E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη

«Δεν αποφασίζει ο αστυνομικός την επιείκεια»

Δημοσίευση 13/12/2015 | 11:11

Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έδωσαν τη δική τους απάντηση για το συμβάν.

Από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έγινε γνωστό το περιστατικό που συνέβη στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, το θέμα πήρε έκταση στα social media, με αρκετούς χρήστες να ασκούν κριτική στους αστυνομικούς για τη στάση τους.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έφτασαν επτά αστυνομικοί, έπειτα από καταγγελία ότι υπήρχε πλανόδιος πωλητής χωρίς άδεια. Ο ίδιος αντέδρασε έντονα και λόγω της ηλικίας του έχασε τις αισθήσεις του.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι ουσιαστικά έκαναν τη δουλειά τους, ενώ με ανακοίνωσή τους στη σελίδα ΔΙΑΣ in Action στο Facebook απαντούν σε εκείνους που τους επικρίνουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένα επεισόδιο που πήρε μεγάλη έκταση και βρήκε την ευκαιρία ο καθένας να αποδείξει την (χωρίς κόστος) ευαισθησία του.
Στην πλατεία Αριστοτέλους λοιπόν υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κάστανα. Έγινε μια καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε άδεια και στάλθηκε εκεί μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ελέγξει αν αυτό ισχύει. Τελικά η καταγγελία είχε βάση. Ο παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις ¶ βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί.
Σήμερα παρατηρούμε την αγανάκτηση πολλών, όχι κατά εκείνου που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες... αλλά εναντίων εκείνων που έχουν υποχρέωση να τους επιβάλουν.
Να δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα:

  1. Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί έπειτα από καταγγελία συμπολίτη μας. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι "χρεώθηκαν" ένα σήμα, και είναι υπόλογοι για την έκβαση του την οποία πρέπει να αιτιολογήσουν στην ημερήσια αναφορά τους.
  2. Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν προφανώς ότι ο συγκεκριμένος πωλητής δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Όπως είχαν υποχρέωση τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα και ότι τα παράνομα προϊόντα πρέπει να κατασχεθούν.
  3. Τότε εκείνος γνωρίζοντας ότι θα έχει κυρώσεις, άρχισε να φωνάζει αρχικά (για να μαζευτεί κόσμος) και μετά λιποθύμησε προφανώς από το άγχος του.
  4. Οι αστυνομικοί παρά την αντίδραση του στον έλεγχο (που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα), διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία.

Τώρα λοιπόν όλοι οι αυτόβουλοι κριτές επικρίνουν τους αστυνομικούς επειδή:

  • Ασχολήθηκαν.
    Ξεχνάνε όμως ότι είχαν υποχρέωση αφού υπήρχε καταγγελία.
  • Δεν ασχολούνται με πιο σοβαρά εγκλήματα.
    Ξεχνάνε όμως ότι η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες.
  • Ήταν πολλοί.. 7 αστυνομικοί για ένα καστανά;

Ξεχνάμε όμως ότι εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο αστυνομικός οφείλει να επιβάλει αυτό που η συλλογική θέληση του λαού μας, εκφρασμένη μέσα από την νομοθετική διαδικασία των αντιπροσώπων του έχει καταρτίσει. Από όσο έχει δείξει η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό.

Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στην Αττική τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, δείτε χάρτη με τις περιοχές που έβρεξε περισσότερο

Καιρός 22.01.2026
Στο μετεωρολογικό σταθμό του Παπάγου σημειώθηκε το υψηλότερο ύψος βροχής

Συμβούλιο Ειρήνης: Ο Τραμπ λέει ότι ο Πούτιν δέχθηκε – «Υπό μελέτη» απαντά ο Ρώσος

Κόσμος 22.01.2026
Η... πονηρή πρόταση του Ρώσου Προέδρου στον Αμερικανό ομόλογό του

Έβρος: Η κυβέρνηση εξετάζει απαγόρευση αγοραπωλησιών σε αλλοδαπούς «επενδυτές»

Ελλάδα 22.01.2026
Οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιλαμβάνουν πιο αυστηρά κριτήρια

Κακοκαιρία: Εικόνες καταστροφής στη Γλυφάδα ‑ Βράχια στους δρόμους και ορμητικοί χείμαρροι

Ελλάδα 22.01.2026
Αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά - Μία 56χρονη έχασε τη ζωή της όταν εγκλωβίστηκε κάτω από αυτοκίνητο

Δασκάλα απολύθηκε από τη θέση της σε δημόσιο σχολείο γιατί διατηρούσε Airbnb

Ελλάδα 22.01.2026
Σε ποιες διατάξεις στηρίχτηκε το υπουργείο Παιδείας για την «τιμωρία» της εκπαιδευτικού

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία για Γροιλανδία και Αρκτική

Κόσμος Χτες
O Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι, βάσει της παρούσας συνθήκης, δεν θα επιβληθούν οι δασμοί που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου

Βίντεο – σοκ από την Ανω Γλυφάδα: Χείμαρροι οι δρόμοι παρασύρουν αυτοκίνητα

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με οδηγούς που βρέθηκαν στην περιοχή, η κατάσταση είναι κρίσιμη

Νεκρή γυναίκα στη Γλυφάδα από την κακοκαιρία

Ελλάδα Χτες
Νεκρή εντοπίστηκε μια γυναίκα 56 ετών στην Ανω Γλυφάδα

Κακοκαιρία στην Αττική: Μπήκαν νερά στον Ηλεκτρικό, προβλήματα και στο ΤΡΑΜ ‑ Ποιοι σταθμοί είναι εκτός λειτουργίας

Ελλάδα Χτες
Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί προσωρινά οι σταθμοί Μοσχάτο και Καλλιθέα του Ηλεκτρικού.

Ένταση στο Νταβός: Η Λαγκάρντ αποχώρησε από δείπνο μετά από υποτιμητικά σχόλια υπουργού του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Η Λαγκάρντ αποχώρησε όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Χάουαρντ Λούτνικ, άρχισε να μιλάει για την Ευρώπη