E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βολές της Τουρκίας εναντίον του Ιράκ: Υπονομεύει τη μάχη κατά του ISIS

Με αφορμήτ τα τούρκικα στρατεύματα

Δημοσίευση 19/12/2015 | 11:23

Βολές της Τουρκίας εναντίον του Ιράκ: Υπονομεύει τη μάχη κατά του ISIS

Για υπονόμευση της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε η Τουρκία το Ιράκ, μετά από την καταγγελία στον ΟΗΕ για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε την Παρασκευή το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την ¶γκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Το αίτημα είναι η ύστατη λύση, τόνισε ο Τζααφάρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ εξάντλησε όλες τις διπλωματικές οδούς και τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ.

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με δεδηλωμένο στόχο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς παραστρατιωτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η ¶γκυρα απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.

Ο ίδιος είπε ότι η ¶γκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας [στον αγώνα] εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Τσεβίκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Microsoft: Ξεκινά νέες απολύσεις λόγω ΑΙ

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών αφορά το τμήμα Xbox, που βρίσκεται σε διαδικασία ριζικής αναδιοργάνωσης υπό τη νέα CEO, Asha Sharma

Στενά του Ορμούζ: Δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε από άγνωστο βλήμα

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η επίθεση έγινε 8 ναυτικά μίλια (14 χιλιόμετρα) ανατολικά από τη Λίμα, στο σουλτανάτο του Ομάν

Αίγιο: Τα επόμενα βήματα των Αρχών μετά το «αδιέξοδο» των ερευνών

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σε νέες αναλύσεις κινητών τηλεφώνων και ψηφιακών μέσων θα προχωρήσουν οι αρχές

Ανθρωποειδές ρομπότ «χάνει τον έλεγχο» και «επιτίθεται» σε εργαζομένους!

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Τρόμαξε τους χρήστες του διαδικτύου

Κριστιάνο Ρονάλντο: Τα δάκρυα στο «αντίο» του από τα Μουντιάλ μετά τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Η ήττα με 1-0 στη φάση των «16» έκλεισε το κεφάλαιο των Παγκοσμίων Κυπέλλων για τον 41χρονο Πορτογάλο - «Έδωσα τα πάντα, έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα και φεύγω με τη συνείδησή μου καθαρή», δήλωσε μετά τον αποκλεισμό

Ανατριχιαστικό βίντεο: Ανδρας από τη Γκαμπόν μαχαίρωσε αντρα στο Μιλάνο, «Να μη βγει ποτέ από τη φυλακή»

E-Daily 2.TopNews 07.07.2026
Σκληρές εικόνες από τη στιγμή που ο Λαμίν Σαϊντιλί επιτίθεται στο θύμα του και τον μαχαιρώνει 20 φορές τραυματίζοντάς τον - Να μη βγει ποτέ από τη φυλακή, δήλωσε ο Σαλβίνι

Θρίλερ με την Γιου Τινγκ: «Είχαμε ραντεβού την ημέρα της εξαφάνισής της και δεν εμφανίστηκε ποτέ»

Κόσμος Χτες
Στο «μικροσκόπιο» το στίγμα του κινητού της – Πού εστιάζεται η έρευνα

Πανελλήνιες 2026: Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό – Τι πρέπει να ξέρετε

Ελλάδα Χτες
Από αύριο διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής Μηχανογραφικών για υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Θεσσαλονίκη: 30χρονος Κοσοβάρος συνελήφθη στη Δοϊράνη με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Κροατία

Ελλάδα Χτες
Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του εκκρεμούσε για υπόθεση παράνομης διακίνησης ανθρώπων

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο αστυνομικός μετά από τροχαίο με αγριογούρουνο

Ελλάδα Χτες
Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λευκάδας όπου και θα υποβληθεί σε ορθοπεδικό χειρουργείο