E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Προσφορά για τον ΟΛΠ κατέθεσε η Cosco

Δεσμευτική

Δημοσίευση 21/12/2015 | 18:54

Προσφορά για τον ΟΛΠ κατέθεσε η Cosco

Προσφορά για τον ΟΛΠ κατέθεσε η Cosco. H προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 19:00 ώρα Ελλάδος (17:00 ώρα Λονδίνου).

Οι δεσμευτικές προσφορές των επενδυτών που συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. αναμενόταν να κατατεθούν σήμερα στο Λονδίνο και ειδικότερα στα γραφεία της Morgan Stanley, στην Bank Street. Οι πληροφορίες ήθελαν την κινεζική Cosco Pacific να καταθέτει σίγουρα προσφορά και ενδεχομένως και την A.P. Moeller - Maersk, ενώ επιφυλάξεις υπάρχουν για την International Container Terminal Services. Σε κάθε περίπτωση, η Cosco θεωρούνταν ως φαβορί.

Η Morgan Stanley, που λειτουργεί ως σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβιβάσει τις προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο και αναμένεται να αποσφραγίσει τις τεχνικές προσφορές που αφορούν τις επενδύσεις εντός των αμέσως επόμενων ημερών. Οι οικονομικές προσφορές δεν αναμένεται να αποσφραγιστούν πριν από το νέο έτος, διότι χρειάζεται η παρουσία στην Αθήνα όλων των συμβούλων της εν λόγω αποκρατικοποίησης, κάτι που λόγω των εορτών δεν αναμένεται να καταστεί δυνατόν πριν από τις αρχές του 2016.

Το ζητούμενο πάντως, είναι τόσο ο αριθμός των προσφορών, όσο και το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρει ο πλειοδότης.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, την περασμένη άνοιξη το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση είχαν προϋπολογίσει έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Την περασμένη Πέμπτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη δικές της πηγές, ανέφερε ότι το τίμημα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 400 εκατ. ευρώ. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει προσφέρει υπερτίμημα της τάξης του 70% επί της τρέχουσας αξίας της προς πώληση συμμετοχής.

Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ αναμένεται να αποτελέσει καταλύτη τόσο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που τώρα φαίνεται να έχει πάρει ανοδική πορεία, όσο και για την ανάκαμψη των επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα κυβερνήσουν τη Βενεζουέλα ‑ Θα κάνουμε και δεύτερη επίθεση αν χρειαστεί

Κόσμος 03.01.2026
Ο Τραμπ έδειξε τις προθέσεις του μετά τη σύλληψη του Μαδούρου - Οι απειλές για νέο χτύπημα

Φωτογραφία του Νικολάς Μαδούρο μετά τη σύλληψή του έδωσε στη δημοσιότητα o Τραμπ

Κόσμος 03.01.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του προέδρου της Βενεζουέλας

Χωρίς φράγκο στις γιορτές χιλιάδες εποχικοί – Μπάχαλο με τις προπληρωμένες κάρτες

Οικονομία 03.01.2026
Στον «άσο» έμειναν χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι

«Βαθιά σοκαρισμένη» η Κίνα: «Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Κόσμος 03.01.2026
«Η Κίνα είναι βαθιά σοκαρισμένη και καταδικάζει έντονα τη χρήση βίας από τις ΗΠΑ εναντίον μιας κυρίαρχης χώρας και τη χρήση βίας εναντίον του προέδρου μιας χώρας»

Η αντίδραση της Ρωσίας στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα

Κόσμος 03.01.2026
Η Βενεζουέλα είναι ο κύριος σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική, αν και η Μόσχα δεν προσφέρει βοήθεια στο Καράκας

«Φραστική ενόχληση» ελληνικού εμπορικού από τουρκικό πολεμικό στο Αιγαίο

Ελλάδα 03.01.2026
Το τουρκικό πολεμικό πλοίο προέβη σε «αναγνώριση» του ελληνικού εμπορικού, το οποίο πλέει επί ημέρες στην περιοχή

Πώς εντόπισαν οι ΗΠΑ τον Μαδούρο: Η πηγή της CIA στην Κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τα 50 εκατομμύρια της επικήρυξης

Κόσμος 03.01.2026
Η επιτήρηση γινόταν μέσω στόλου μη επανδρωμένων, χαμηλής παρατηρησιμότητας drones, τα οποία εξασφάλιζαν σχεδόν συνεχή κάλυψη πάνω από τη Βενεζουέλα

Νέες δηλώσεις Τραμπ: Παρακολουθούσα την επιχείρηση σε πραγματικό χρόνο

Κόσμος 03.01.2026
Επανήλθε με περισσότερες λεπτομέρειες ο Αμερικανός πρόεδρος

Ο Νικολάς Μαδούρο συνελήφθη ενώ κοιμόταν ‑ Τον έσυραν με τη σύζυγό από το κρεβάτι

Κόσμος 03.01.2026
Στο φως λεπτομέρειες από την αμερικανική επιχείρηση σύλληψης του ζεύγους Μαδούρο