E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Και επισήμως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Ενημέρωσε τους δημάρχους για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Μουζάλας

Δημοσίευση 15/12/2015 | 00:20

Και επισήμως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού

Σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων σκοπεύει να μετατρέψει τις παλιές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ελληνικό το υπουργείο Εσωτερικών, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τους δημάρχους του νότιου τομέα της Αττικής, οι οποίοι αντέδρασαν έντονα τις προηγούμενες ημέρες.

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Παλαιού Φαλήρου, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου, ο δήμαρχος Γαλατσίου, καθώς και εκπρόσωποι των δημάρχων Κω, Ρόδου και Σάμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, πρόσφυγες και μετανάστες θα φιλοξενούνται στα εγκατελειμμένα υπόστεγα (τολ) της Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο οι λεπτομέρειες του σχεδίου θα συζητηθούν την Τρίτη (15/12) το πρωί σε νέα συνάντηση του υπουργού με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι μέρος της έκτασης που έχει παραχωρηθεί στη Lamda Development για την ανάπλαση του Ελληνικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε, εξάλλου, από κοινού η συγκρότηση επιτροπής, που θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου και της ΚΕΔΕ και θα συζητάει τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν.

«Η επιτροπή θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των έκτακτων καταστάσεων», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας και συμπλήρωσε: «Είχαμε μια συνάντηση σήμερα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον δήμαρχο Αθηνών και άλλους δημάρχους. Κατά την άποψή μου, υπήρξε μια γόνιμη συζήτηση, υπήρξαν και αντιπαραθέσεις, κατά την άποψή μου χωρίς νόημα».

Για γόνιμη συζήτηση έκανε λόγο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και προειδοποίησε για «περαιτέρω κινήσεις» από την ΚΕΔΕ, «γιατί και οι κοινωνίες μας θα πρέπει να είναι ασφαλείς και όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας θα πρέπει να ζουν με αξιοπρέπεια».

«Θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο που δεν είναι πλήρως αποδεκτό από τους δήμους του νότιου τομέα, όπως επίσης δεν υπήρξαν απαντήσεις αν υπάρξει μεγαλύτερη προσέλευση μεταναστών τι θα συμβεί και πώς θα αντιμετωπιστεί. Θεωρώ ότι οι νέοι χώροι θα πρέπει να διαμοιραστούν», επισήμανε ο κ. Πατούλης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται, γιατί τους πλήρωσε πολλά λεφτά ο ελληνικός λαός, και τα χρωστάμε ακόμα».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ζήτησε «συνεννόηση και όχι αντιπαράθεση και η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και όπου μπορεί να προτείνει λύσεις, γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει και τις μεταξύ μας απόψεις να συνθέσουμε και με την κεντρική εξουσία να βρούμε κοινό βηματισμό».

«Εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό και οτιδήποτε άλλο είναι μακριά από αυτό το σχέδιο όχι απλά μας βρίσκει αρνητικούς, μας βρίσκει πλέον σε θέσεις μάχης», επισήμανε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας. Ζητάμε να υπάρξουν όλες εκείνες οι πρόνοιες που θα διασφαλίσουν ότι συνολικά και στην όποια προσπάθεια γίνει, δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία στις τοπικές κοινωνίες. Μέχρι τώρα, αυτό δεν έχει γίνει», υπογράμμισε με τη σειρά του ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου.

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τόνισε ότι το σχέδιο προωθείται «ερήμην μας και εν αγνοία μας. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι πρόκειται να γίνει στο Ελληνικό, χωρίς να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η σύντομη δήλωση του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος είπε «Προτιμώ να κοιμάμαι με παράπονα, παρά με τύψεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι στις 16 Δεκεμβρίου θα αδειάσει το γήπεδο Τάε Κβον Ντο, προκειμένου να φιλοξενήσει αγώνες.

