E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βολές της Τουρκίας εναντίον του Ιράκ: Υπονομεύει τη μάχη κατά του ISIS

Με αφορμήτ τα τούρκικα στρατεύματα

Δημοσίευση 19/12/2015 | 11:23

Βολές της Τουρκίας εναντίον του Ιράκ: Υπονομεύει τη μάχη κατά του ISIS

Για υπονόμευση της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε η Τουρκία το Ιράκ, μετά από την καταγγελία στον ΟΗΕ για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε την Παρασκευή το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την ¶γκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.

Το αίτημα είναι η ύστατη λύση, τόνισε ο Τζααφάρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ εξάντλησε όλες τις διπλωματικές οδούς και τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ.

Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με δεδηλωμένο στόχο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς παραστρατιωτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η ¶γκυρα απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.

Ο ίδιος είπε ότι η ¶γκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας [στον αγώνα] εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Τσεβίκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εξάρχεια: Ξέσπασε φωτιά στην κουζίνα εστιατορίου

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στα Εξάρχεια, λόγω φωτιάς που ξέσπασε στην κουζίνα εστιατορίου της περιοχής.

Νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας ο Αντι Μπέρναμ: «Οι πολίτες έχουν μπουχτίσει»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η χώρα ακολούθησε «λάθος δρόμους» τη δεκαετία του 1980 και ότι οι συνέπειες γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα - «Ας κάνουμε την αρχή ώστε η Βρετανία να πιστεύει ξανά»

Επίσημη η μεγάλη μεταγραφή του ΠΑΟΚ: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Τσέντι Όσμαν

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ο διεθνής Τούρκος σταρ υπέγραψε συμβόλαιο με το «Δικέφαλο» έως και τη σεζόν 2028-29 και αναμένεται η παρουσίασή του στο «PAOK Sports Arena»

Εφιαλτικές διακοπές στην Κρήτη για οικογένεια – Xτύπησε τη γυναίκα του μπροστά στο παιδί τους

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Ατομα που διέμεναν στο ξενοδοχείο κάλεσαν την Αστυνομία μετά την ένταση

Σε ποια περιοχή της Αθήνας η θερμοκρασία δεν υποχώρησε κάτω από 29,1°C τη νύχτα

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αρναούτογλου: Η Ελλάδα αντιμετώπισε σήμερα δύο εντελώς διαφορετικά καλοκαίρια

«Εξέγερση της κατσαρίδας» στην Ινδία, με δακρυγόνα και ξύλο απαντά η αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και φοιτητών μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις πανεπιστημιακές εξετάσεις

Εξολοθρευτής 2: Έφυγε από τη ζωή ο Γουίλιαμ Γουίσερ

E-Daily 3.Left 20.07.2026
Ο Γουίλιαμ Γουίσερ, συνσεναριογράφος του «Εξολοθρευτή 2» μαζί με τον Τζέιμς Κάμερον, πέθανε σε ηλικία 71 ετών

Θεσσαλονίκη: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του 25χρονου για την εμπρηστική επίθεση

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 18 προσαγωγές

Καύσωνας: Έκτακτη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τις υψηλές θερμοκρασίες – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Το υπουργείο Υγείας δίνει γενικές οδηγίες για τις μέρες που η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου

Νέα ένταση στη δίκη για τα Τέμπη: «Με εσένα θα ασχολούμαι;» είπε η Καρυστιανού στον Νίκο Πλακιά

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Νωρίτερα υπήρξε φραστικό επεισόδιο ανάμεσα σε συνήγορο υπεράσπισης και τον Νίκο Πλακιά - Ο πρώτος κατήγγειλε ότι κατηγορούμενος δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση μέσα στη δικαστική αίθουσα

Ο αντίπαλος του Ολυμπιακού στο δρόμο για το Champions League

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Πότε είναι το πρώτο παιχνίδι

Ιράν: «Ούτε μια σταγόνα πετρελαίου ή φυσικού αερίου δεν θα περάσει από τα Στενά»

E-Daily 2.TopNews 20.07.2026
Αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν το Ιράν για ένατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, αφού το Ιράν ανακοίνωσε ότι δύο πετρελαιοφόρα εξερράγησαν και ακινητοποιήθηκαν.