E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη

«Δεν αποφασίζει ο αστυνομικός την επιείκεια»

Δημοσίευση 13/12/2015 | 11:11

Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έδωσαν τη δική τους απάντηση για το συμβάν.

Από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έγινε γνωστό το περιστατικό που συνέβη στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, το θέμα πήρε έκταση στα social media, με αρκετούς χρήστες να ασκούν κριτική στους αστυνομικούς για τη στάση τους.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έφτασαν επτά αστυνομικοί, έπειτα από καταγγελία ότι υπήρχε πλανόδιος πωλητής χωρίς άδεια. Ο ίδιος αντέδρασε έντονα και λόγω της ηλικίας του έχασε τις αισθήσεις του.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι ουσιαστικά έκαναν τη δουλειά τους, ενώ με ανακοίνωσή τους στη σελίδα ΔΙΑΣ in Action στο Facebook απαντούν σε εκείνους που τους επικρίνουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένα επεισόδιο που πήρε μεγάλη έκταση και βρήκε την ευκαιρία ο καθένας να αποδείξει την (χωρίς κόστος) ευαισθησία του.
Στην πλατεία Αριστοτέλους λοιπόν υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κάστανα. Έγινε μια καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε άδεια και στάλθηκε εκεί μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ελέγξει αν αυτό ισχύει. Τελικά η καταγγελία είχε βάση. Ο παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις ¶ βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί.
Σήμερα παρατηρούμε την αγανάκτηση πολλών, όχι κατά εκείνου που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες... αλλά εναντίων εκείνων που έχουν υποχρέωση να τους επιβάλουν.
Να δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα:

  1. Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί έπειτα από καταγγελία συμπολίτη μας. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι "χρεώθηκαν" ένα σήμα, και είναι υπόλογοι για την έκβαση του την οποία πρέπει να αιτιολογήσουν στην ημερήσια αναφορά τους.
  2. Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν προφανώς ότι ο συγκεκριμένος πωλητής δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Όπως είχαν υποχρέωση τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα και ότι τα παράνομα προϊόντα πρέπει να κατασχεθούν.
  3. Τότε εκείνος γνωρίζοντας ότι θα έχει κυρώσεις, άρχισε να φωνάζει αρχικά (για να μαζευτεί κόσμος) και μετά λιποθύμησε προφανώς από το άγχος του.
  4. Οι αστυνομικοί παρά την αντίδραση του στον έλεγχο (που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα), διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία.

Τώρα λοιπόν όλοι οι αυτόβουλοι κριτές επικρίνουν τους αστυνομικούς επειδή:

  • Ασχολήθηκαν.
    Ξεχνάνε όμως ότι είχαν υποχρέωση αφού υπήρχε καταγγελία.
  • Δεν ασχολούνται με πιο σοβαρά εγκλήματα.
    Ξεχνάνε όμως ότι η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες.
  • Ήταν πολλοί.. 7 αστυνομικοί για ένα καστανά;

Ξεχνάμε όμως ότι εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο αστυνομικός οφείλει να επιβάλει αυτό που η συλλογική θέληση του λαού μας, εκφρασμένη μέσα από την νομοθετική διαδικασία των αντιπροσώπων του έχει καταρτίσει. Από όσο έχει δείξει η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό.

Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χανιά: Νεκρός εντοπίστηκε Γερμανός μέσα στο σπίτι του

Ελλάδα 23.11.2025
Ο θάνατος του άνδρα οφείλεται σε παθολογικά αίτια

Μις Υφήλιος: Στην εντατική η Μις Τζαμάικα μετά την πτώση της από τη σκηνή ‑ Δεν τα πάει καλά

Κόσμος 23.11.2025
Παραμένει στην εντατική με τραύματα στα πόδια και στο πρόσωπο

Πένθος στο NBA: Πέθανε ο Ρόντνεϊ Ρότζερς

Αθλητικά Νέα 23.11.2025
Στο πένθος βυθίστηκε το NBA, καθώς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ρόντνεϊ Ρότζερς.

Λουτράκι: «Ίσως να είχα εμπάθεια με το παιδάκι, αλλά με θώπευσε», λέει η δασκάλα

Ελλάδα 23.11.2025
Η δασκάλα που κατήγγειλε 6χρονο μαθητή για θώπευση στο Λουτράκι, παραδέχτηκε πιθανή υπερβολική αυστηρότητα, αλλά τόνισε ότι το περιστατικό συνέβη

Ήπειρος: Εικόνες Βιβλικής καταστροφής ‑ Κατολισθήσεις και αποκλεισμένα χωριά

Ελλάδα 23.11.2025
Με δυσκολία συνεχίζεται η αποκατάσταση την ώρα που από τη Δευτέρα νέα κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τη Δυτική Ελλάδα

Τραγικός θάνατος 64χρονης: Της επιτέθηκε ελάφι που φρόντιζε επί χρόνια

Κόσμος 23.11.2025
Η γυναίκα ήταν γνωστή φιλόζωος και διατηρούσε στη φάρμα της πολλά ελάφια

ΗΠΑ: Δεύτερος νεκρός από την γρίπη των πτηνών

Κόσμος 23.11.2025
Ο ασθενής, που περιγράφτηκε ως «ηλικιωμένο πρόσωπο με υποκείμενα νοσήματα», είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο στην αρχή του μήνα, ανέφερε προχθές Παρασκευή το πολιτειακό υπουργείο Υγείας.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου και το επίδομα των 250 ευρώ ‑ Όλες οι πληρωμές

Οικονομία 23.11.2025
Επίδομα 250 ευρώ, συντάξεις Δεκεμβρίου και όλα τα επιδόματα

Νέο Ηράκλειο: Συμπλοκή μαθητών με μαχαίρι ‑ Συνελήφθησαν και οι γονείς τους

Ελλάδα 23.11.2025
Οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ που έφτασαν στο σημείο δεν βρήκαν κανέναν από τους μαθητές, οι οποίοι είχαν σκορπίσει προς διαφορετικές κατευθύνσεις

Σικάγο: Πυροβολισμοί στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου – Ένας 14χρονος νεκρός, αρκετοί τραυματίες

Κόσμος 23.11.2025
Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στο περιστατικό ισχυριζόμενος ότι σημειώθηκαν μαζικά εγκλήματα και ταραχές

Πέθανε ο Πολ Κοστέλο

Κόσμος 23.11.2025
Ο Ιρλανδός σχεδιαστής μόδας Πολ Κοστέλο πέθανε σε ηλικία 80 ετών