E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καρατζαφέρης: Ενοχος για το πόθεν έσχες, αθώος για την offshore

Φυλάκιση 1 έτους με 3ετή αναστολή και 10.000 ευρώ πρόστιμο

Δημοσίευση 22/12/2015 | 00:05

Καρατζαφέρης: Ενοχος για το πόθεν έσχες, αθώος για την offshore

Ένοχο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, για υποβολή ελλιπούς δήλωσης πόθεν έσχες κατ' εξακολούθηση (2010-2011-2012), επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 12 μηνών με 3ετή αναστολή και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Το δικαστήριο απάλλαξε ωστόσο τον κ. Καρατζαφέρη από την κατηγορία της συμμετοχής του σε off-shore εταιρείες («Catalina» και «Homeric» – απαγορεύεται με νόμο από το 2010), ενώ έκρινε ότι δεν προέκυψε πως κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η εμπλοκή του Γ. Καρατζαφέρη με τις off-shore ήρθε μέσα από τη δικογραφία των εξοπλιστικών Super Puma. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε δηλώσει στο πόθεν έσχες του από το 1994 έως το 1996 την επίμαχη off-shore, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Sunshine», ενώ μετά έγινε λογαριασμός trust. Η περιουσία του trust όμως δεν είχε δηλωθεί στο πόθεν έσχες, από αμέλεια, όπως υποστηρίχθηκε, της λογίστριάς του, η οποία σήμερα δεν βρίσκεται εν ζωή.

«Λάθος μου που εμπιστεύτηκα τη λογίστρια»

«Το μειονέκτημά μου είναι ότι εμπιστεύτηκα ανθρώπους. Όπως την λογίστρια μου, αλλά και κάποιους ανθρώπους που με πρόδωσαν και έριξαν το κόμμα στο 3%... Πού να ξέρω ότι η λογίστρια του κόμματος, η καθ' όλα ειδική, θα άφηνε όλα αυτά τα κενά... Είμαι καταπροσβεβλημένος, καταστεναχωρημένος, γιατί δεν ήθελα να αφήσω καμία σκιά στα εγγόνια μου», είπε στην απολογία του ο Γ. Καρατζαφέρης.

Αναφερόμενος στο ύψος του ποσού που είχε μαζευτεί στο trust, ο Γ. Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι επρόκειτο για χρήματα από τους μισθούς του – οι οποίοι μάλιστα έφθαναν τις 20.000 ευρώ όταν ήταν ευρωβουλευτής, ενώ το ποσό του 1.650.000 ευρώ ήταν χρήματα που του είχαν δώσει συνεργάτες και υποστηριχτές του ΛΑΟΣ, με τη συμφωνία ότι θα τους έδινε μετοχές του Telecity, όταν θα έπαιρνε πανελλαδική άδεια.

«O κατηγορούμενος δήλωσε την «Catalina». Δεν κρύφτηκε. Και τα χρήματα μπήκαν στην Alpha Bank Λονδίνου. Δεν είχε πρόθεση να μη δηλώσει το περιεχόμενό της. ¶λλωστε, τότε, γιατί να δηλώνει την εταιρεία;», είπε ο συνήγορός του, Α. Βαρλάμης, ο οποίος ανέπτυξε μία σειρά νομικών επιχειρημάτων για τις off-shore και την έννοια του trust σε συνδυασμό με τους νόμους για το πόθεν έσχες.

Εισαγγελέας: ¶γνοια νόμου από αρχηγό κόμματος δεν νοείται

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την ενοχή του Γ. Καρατζαφέρη για ανακριβή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία (σ.σ. την «Catalina») τονίζοντας ωστόσο ότι δεν προέκυψε η συμμετοχή του στην off-shore «Homeric», αλλά και ότι κατείχε ακίνητο στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, στην αγόρευσή της η εισαγγελέας ήταν κάθετη: η περιουσία της εξωχώριας εταιρείας πέρασε σε ένα trust και το περιεχόμενό του, δηλαδή το καταπίστευμα, αποτελεί περιουσία, η οποία έπρεπε να δηλωθεί.

