E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Spiegel κατά Γιούνκερ: Εδωσε ωραιοποιημένα στοιχεία συνεργασίας Τουρκίας‑ΕΕ για το μεταναστευτικό

Για τον αριθμό προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα

Δημοσίευση 19/12/2015 | 11:28

Spiegel κατά Γιούνκερ: Εδωσε ωραιοποιημένα στοιχεία συνεργασίας Τουρκίας‑ΕΕ για το μεταναστευτικό

Για παρουσίαση ωραιοποιημένων στοιχείων, σε ό,τι αφορά τον αριθμό προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία καταγγέλλει το Spiegel τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το γερμανικό περιοδικό, που επικαλείται πηγές από την Επιτροπή, κατηγορεί τον πρόεδρο της ΕΕ ότι παρουσίασε στη Σύνοδο Κορυφής αυτά ωραιοποιημένα τα στοιχεία προκειμένου να στηριχτεί η υπόθεση ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία αποδίδει ήδη καρπούς σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα,

«Η Εκθεση με την οποία ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να πουλήσει τις επιτυχίες της πολιτικής του, είναι στην καλύτερη περίπτωση, παραπλανητική, ενώ υπάλληλοι της Επιτροπής την θεωρούν ″κατασκευασμένη″», αναφέρει το Spiegel, σε άρθρο του τεύχους που θα κυκλοφορήσει σήμερα.

«Από τη μία πλευρά η έκθεση περιλαμβάνει αντιφατικά στοιχεία για την εξέλιξη των προσφυγικών αριθμών και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία δεν συμφωνούν με αυτά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ιδιαίτερα αισθητή είναι η αντίφαση για τις 14 Δεκεμβρίου: ″Την Δευτέρα έφθασαν 5.005 άτομα στα ελληνικά νησιά″, αναφέρεται στην εσωτερική ημερήσια αναφορά της UNHCR, ″αυτό είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων σε μία ημέρα από τις 7 Νοεμβρίου″. Η Έκθεση της Επιτροπής, αντιθέτως, καταγράφει για την Ελλάδα την ίδια μέρα 1.906 αφίξεις από την Τουρκία. Η Επιτροπή τονίζει ότι η τάση ″συνάδει με τα στοιχεία της UNHCR, το πολύ να υπάρχουν ελαφρές αποκλίσεις″», αναφέρει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, το Spiegel σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που «οι πανηγυρικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλούν εντάσεις» και υπενθυμίζει ότι κατά την διάρκεια της ελληνικής κρίσης, ο επικεφαλής του γραφείου του Μάρτιν Σελμάιερ, είχε χαρακτηρίσει μέσω twitter τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων της Αθήνας που είχαν φθάσει αργά τη νύχτα ως «καλή βάση». «Αυτό το νυχτερινό μήνυμα δεν εκνεύρισε μόνο τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και οι υπουργοί άλλων κρατών - μελών θα προτιμούσαν να είχαν σχηματίσει πρώτα οι ίδιοι μια εικόνα για την πρόταση», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Και στην προσφυγική κρίση η ηγεσία της Επιτροπής προσπαθεί να προτρέξει των πραγματικών εξελίξεων. Έτσι, σύμφωνα με το αμφιλεγόμενο γράφημα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι αριθμοί των προσφύγων πέφτουν από την εβδομάδα 49, την εβδομάδα μετά την συμφωνία με την Τουρκία, στην εβδομάδα 50, από 23.666 σε ακριβώς 9.093. Σε άλλο σημείο όμως αναφέρεται ότι ήδη στις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας 50, έφθασαν στην Ελλάδα περίπου 11.000 πρόσφυγες», αναφέρεται στο περιοδικό. «Συγχωρήστε μου το λογοπαίγνιο, αλλά οι αριθμοί είναι ″τουρκοποιημένοι″» (σ.σ. χρησιμοποιεί τον γερμανικό όρο ″getuerkt″, δηλαδή ″πειραγμένοι″), δηλώνει στο Spiegel υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και προσθέτει: «Είναι καθαρή φαντασία των μεγάλων στρατηγιστών μας στον 13ο όροφο», όπου βρίσκονται τα γραφεία των Γιούνκερ και Σελμάιερ.

