E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς ο τουρισμός λιώνει τη Βενετία

Το μεγάλο πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια

Δημοσίευση 22/12/2015 | 00:28

Πώς ο τουρισμός λιώνει τη Βενετία

Μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό αιώνων φαίνεται πως ζει μέσα στη βαρβαρότητα της σημερινής εποχής. Η Βενετία θρέφει τον τουρισμό και αυτός την τρώει. Μπορεί να είναι η ψυχή που την κρατά ζωντανή, αλλά την καταστρέφει.

Σε φωτογραφίες του Gianni Berengo Gardin, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνεται ακριβώς αυτό. Η ιταλική πόλη λιώνει κάτω από τον τεράστιο αριθμό τουριστών και κρουαζιερόπλοιων. Ιστορικές πλατείες, εκκλησίες και κτίρια κρύβονται κάτω από πολυάριθμες αντιαισθητικές μάζες.

«Περίπου πριν από δύο-τρία χρόνια ήμουν στη Βενετία για μια έκθεσή μου, που πραγματοποιήθηκε στο «I tre Oci», είδα από το παράθυρό μου ένα από αυτά τα μεγάλα πλοία να περνούν», λέει ο Gianni Berengo Gardin και συνεχίζει: «Ήμουν σοκαρισμένος από την οπτική ρύπανση, αλλά και από αυτή που προκαλούν τα πλοία στη λιμνοθάλασσα και την ατμόσφαιρα με τη διέλευσή τους».

Ήξερε πως οι φωτογραφίες γύρω από τον τουρισμό και τα κρουαζιερόπλοια θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις, αλλά ποτέ δεν περίμενε πως τον Αύγουστο ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, επιχειρηματίας που υποστηρίζει τα κρουαζιερόπλοια, θα μπλόκαρε έκθεσή του στο Doge Palace. Η κίνηση αυτή προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Τύπου και αναζωογόνησε την κίνηση «No Grand Navi», που εναντιώνεται στα πλοία.

«Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να υπερασπίζονται τα κρουαζιερόπλοια, γιατί είναι ένας κλάδος στον οποίο εργάζονται περίπου 4.000 άτομα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας είναι εναντίον του», αναφέρει ο φωτογράφος.

«Η κίνηση «No Grand Navi» δεν υποστηρίζει την απώλεια θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα για το οποίο μάχονται είναι η διέλευση μεγάλων πλοίων στη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και του καναλιού Giudecca. Αν τα μεγάλα πλοία περνούσαν από ένα άλλο μονοπάτι για να φτάσουν στο λιμάνι, θα ήταν καλύτερα και οι θέσεις εργασίας δεν θα ήταν σε κίνδυνο», προσθέτει.

Τα κρουαζιερόπλοια είναι το πιο ορατό σημάδι έκρηξης στον τομέα του τουρισμού, με την πόλη να ασφυκτιά, βλέποντας τους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκατομμύρια.

Στα προηγούμενα φωτογραφικά του αφιερώματα στη Βενετία, ο Berengo Gardin είχε ως στόχο να αναδείξει την ομορφιά της πόλης. Αυτήν τη φορά δείχνει την ασχήμια, θέλοντας να αφυπνίσει τους ανθρώπους, να δει ο κόσμος το πρόβλημα που και ο ίδιος βλέπει να μαστίζει την πόλη του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία

Το βιβλίο που άλλαξε τη ζωή του ‑ και τον έκανε να χτίσει 500 βιβλιοθήκες μέσα σε φυλακές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Ο έφηβος εγκληματίας που έγινε ποιητής και άλλαξε τις φυλακές της Αμερικής

Ο Έλληνας μαφιόζος που συνελήφθη στο Mεξικό

E-Daily 3.Left 17.05.2026
O πόλεμος των συμμοριών

Η χώρα που πληρώνει… σαν όνειρο: Ζητάει επειγόντως εργαζόμενους με μισθό έως 8.000€ και σου δίνει σπίτι!

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η χώρα-θαύμα που αναζητά Ευρωπαίους εργαζόμενους με παροχές που μοιάζουν εξωπραγματικές

Η τελευταία του φράση: Tι είπε ο Tupac λίγο πριν τον δολοφονήσουν

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Τα τελευταία λόγια του θρύλου λίγο πριν τη δολοφονία του

Η εταιρεία που αγνόησε το μέλλον: Γέμισε ράφια, αλλά άδειασε από ιδέες

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Η υποτίμηση του Netflix και το κόστος της αδράνειας που έφερε το τέλος της

Η μοναξιά σκοτώνει την οικονομία: Το φαινόμενο που κοστίζει δισεκατομμύρια

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Οι οικονομικές επιπτώσεις στις χώρες που δεν ξέραμε

10 παράλογοι νόμοι που υπάρχουν ακόμα

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Κι όμως είναι ακόμα στα βιβλία

Η ευρωπαϊκή χώρα των 17 εκατ. με τις δεκάδες πολυεθνικές

E-Daily 3.Left 17.05.2026
Μια αρκετά πλούσια χώρα με επιχειρηματικό δαιμόνιο