Κατάργηση της πρωινής προσευχής προτείνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ
Παρέμβαση με τίτλο «Δικαίωμα στη μόρφωση, δικαίωμα στη ζωή»
Δημοσίευση 14/12/2015 | 17:15

«Δικαίωμα στη μόρφωση, δικαίωμα στη ζωή» τιτλοφορείται κείμενο-παρέμβαση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση της πρωινής προσευχής και η μετατροπή́ του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από́ αυτό́.
Ειδικότερα, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
- Θεσμοθέτηση διετούς προσχολικής δημόσιας εκπαίδευσης, που θα παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα, σε κτίρια με σύγχρονες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό.
- Θεσμοθέτηση της 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, θέσπιση ενιαίου λυκείου θεωρίας και πράξης (με κατάργηση του σημερινού διασπασμένου σε Γενικό Λύκειο- Επαγγελματικό Λύκειο- Επαγγελματική Σχολή).
- Θεσμοθέτηση ενός αναβαθμισμένου κύκλου μεταλυκειακής δημόσιας και δωρεάν τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως βασικού συστατικού στοιχείου της δημόσιας εκπαίδευσης, που να καλύπτει επαρκώς το σύνολο των τεχνολογικών ειδικοτήτων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και ενδιαφέρουν τους νέους ανθρώπους.
- Μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τμήμα και λήψη εκπαιδευτικών και κοινωνικών μέτρων υπέρ των πιο οικονομικά καταπιεσμένων κοινωνικών στρωμάτων για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού και της σχολικής εγκατάλειψης.
- Ενίσχυση-Διεύρυνση αποτελεσματικών προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας συμβάλλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.
- Κατάργηση της παραπαιδείας μέσα από την ανασύνταξη των σχολικών προγραμμάτων και βιβλίων και την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας και αξιολόγησης των μαθητών. Αξιοποίηση διδακτικών μεθόδων που δίνουν έμφαση στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης, στην εξασφάλιση της γνώσης με χρήση της σχολικής βιβλιοθήκης και των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Στροφή του μαθησιακού ενδιαφέροντος των μαθητών στις σπουδές τους στο Λύκειο και όχι στην φροντιστηριακή προετοιμασία για τις εξετάσεις.
- Αναβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του Λυκείου με απελευθέρωση από τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεται και η οικογένεια από τις δυσβάσταχτες δαπάνες για τις εξετάσεις. Αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να καταργηθεί ο σημερινός χαρακτήρας του Λυκείου ως μηχανισμού «προγύμνασης» των νέων στην πρόσβαση τους στα ΑΕΙ/ΤΕΙ.
- Πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων και εξοπλισμός όλων των σχολικών μονάδων με βιβλιοθήκες, επαρκείς εγκαταστάσεις, εργαστήρια και υποδομές πληροφορικής.
- Καθιέρωση δημόσιας δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης των παιδιών με αναπηρία στα γε- νικά ή σε ειδικά σχολεία, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού.
- Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού όλων των βαθμίδων. Στελέχωση από υπεύθυνα εκπαιδευτικά στελέχη με κατάλληλες επιστημονικές – παιδαγωγικές γνώσεις, συνεχή επιμόρφωση και δυνατότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών, εξασφάλιση αξιοκρατίας, ικανοποιητικών αποδοχών και ευνοϊκών συνθηκών εργασίας. Κατάργηση όλων των ευέλικτων σχέσεων εργασίας στην εκπα δευση και κάλυψη όλων των κενών, αύξηση των θέσεων εκπαιδευτικού και ερευνητικού προσωπικού με μόνιμους εκπαιδευτικούς, με σταθερές εργασιακές σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Αναδιάρθρωση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα και δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να κατανοήσει με πληρότητα το κοινωνικό περιβάλλον: περιβαλλοντική εκπαίδευση, εκπαίδευση στην ισότητα των φύλων, αγωγή υγείας, μουσική, άθληση, εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη.
- Κατάργηση της πρωινής προσευχής, μετατροπή του μαθήματος των θρησκευτικών σε θρησκειολογία με δυνατότητα απαλλαγής των μαθητών από αυτό.
- Απογευματινή λειτουργία του σχολείου όπου ο χώρος θα διατίθεται για προγράμματα παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες καθώς και προγράμματα εμπλουτισμού της παιδείας που λαμβάνει ο μαθητής (καλλιτεχνικά μαθήματα, ξένες γλώσσες, αθλητισμός). Παράλληλα ο χώρος πρέπει να αποτελεί χώρο έκφρασης όλων των μαθητών και να δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί από αυτούς για ψυχαγωγικούς σκοπούς (πχ προβολές ταινιών, παιχνίδι και εν γένει δημιουργική απασχόληση).
