E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς ο τουρισμός λιώνει τη Βενετία

Το μεγάλο πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια

Δημοσίευση 22/12/2015 | 00:28

Πώς ο τουρισμός λιώνει τη Βενετία

Μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό αιώνων φαίνεται πως ζει μέσα στη βαρβαρότητα της σημερινής εποχής. Η Βενετία θρέφει τον τουρισμό και αυτός την τρώει. Μπορεί να είναι η ψυχή που την κρατά ζωντανή, αλλά την καταστρέφει.

Σε φωτογραφίες του Gianni Berengo Gardin, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνεται ακριβώς αυτό. Η ιταλική πόλη λιώνει κάτω από τον τεράστιο αριθμό τουριστών και κρουαζιερόπλοιων. Ιστορικές πλατείες, εκκλησίες και κτίρια κρύβονται κάτω από πολυάριθμες αντιαισθητικές μάζες.

«Περίπου πριν από δύο-τρία χρόνια ήμουν στη Βενετία για μια έκθεσή μου, που πραγματοποιήθηκε στο «I tre Oci», είδα από το παράθυρό μου ένα από αυτά τα μεγάλα πλοία να περνούν», λέει ο Gianni Berengo Gardin και συνεχίζει: «Ήμουν σοκαρισμένος από την οπτική ρύπανση, αλλά και από αυτή που προκαλούν τα πλοία στη λιμνοθάλασσα και την ατμόσφαιρα με τη διέλευσή τους».

Ήξερε πως οι φωτογραφίες γύρω από τον τουρισμό και τα κρουαζιερόπλοια θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις, αλλά ποτέ δεν περίμενε πως τον Αύγουστο ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, επιχειρηματίας που υποστηρίζει τα κρουαζιερόπλοια, θα μπλόκαρε έκθεσή του στο Doge Palace. Η κίνηση αυτή προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Τύπου και αναζωογόνησε την κίνηση «No Grand Navi», που εναντιώνεται στα πλοία.

«Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να υπερασπίζονται τα κρουαζιερόπλοια, γιατί είναι ένας κλάδος στον οποίο εργάζονται περίπου 4.000 άτομα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας είναι εναντίον του», αναφέρει ο φωτογράφος.

«Η κίνηση «No Grand Navi» δεν υποστηρίζει την απώλεια θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα για το οποίο μάχονται είναι η διέλευση μεγάλων πλοίων στη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και του καναλιού Giudecca. Αν τα μεγάλα πλοία περνούσαν από ένα άλλο μονοπάτι για να φτάσουν στο λιμάνι, θα ήταν καλύτερα και οι θέσεις εργασίας δεν θα ήταν σε κίνδυνο», προσθέτει.

Τα κρουαζιερόπλοια είναι το πιο ορατό σημάδι έκρηξης στον τομέα του τουρισμού, με την πόλη να ασφυκτιά, βλέποντας τους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκατομμύρια.

Στα προηγούμενα φωτογραφικά του αφιερώματα στη Βενετία, ο Berengo Gardin είχε ως στόχο να αναδείξει την ομορφιά της πόλης. Αυτήν τη φορά δείχνει την ασχήμια, θέλοντας να αφυπνίσει τους ανθρώπους, να δει ο κόσμος το πρόβλημα που και ο ίδιος βλέπει να μαστίζει την πόλη του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γενιά που όλοι υποτίμησαν – και που τελικά είναι η πιο γοητευτική!

Νέα Εποχή 13.05.2025
Η γενιά που δεν φώναζε, αλλά άφησε στιλ, μουσική και attitude να μιλήσουν από μόνα τους

Τα δυο λιοντάρια που έφαγαν 135 ανθρώπους

Ιστορικά 13.05.2025
Έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των εργατών

Διάφανα πατώματα, καταρράκτες από τις βεράντες και θέα που σε στέλνει... αλλού – το πιο φουτουριστικό ξενοδοχείο είναι ήδη viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αυτό δεν είναι ξενοδοχείο – είναι διαστημικό όνειρο! Το «Ice Cube Hotel» κρέμεται 600 μέτρα πάνω απ’ το έδαφος και κόβει την ανάσα

Τέρμα οι ανηφόρες! Δες το απίθανο «ασανσέρ για ποδήλατα» που ανεβάζει τους ποδηλάτες χωρίς να πατήσουν πετάλι!

Νέα Εποχή Χτες
Στη Νορβηγία βρήκαν τη λύση για όλους όσους αγαπούν το ποδήλατο αλλά... μισούν τις ανηφόρες!

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Προχτές
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το ελληνικό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από μια ταβέρνα

Νέα Εποχή Προχτές
Το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που γεννήθηκε από μια ταβέρνα και έγινε τουριστικός παράδεισος

Το 70s παιδικό παιχνίδι που απαγορεύτηκε ως επικίνδυνο, αλλά έγινε... τραγούδι

Retro Προχτές
Από επικίνδυνο παιχνίδι σε μουσικό σουξέ

Γιατί η Σουηδία πατάει το OFF στις οθόνες των παιδιών

Νέα Εποχή Προχτές
Η Σουηδία προειδοποιεί «Απομακρύνετε από τις οθόνες τα παιδιά κάτω των 2 ετών»

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories Προχτές
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή Προχτές
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories 10.05.2025
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!