«Στις Βρυξέλλες λέγεται ότι και υπάλληλοι της Frontex, όπως και η αρμόδια γενική διεύθυνση μετανάστευσης που είναι υπεύθυνη για την προσφυγική πολιτική, διαμαρτυρήθηκαν για αυτό το μόρφωμα αριθμών. Η Επιτροπή το αρνείται. Οι στατιστικές της UNHCR δείχνουν όμως άλλα στοιχεία. Στην ημερήσια αναφορά της 15ης Δεκεμβρίου που προορίζεται για εσωτερική χρήση, οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ημερήσιος αριθμός αφίξεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 30.11 - 6.12, δηλαδή μετά την Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, αυξήθηκε στα 3.590 άτομα, κατά 36% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα ήταν ακόμη 3.101 πρόσφυγες ημερησίως, δηλαδή περισσότεροι από ό,τι στο γράφημα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», εξηγεί το δημοσίευμα και τονίζει ότι οι ειδικοί προειδοποιούν να μην εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία.

«Στην πραγματικότητα βλέπουμε από ημέρα σε ημέρα μεγάλες διακυμάνσεις. Και κανένας δεν μπορεί να πει αξιόπιστα εάν αυτό σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες ή η Τουρκία πράγματι κάνει κάτι εναντίον των διακινητών», δηλώνει ένα εξ αυτών στο περιοδικό. «Αυτό το ομολογεί και η Επιτροπή στην έκθεσή της, όμως, το έχει κρύψει στην τελευταία σελίδα», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε γυναίκα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε βαλίτσα στην Κυψέλη: Τι αποκάλυψαν οι πρώτες έρευνες

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Την ανατριχιαστική ανακάλυψη έκανε άστεγος σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην οδό Ευελπίδων - την υπόθεση ανέλαβε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Τρομακτικό τροχαίο στην Εθνική Οδό Κορίνθου‑Τριπόλεως: Φορτηγό «εισέβαλε» στο αντίθετο ρεύμα

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τριμελής οικογένεια απεγκλωβίστηκε από το διαλυμένο ΙΧ και μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα στο Νοσοκομείο Κορίνθου.

Κυψέλη: Πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε βαλίτσα σε εγκαταλελειμμένο κτίριο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Τη βαλίτσα ανακάλυψε άστεγος στην οδό Ευελπίδων

Λορέντζο Καριέρε: Θλίψη στο τελευταίο αντίο – Συντετριμμένη η Έλενα Κατραβά με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιείται στον Ιερό Καθολικό Ναό του Αγίου Ιωάννου στο Παλαιό Ψυχικό

Τροχαίο στη Σταυρούπολη: Σοκαριστικό βίντεο από τον θάνατο του 23χρονου μοτοσικλετιστή

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο 25χρονος οδηγός του ΙΧ και ο νεαρός μοτοσικλετιστής κινούνταν και οι δύο με πράσινο φανάρι στη διασταύρωση της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη.

ΑΑΔΕ: Ποιοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 72 δόσεις και πώς υποβάλλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ανοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε έως 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο ποσό τα 30 ευρώ.

Απόκοσμη Μόσχα: Χάθηκε ο ήλιος από τον μαύρο καπνό μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Επτά νεκροί και 24 τραυματίες μετά την ουκρανική επίθεση με drones που έπληξε κέντρο logistics και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιφέρεια της Μόσχας.

Ο 20χρονος Μέσι κρατούσε αγκαλιά τον βρεφούλη Γιαμάλ το 2007 σε καμπάνια ‑ και αύριο οι δύο τους θα αντιμετωπιστούν στον τελικό του Μουντιάλ 2026.

E-Daily 3.Left 18.07.2026
Ποιος μαθηματικός υπολόγισε τι κρύβει η ιστορική φωτογραφία Μέσι-Γιαμάλ πριν από 19 χρόνια;

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα «παράθυρα» του 2025

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Από την «δεκαετία του ΟΓΑ» έως την κάλυψη εισφορών για ανέργους από τη ΔΥΠΑ - όλες οι διαθέσιμες επιλογές για όσους θέλουν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός μοτοσικλετιστής που ενεπλάκη σε σύγκρουση με ΙΧ

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Ο οδηγός του ΙΧ συνελήφθη μετά τη μοιραία σύγκρουση στη Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Ποιοι δικαιούχοι εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αναπροσαρμόζει τα όρια εισοδήματος και διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων από το σχολικό έτος 2026-2027.

Καύσωνας: Ποιες περιοχές θα «καούν» τις επόμενες μέρες και πότε θα χτυπήσει κόκκινο το θερμόμετρο

E-Daily 2.TopNews 18.07.2026
Η Δευτέρα αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ημέρα του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 42 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές.