E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρόβλεψη για τιμή πετρελαίου κάτω από τα 20 δολάρια το 2016!

Αιτία η υπερπροσφορά

Δημοσίευση 18/12/2015 | 19:15

Πρόβλεψη για τιμή πετρελαίου κάτω από τα 20 δολάρια το 2016!

Για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι τελευταίοι 18 μήνες ήταν καταστροφικοί. Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει μέσα σ' αυτό το διάστημα μία πτώση της τάξης του 68%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επταετίας στα 34,5 δολάρια σήμερα.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι κυρίως η υπερπροσφορά σε πετρέλαιο, μετά μάλιστα και την κατάργηση του εμπάργκο στο Ιράν. Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν ότι ο κατήφορος θα συνεχιστεί μέσα σε όλο το 2016 (καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες από το Ιράν θα διοχετεύονται στην αγορά) ενώ η ανάκαμψη της τιμής μπορεί να αργήσει για αρκετό καιρό ακόμα.

Η κατάσταση της υπερπροσφοράς πετρελαίου στην διεθνή αγορά θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, ενώ και η Αμερική συμβάλλει σ' αυτόν τον κορεσμό με την εκτόξευση στα ύψη της παραγωγής πετρελαίου στην χώρα.

Στην παγίδα φαίνεται να έχει πέσει και ο ΟΠΕΚ που υπό τον έλεγχο της Σαουδικής Αραβίας πιέζει στην διαρκή υπεράντληση πετρελαίου, με στόχο την εξώθηση των Αμερικανών παραγωγών εκτός αγοράς λόγω της πτώσης της τιμής. Γι' αυτό και οι χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ αρνήθηκαν να μειώσουν την παραγωγή νωρίτερα αυτό το μήνα, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο ότι η τιμή του θα πέσει πολύ χαμηλότερα απ' ότι είναι σήμερα.

Το φθηνό πετρέλαιο πάντως έχει κάποιες επιπτώσεις στην αμερικάνικη παραγωγή, η οποία παρουσιάζει τάσεις υποχώρησης από τον Απρίλιο του 2015, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό για την μείωση της υπερπροσφοράς. Μάλιστα το πρόβλημα είναι τέτοιο που κάποια στιγμή δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα με τα τάνκερ που έφθαναν στην Αμερική, καθώς δεν υπήρχαν εγκαταστάσεις για ξεφορτωθεί το αργό πετρέλαιο.

Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο θα φθάσει στα επίπεδα των 20 δολαρίων, τιμή που έχει να εμφανιστεί από το 2002. Όμως όπως λένε οι αναλυτές της Societe Generale, η πτώση δεν μπορεί να είναι διαρκής, και οι δικές τους εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επιστροφή στα επίπεδα των 50 δολαρίων προς τα τέλη του 2016.

Μάλιστα οι πιο μακροπρόθεσμες αναλύσεις σημειώνουν ότι τα επίπεδα των 60 έως 80 δολαρίων είναι μία τιμή η οποία φαίνεται λογική αυτή την στιγμή με βάση την ανάπτυξη που παρουσιάζει η διεθνής οικονομία. Κάπου εκεί εκτιμούν ότι θα επανέλθει η τιμή του πετρελαίου, αν η υπερπαραγωγή και οι διεθνείς εξελίξεις (όπως για παράδειγμα ο πόλεμος στην Συρία και οι σχέσεις των χωρών που εμπλέκονται σ' αυτήν) δεν κρατήσουν την τιμή στα σημερινά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο καιρός αγριεύει και οι μετεωρολόγοι… διαφωνούν για το αν θα χιονίσει

Καιρός 09.01.2026
«Κάποιοι χαλάνε τη μετεωρολογική πιάτσα»

Επεισόδιο με Κωνσταντοπούλου και Καιρίδη στη Βουλή: «Με ενοχλείτε» ‑ «Ασε μας καλέ κουκλίτσα μου»

Πολιτική 09.01.2026
Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε συγγνώμη από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας

Ιράν: Kόπηκε η πρόσβαση στο Ίντερνετ και οι τηλεπικοινωνίες ‑ Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Κόσμος 09.01.2026
Αναφορές για πυροβολισμούς - Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Στις φλόγες και αστυνομικά οχήματα

Πέθανε ο Χρήστος Πολίτης, ο «Γιάγκος Δράκος» της «Λάμψης»

Ελλάδα 09.01.2026
Από τη Λάμψη και τον ρόλο του Γιάγκου Δράκου μέχρι το Απλό Θέατρο και τον ελληνικό κινηματογράφο

Ορεστιάδα: Εν αναμονή εισροής μεγάλου όγκου υδάτων στους ποταμούς Αρδα και Έβρο

Ελλάδα Χτες
Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί κατοίκους, αγρότες και επαγγελματίες ο Δήμος Ορεστιάδας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται τις επόμενες ώρες

Μινεάπολη: Το FBI ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία της 37χρονης Ρενέ από τον πράκτορα της ICE

Ελλάδα Χτες
Δεδομένου ότι πλέον δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία της υπόθεσης, στους μάρτυρες και στα αποδεικτικά στοιχεία, το το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Μινεσότα δήλωσε ότι «απρόθυμα» αποσύρθηκε από την έρευνα

Εξέγερση κατά των μουλάδων στο Ιράν: Μεγάλες διαδηλώσεις ‑ Xωρίς Ίντερνετ η χώρα

Κόσμος Χτες
Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, λέει ΜΚΟ

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Θύμα bullying ισχυρίζεται ότι ήταν ο γιος της ‑ Το ξέσπασμα της μητέρας του

Ελλάδα Χτες
Η μητέρα του 15χρονου που έβαλε τέλος στη ζωή του ισχυρίζεται πως ο γιος της είναι θύμα bullying

Οι ΗΠΑ ωθούν τους Αμερικανούς να τρώνε περισσότερο βούτυρο ‑ Ειδικός εξηγεί γιατί αυτό είναι λάθος

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την Dr. Trisha Pasricha, το βούτυρο είναι μια κακή διατροφική επιλογή, καθώς αν εξετάσουμε τα επιστημονικά δεδομένα, επηρεάζει αρνητικά την καρδιά μας

Κυνήγι ρωσικού τάνκερ στη Μάγχη: Ποιο είναι το δεξαμενόπλοιο «Arcusat» και γιατί έπλεε με σημαία ευκαιρίας σαν «Tavian»

Κόσμος Χτες
Έχει μετονομαστεί σε «Tavian» και παρακολουθείτε από τις βρετανικές αρχές