E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βολές της Τουρκίας εναντίον του Ιράκ: Υπονομεύει τη μάχη κατά του ISIS

Με αφορμήτ τα τούρκικα στρατεύματα

Δημοσίευση 19/12/2015 | 11:23

Βολές της Τουρκίας εναντίον του Ιράκ: Υπονομεύει τη μάχη κατά του ISIS

Για υπονόμευση της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε η Τουρκία το Ιράκ, μετά από την καταγγελία στον ΟΗΕ για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε την Παρασκευή το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την ¶γκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Το αίτημα είναι η ύστατη λύση, τόνισε ο Τζααφάρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ εξάντλησε όλες τις διπλωματικές οδούς και τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ.

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με δεδηλωμένο στόχο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς παραστρατιωτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η ¶γκυρα απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.

Ο ίδιος είπε ότι η ¶γκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας [στον αγώνα] εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Τσεβίκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέο επεισόδιο Γεωργιάδη‑Κωνσταντοπούλου στη Βουλή: Την κατήγγειλε ότι τον τραβούσε βίντεο στη συνεδρίαση

Πολιτική 18.03.2026
Η συνεδρίαση οδηγήθηκε σε προσωρινή διακοπή - «Η κατάσταση στη Βουλή με την κυρία αυτή έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο ανθρώπινης υπομονής»

Κρήτη: Μαθητές γυμνασίου έφτιαξαν με AI γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών και καθηγητριών τους

Ελλάδα 18.03.2026
Δύο ανήλικοι φέρεται παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση - Πώς αποκαλύφθηκε

Αυτό είναι το κτίριο όπου θα γίνει η δίκη για την τραγωδία των Τεμπών

Ελλάδα 18.03.2026
Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια για την αποφυγή απροόπτων

Ιράν: Παίκτες στοιχηματικής απείλησαν δημοσιογράφο να αλλάξει ρεπορτάζ για να πληρωθούν

Κόσμος 18.03.2026
Ρεπόρτερ στο Ισραήλ πιέστηκε να αλλάξει δημοσίευμα για να κριθεί στοίχημα εκατομμυρίων

Ο πιο αξιολάτρευτος γάμος: Νηπιαγωγός στη Κομοτηνή παντρεύτηκε με παρανυφάκια τους 20 μαθητές της

Ελλάδα 18.03.2026
«Είναι κομμάτι της καθημερινότητας και της ζωής μου, δεν γινόταν να λείπουν από αυτή τη σημαντική μας στιγμή. Τα χαμόγελα, η χαρά και ο ενθουσιασμός των παιδιών έκαναν ακόμα πιο ξεχωριστό όλο το κλίμα του γεγονότος», τόνισε η νύφη

Νέο εύρημα στο ναυάγιο του πλοίου του Έλγιν στα Κύθηρα: Βρέθηκε θραύσμα πιθανόν από τον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα

Πολιτισμός 18.03.2026
Ήταν από τα ιδιόκτητα πλοία του Λόρδου Έλγιν το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για τη μεταφορά των Γλυπτών του Παρθενώνα

Αγαλμα του Ιησού Χριστού 26 μέτρων τοποθετήθηκε στα σύνορα Λιβάνου‑Συρίας ως μήνυμα ειρήνης

Κόσμος 18.03.2026
Το έργο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από κάτοικο της περιοχής

Ανέγερση 2.350 κοινωνικών κατοικιών από το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο ‑ Οι δικαιούχοι

Ελλάδα 18.03.2026
Την υλοποίηση παρεμβάσεων που απαντούν σε δύο από τις σημαντικότερες προκλήσεις, τη στεγαστική κρίση και το ενεργειακό κόστος, προβλέπει το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο

Σκoτώθηκε ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν

Κόσμος 18.03.2026
Την είδηση μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ

Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα» ‑Τι υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 18.03.2026
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η κύρια δίκη για τα Τέμπη ολοκληρώθηκε η ανάκριση για την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος

Αφρικανική σκόνη και λασποβροχές στην Αττική ‑ Μέχρι πότε θα διαρκέσουν τα φαινόμενα

Καιρός 18.03.2026
Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι έως 8 μποφόρ, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Τουρκία: Θρίλερ με νεκρή 27χρονη influencer ‑ Στο «μικροσκόπιο» ηθοποιός που την είδε τελευταίος

Κόσμος 18.03.2026
Ο μυστηριώδης θάνατος της 27χρονης κοπέλας προκαλεί πολλά ερωτηματικά καθώς προέκυψε μόλις λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από ταξίδι.