E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Δήλωσε έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα

Δημοσίευση 16/12/2015 | 14:12

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας του άφησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατό και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι».

Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δημοσιοποιούνται μία μέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Πόποσκι, στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Πόποσκι είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

«Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», δήλωσε για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Η ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Κοτζιά και Πόποσκι περιλαμβάνει αποτίμηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς επίσης την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα εκδηλώσει και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει στη γειτονική χώρα τη σχετική τεχνογνωσία.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται, επίσης, να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για πρώτη φορά η συνάντηση ανάμεσα σε δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί και στη σκιά άλλων γεγονότων, όπως το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Πόποσκι αναθεώρηση της πολιτικής που οδήγησε τα Σκόπια στην κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και να καυτηριάσει την πρακτική διαχωρισμού και επιλογής των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Νίκος Πλακιάς ανάρτησε Λουίς Ενρίκε: «Απάντησε στο ερώτημα πώς γίνεται να είναι όρθιος ένας γονιός που έχασε το παιδί του»

Ελλάδα 09.05.2025
Ο Νίκος Πλακιάς κοινοποίησε την συγκινητική συνέντευξη του Λουίς Ενρίκε, για την αδικοχαμένη κόρη του, Χάνα.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο ‑ Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα

Ελλάδα 09.05.2025
To γκράφιτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή

Παπάς ήταν πληροφοριοδότης για ληστεία ηλικιωμένης στη Δράμα για 650€ ‑ Η οργή των δραστών και η κατάθεση του θύματος

Ελλάδα 09.05.2025
Η δράση του ιερέα αποκαλύφθηκε έξι χρόνια μετά την εισβολή των ληστών σε σπίτι στο Περιθώρι Δράμας το 2019

Μετς: Παραμένει το θρίλερ με τον απανθρακωμένο άνδρα

Ελλάδα 09.05.2025
Βρέθηκε και κουτάλι δίπλα στο καμινέτο

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με drones

Κόσμος 09.05.2025
Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και περίπου 50 στρατιώτες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων ‑ Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί

Κόσμος 09.05.2025
Ο καρδινάλιος από το Σικάγο των ΗΠΑ, μέχρι πριν από μερικές ώρες Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων 14ος και στο πρώτο του μήνυμα στα ιταλικά – τα ισπανικά (καθώς έχει καταγωγή από το Περού) αλλά όχι και στα αγγλικά, μίλησε για παγκόσμια, ουσιαστική ειρήνη και συμπερίληψη

Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ ‑ Θα ονομαστεί Λέων `ΙΔ

Κόσμος Χτες
Αυτός είναι ο νέος Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Ιταλία: Ο νέος Πάπας στο Δωμάτιο των Δακρύων για να φορέσει τα λευκά άμφια

Κόσμος Χτες
Το “Habemus Papam” αναμένεται να ακουυστεί σε λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης

Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα

Κόσμος Χτες
Ανησυχία για την κατάστασή της

Habemus Papam: Λευκός καπνός στο Βατικανό

Κόσμος Χτες
Εκλέχθηκε νέος Πάπας

Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού

Κόσμος Χτες
Οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέα επίθεση κατά ινδικών στόχων

Επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας για τους δασμούς ‑ Τι περιλαμβάνει

Κόσμος Χτες
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών προϊόντων