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Κω, δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανταρζής, δήλωσε ότι «ως τοπική κοινωνία είμαστε εξεγερμένοι». «Είμαστε ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας και αυτήν τη στιγμή προσπαθούν κάποιοι να τον χαρακτηρίσουν ως πύλη εισόδου για τα επόμενα χρόνια. Εγώ θα ζητήσω να αποχαρακτηρίσουμε την Κω και από εκεί και πέρα όλοι μαζί να κάτσουμε να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτές τις ροές των προσφύγων και μεταναστών», παρατήρησε.

Ερωτώμενος για τη δημιουργία κέντρου ταυτοποίησης (hot spot) στην Κω, ο κ. Κανταρτζής είπε χαρακτηριστικά ότι «αν θέλουν να το κάνουν στην Κω, θα πρέπει να στείλουν τουλάχιστον δέκα διμοιρίες ΜΑΤ για να δείρουν τον μισό πληθυσμό της Κω. Είναι εξεγερμένο το μισό νησί».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Nέο νομοσχέδιο ‑ Επίδομα 150 ευρώ ανά παιδί, 72 δόσεις και επιστροφή ενοικίου

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ψηφίζεται έως τις 24 Ιουνίου και περιλαμβάνει επίδομα παιδιού, ρύθμιση χρεών σε 72 δόσεις και διεύρυνση της επιστροφής ενοικίου.

Έμπολα στο Κονγκό: Τι αποκαλύπτουν τα νέα στοιχεία για την εξάπλωση της επιδημίας

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Με 676 κρούσματα και 136 θανάτους, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι ο αριθμός των ασθενών σχεδόν διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα, ενώ παραπληροφόρηση και ένοπλη βία παρεμποδίζουν την αντιμετώπιση.

«Παράθυρο» εξοικονόμησης για όσους έχουν στεγαστικό – Τι αλλάζει στα step up δάνεια

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Η μετατροπή των step up δανείων σε τοκοχρεωλυτικά με σταθερό επιτόκιο 3% μπορεί να εξοικονομήσει στους δανειολήπτες έως και 90.800 ευρώ, με το συνολικό όφελος να αγγίζει το 41%.

Τραγωδία στη Βραζιλία: Ο γνωστός τραγουδιστής Oliver Tree σκοτώθηκε στη σύγκρουση των ελικοπτέρων

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το βράδυ της Κυριακής 14/6 συγκρούστηκαν στον αέρα δύο ελικόπτερα

Θεσσαλονίκη: Έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για το ζεϊμπέκικο με πάνω από 750 χορευτές

Ελλάδα 15.06.2026
Στην πρωτοβουλία συμμετείχαν χορευτές από 10 χώρες

ΒΙΝΤΕΟ: Ο «Σκοπελίτης» συνόδευσε τον «καπετάν Γιάννη» στην τελευταία του κατοικία

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Το θρυλικό πλοίο που σημάδεψε τις Μικρές Κυκλάδες αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με τη θάλασσα

ΗΠΑ – Ιράν: Τι ανακοίνωσε ο Τραμπ για τη συμφωνία που αλλάζει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

E-Daily 2.TopNews 15.06.2026
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανακοίνωσε παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με την επίσημη υπογραφή να προγραμματίζεται στη Γενεύη στις 19 Ιουνίου.

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε 7‑1 το Κουρασάο στην πρεμιέρα – Δείτε τα γκολ

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Εθνική Γερμανίας επικράτησε με συντριπτικό σκορ του Κουρασάο, το οποίο πανηγύρισε ιστορικό γκολ στο πρώτο του Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Κομενένσια έγραψε ιστορία στο Μουντιάλ 2026: Πέτυχε το παρθενικό γκολ του Κουρασάο στη διοργάνωση, δείτε βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Λιβάνο Κομενένσια στο 21ο λεπτό ισοφάρισε το σκορ που είχε ανοίξει ο Ενμέτσα της Γερμανίας στο 5ο λεπτό

Ανακαινίζω 2026: Από αύριο οι βεβαιώσεις επιλεξιμότητας ‑ Ποιοι θα λάβουν επιδότηση έως 36.000 ευρώ

Ελλάδα Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026»