- Καθιέρωση δωρεάν προληπτικού υγειονομικού ελέγχου των παιδιών που δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Το Camp IV του Έβερεστ έχει μετατραπεί σε γιγαντιαία χωματερή ‑ Σκηνές, φιάλες οξυγόνου και περιττώματα στην «ανάσα» της κορυφής του κόσμου
E-Daily 3.Left
Χτες
Εκεί βρίσκεται το τελευταίο σημείο ανάπαυσης των ορειβατών πριν διασχίσουν τη «Ζώνη του Θανάτου» για να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ
Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 30,5% η ΝΔ με διαφορά 15 μονάδων από τον δεύτερο (πλέον) Τσίπρα
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κυριαρχεί με 30,5% ακολουθεί η ΕΛ.Α.Σ του Α. Τσίπρα με 15,5%, στην τρίτη θέση είναι η Ελπίδα για την Δημοκρατία της Μ. Καρυστιανού με 12,6% - Το μέχρι πρόσφατα δεύτερο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τέταρτο με 10,5% χάνοντας σχεδόν 4 μονάδες
Ράμα: «Πρώτη φορά άκουσα για ελληνική ομογένεια στη Σβέρνιτσα» ‑ Η απάντηση προς Αθήνα
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Το ελληνικό ΥΠΕΞ ζήτησε πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και επισήμανε την ανάγκη προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν κόβει κάθε επικοινωνία με ΗΠΑ ‑ η ιρανική τηλεόραση εκτιμά ότι η κατάπαυση του πυρός οδεύει προς λήξη
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Το ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μεταδίδει ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει, εκτός αν σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο - Ανοδική εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου
«300+1» υπογραφές για το κόμμα Τσίπρα: Ποιοι υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Στη λίστα η πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Λεπενιώτη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Πάτρας, ο ηθοποιός Μάριος Αθανασίου και η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη
Πέθανε ο Μάριος Οικονόμου σε ηλικία 33 ετών: Βαθιά θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας άφησε την τελευταία του πνοή μετά το σοβαρό τροχαίο ατύχημα έξω από το νοσοκομείο «Χατζηκώστα»
Πάτρα: Δεν έδωσε απαντήσεις η κάμερα στο κράνος του 52χρονου – Θρίλερ με τον θάνατο πατέρα και γιου
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Δευτερόλεπτα πριν από το μοιραίο τροχαίο στην Πάτρα σταμάτησε η καταγραφή στην κάμερα του κράνους του 52χρονου – Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες θανάτου πατέρα και γιου
Επεισόδια στην Αλβανία: Οσμή μαύρου χρήματος και προνόμια στρατηγικών επενδυτών βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Ο νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις, που καταπατά περιουσιακά δικαιώματα πολιτών, έφερε και την επίσημη αντίδραση της Αθήνας
Κινητά τηλέφωνα: Τι αλλάζει από σήμερα – Ποιες διαδικασίες επηρεάζονται
E-Daily 3.Left
Χτες
Η μεταφορά δεδομένων μεταξύ συσκευών Android και Apple γίνεται πλέον πιο εύκολη και γρήγορη
Καλαμάτα: Ο 41χρονος σκότωσε τη γυναίκα του ενώ στο διπλανό δωμάτιο ήταν τα ανήλικα παιδιά τους, ομολόγησε την άγρια δολοφονία
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Γείτονες που άκουσαν τις κραυγές της άτυχης γυναίκας για βοήθεια έσπευσαν έξω από το διαμέρισμα και κάλεσαν την Αστυνομία
Οικογενειακή τραγωδία στην Πάτρα: Ο πατέρας κατέγραψε με κάμερα που είχε στο κράνος το δυστύχημα
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Η οικογενειακή τραγωδία που συγκλονίζει την Πάτρα – Πατέρας και γιος νεκροί σε τροχαίο
Καλαμάτα: Σκότωσε την 39χρονη γυναίκα του μέσα στο σπίτι τους – Τη βρήκαν νεκρή με πολλαπλά τραύματα στην κρεβατοκάμαρα
E-Daily 2.TopNews
Χτες
Ο 41χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση – Δίπλα στο θύμα εντοπίστηκε μαχαίρι – Φωνές από το διαμέρισμα του ζευγαριού άκουσαν οι γείτονες






