ημέρες ξεκούρασης η νέα χρονιά

Ξύπνησε από κώμα και υπέδειξε τον δολοφόνο του ‑ Η ανατριχιαστική αποκάλυψη πριν πεθάνει

Κόσμος 23.11.2025
Το τροχαίο δεν ήταν ατύχημα και το πρόσωπο που υπέδειξε ήταν πέραν πάσης υποψίας

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Ελλάδα 23.11.2025
Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια