E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Δήλωσε έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα

Δημοσίευση 16/12/2015 | 14:12

Γκρούεφσκι: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ με δημοψήφισμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος της χώρας του άφησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ανοίξει και πάλι τον διάλογο με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε», δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι. «Πρέπει να ξαναρχίσουμε τον διάλογο το συντομότερο δυνατό και να βρούμε μία λύση. Κι όταν βρούμε τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους πολίτες και να τους ρωτήσουμε αν είναι σωστό ή όχι».

Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι δημοσιοποιούνται μία μέρα πριν την επίσκεψη του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, κ. Ν. Πόποσκι, στην Αθήνα. Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ο κ. Πόποσκι είχε δηλώσει ότι «έχουν παραωριμάσει οι συνθήκες» για να υπάρξει κάτι θετικό ως προς την εξεύρεση λύσης για το θέμα της ονομασίας.

Ο κ. Πόποσκι ανταποδίδει την επίσκεψη του ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο και είναι η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών ή άλλου υψηλόβαθμου αξιωματούχου της γείτονος από το 2000, οπότε είχε έρθει στην Αθήνα ο τότε υπ. Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντιμιτρόφ.

«Δεν έχουμε φιλοδοξίες να εκπλήξουμε –τουλάχιστον δυσάρεστα– αλλά να επιδείξουμε ειλικρινή βούληση και φιλία», δήλωσε για την επίσκεψή του, και όσον αφορά την οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών υποστηρίζει πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο».

Η ατζέντα της συνάντησης των κ.κ. Κοτζιά και Πόποσκι περιλαμβάνει αποτίμηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο εμπόριο, την ενέργεια, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις, καθώς επίσης την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να επαναλάβει ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα εκδηλώσει και την ετοιμότητα της Ελλάδας να παράσχει στη γειτονική χώρα τη σχετική τεχνογνωσία.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται, επίσης, να επαναλάβουν τη στήριξή τους στη διαδικασία επίλυσης της ονομασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Για πρώτη φορά η συνάντηση ανάμεσα σε δύο υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων θα πραγματοποιηθεί και στη σκιά άλλων γεγονότων, όπως το προσφυγικό. Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Πόποσκι αναθεώρηση της πολιτικής που οδήγησε τα Σκόπια στην κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα, αλλά και να καυτηριάσει την πρακτική διαχωρισμού και επιλογής των προσφύγων βάσει της εθνικότητάς τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Με μηνύσεις απειλεί η δασκάλα από το Λουτράκι που κατήγγειλε τον 6χρονο μαθητή για θωπεία

Ελλάδα Χτες
Η 55χρονη εικαστικός παραμένει εκτός σχολείων μέχρι την ολοκλήρωση της ΕΔΕ

Κυρανάκης: Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φταίνε τα μπλόκα και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Πολιτική Χτες
Προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών εναντίον των δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων που η κυβέρνηση αντιμετώπισε με αστυνομική βία.

«Φραπές»: Θα πάω στην Εξεταστική, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα – Θα τρέχουν πολλοί

Ελλάδα Χτες
Ο Γιώργος Ξυλούρης ή «Φραπές», αφού έγινε «λαγός» στην Εξεταστική, τώρα απειλεί με «αποκαλύψεις» στις 11 Δεκεμβρίου - «Όλα νόμιμα» επιμένει για τα λαχεία ο Ανδρέας Στρατάκης ή «Χασάπης»

Χαλκιδική: Νεκρός 79χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου

Ελλάδα Χτες
Ο άτυχος άνδρας δε φαίνεται να ήταν επαγγελματίας υλοτόμος, αλλά να επιχείρησε να κόψει ξύλα για προσωπική χρήση

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την χώρα από Τετάρτη ‑ «Χαμηλό που μπορεί να είναι επικίνδυνο»

Καιρός Χτες
Ποιες ημέρες θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία και η Αττική

Θεσσαλονίκη: Έφτασε στην πόλη η Ολυμπιακή Φλόγα – Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα

Σάλος στη Νότια Κορέα: Χάκαραν χιλιάδες κάμερες ασφαλείας για υλικό «ερωτικής εκμετάλλευσης»

Κόσμος Χτες
Περισσότερες από 120.000 κάμερες ασφαλείας (IP), που συνδέονται με το διαδίκτυο, έγιναν στόχος δραστών - Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία τριών δεκαετιών μετά τη μεγάλη μείωση αποθεμάτων νερού

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις, ο Μόρνος έχει χάσει περισσότερο από το 40% των αποθεμάτων του σε διάστημα δύο ετών!

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί στραγγιστό γιαούρτι που περιείχε ακατάλληλη ουσία

Ελλάδα Χτες
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Έλληνες χόρεψαν συρτάκι στην Αγία Σοφία ‑ «Πρόκληση και προσβολή» βλέπουν οι Τούρκοι

Κόσμος Χτες
Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά πως το βίντεο επρόκειτο για προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για αγορά εξοχικής κατοικίας

Κόσμος Χτες
Έρευνα αποκάλυψε ποια χώρα προτιμούν οι Βρετανοί για την αγορά εξοχικής κατοικίας