«Τα χρήματα αποτελούν περιουσία που όφειλε ο κ. κατηγορούμενος να δηλώσει. Πόσο δε μάλλον, όταν έχει δημιουργηθεί ένα portfolio ύψους 6.600.000 δολαρίων. Είναι απορίας άξιον τι τον συμβούλευσε, όπως λέει, η λογίστριά του να κάνει. ¶γνοια νόμου από βουλευτή, αρχηγό κόμματος και ευρωβουλευτή, δεν νοείται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός στην Εύβοια 4,8 Ρίχτερ ‑ Έντονα αισθητή δόνηση στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής

Μωβ τσούχτρες στον Ευβοϊκό και τον Παγασητικό: Συναγερμός – Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Ειδικά θαλάσσια δίκτυα αναπτύσσουν οι τοπικές αρχές στον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων για την προφύλαξη των λουόμενων, ενώ επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις αλλαγές στο οικοσύστημα της Μεσογείου

Χανιά: Γερμανός συνελήφθη για κατασκοπεία – Τραβούσε φωτογραφίες στρατιωτικών αεροσκαφών

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο άνδρας τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία του Αερολιμένα Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης»

Το σενάριο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο παραμένει ζωντανό – Μίνι ανασχηματισμός την Πέμπτη

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τι λένε οι πληροφορίες για το ενδεχόμενο φθινοπωρινών εκλογών – Ο πρωθυπουργός επιστρέφει Δευτέρα από τη Βοστώνη και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τις περιορισμένες κυβερνητικές αλλαγές

ΗΠΑ: Πατέρας συνελήφθη για τη δολοφονία του 4χρονου γιου του – Η σορός βρέθηκε θαμμένη στην αυλή

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ο κατηγορούμενος αρχικά ομολόγησε τη δολοφονία, στη συνέχεια όμως άλλαξε την κατάθεσή του

Ηράκλειο: Πυρκαγιά σε μονοκατοικία τα ξημερώματα – Ένας τραυματίας στο νοσοκομείο

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Τα αίτια της πυρκαγιάς βρίσκονται υπό διερεύνηση από το Ανακριτικό της Υπηρεσίας

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός 56χρονος – ΙΧ προσέκρουσε σε στηθαίο και ανετράπη στον Περιφερειακό

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Την προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης

Νεκρός εντοπίστηκε ο Αμερικανός φοιτητής που είχε εξαφανιστεί μετά από καβγά με τη μητέρα του για το ChatGPT

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ομάδες έρευνας και διάσωσης βρήκαν νεκρό τον 20χρονο σε δασική περιοχή κοντά στο Κιότο

Ακαθάριστα οικόπεδα: Έρχεται η λήξη της προθεσμίας – Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

E-Daily 2.TopNews 07.06.2026
Ποια ακίνητα αφορά η υποχρέωση καθαρισμού

Λάρισα: 60χρονος έχασε τη ζωή του πέφτοντας από μπαλκόνι 5ου ορόφου

Ελλάδα 07.06.2026
Ο άνδρας εντοπίστηκε νεκρός στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Ιουστινιανού

Πέθανε η Μπερναντέτ Σιράκ

E-Daily 3.Left 07.06.2026
Για περισσότερα από εξήντα χρόνια σύζυγος του Ζακ Σιράκ, έμεινε επί μακρόν στη σκιά του τότε προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας

Κρήτη: Συνελήφθη Παλαιστίνιος 37χρονος μέλος της Χαμάς – Εκπαιδευμένος σε τρομοκρατικές ενέργειες

Ελλάδα 07.06.2026
Ο συλληφθείς φέρεται να συνδέεται με άτομα που έχουν συλληφθεί πρόσφατα στην Κύπρο για υποθέσεις τρομοκρατίας.