E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη

«Δεν αποφασίζει ο αστυνομικός την επιείκεια»

Δημοσίευση 13/12/2015 | 11:11

Η απάντηση των αστυνομικών της ΔΙΑΣ για το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το επεισόδιο με τον καστανά στη Θεσσαλονίκη, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ έδωσαν τη δική τους απάντηση για το συμβάν.

Από την Παρασκευή το βράδυ, όταν και έγινε γνωστό το περιστατικό που συνέβη στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, το θέμα πήρε έκταση στα social media, με αρκετούς χρήστες να ασκούν κριτική στους αστυνομικούς για τη στάση τους.

Συγκεκριμένα, στο σημείο έφτασαν επτά αστυνομικοί, έπειτα από καταγγελία ότι υπήρχε πλανόδιος πωλητής χωρίς άδεια. Ο ίδιος αντέδρασε έντονα και λόγω της ηλικίας του έχασε τις αισθήσεις του.

Οι αστυνομικοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι ουσιαστικά έκαναν τη δουλειά τους, ενώ με ανακοίνωσή τους στη σελίδα ΔΙΑΣ in Action στο Facebook απαντούν σε εκείνους που τους επικρίνουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, έγινε ένα επεισόδιο που πήρε μεγάλη έκταση και βρήκε την ευκαιρία ο καθένας να αποδείξει την (χωρίς κόστος) ευαισθησία του.
Στην πλατεία Αριστοτέλους λοιπόν υπήρχε ένας πλανόδιος πωλητής που πουλούσε κάστανα. Έγινε μια καταγγελία ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε άδεια και στάλθηκε εκεί μια Ομάδα ΔΙ.ΑΣ να ελέγξει αν αυτό ισχύει. Τελικά η καταγγελία είχε βάση. Ο παράτυπος ηλικιωμένος συμπολίτης μας άρχισε να φωνάζει και να ωρύεται, μέχρι που μετά από λίγο λιποθύμησε και δέχθηκε τις ¶ βοήθειες από ασθενοφόρο που κάλεσαν οι αστυνομικοί.
Σήμερα παρατηρούμε την αγανάκτηση πολλών, όχι κατά εκείνου που παραβιάζει τους νόμους και τους κανόνες... αλλά εναντίων εκείνων που έχουν υποχρέωση να τους επιβάλουν.
Να δούμε λοιπόν μερικά δεδομένα:

  1. Οι αστυνομικοί πήγαν εκεί έπειτα από καταγγελία συμπολίτη μας. Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό σημαίνει ότι "χρεώθηκαν" ένα σήμα, και είναι υπόλογοι για την έκβαση του την οποία πρέπει να αιτιολογήσουν στην ημερήσια αναφορά τους.
  2. Όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν προφανώς ότι ο συγκεκριμένος πωλητής δεν είχε την απαιτούμενη άδεια. Όπως είχαν υποχρέωση τον ενημέρωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα και ότι τα παράνομα προϊόντα πρέπει να κατασχεθούν.
  3. Τότε εκείνος γνωρίζοντας ότι θα έχει κυρώσεις, άρχισε να φωνάζει αρχικά (για να μαζευτεί κόσμος) και μετά λιποθύμησε προφανώς από το άγχος του.
  4. Οι αστυνομικοί παρά την αντίδραση του στον έλεγχο (που σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αποτελεί αδίκημα), διατήρησαν την ψυχραιμία τους και μάλιστα κάλεσαν ασθενοφόρο ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια σε όποιο βαθμό ήταν αυτή αναγκαία.

Τώρα λοιπόν όλοι οι αυτόβουλοι κριτές επικρίνουν τους αστυνομικούς επειδή:

  • Ασχολήθηκαν.
    Ξεχνάνε όμως ότι είχαν υποχρέωση αφού υπήρχε καταγγελία.
  • Δεν ασχολούνται με πιο σοβαρά εγκλήματα.
    Ξεχνάνε όμως ότι η ύπαρξη μεγαλύτερων ίσως παραβάσεων, δεν δικαιολογεί τις μικρότερες.
  • Ήταν πολλοί.. 7 αστυνομικοί για ένα καστανά;

Ξεχνάμε όμως ότι εκτός από τον καστανά, υπήρχε γύρω κι ένα σύνολο κόσμου που (όπως έχει γίνει στο παρελθόν) θα μπορούσε να μετατραπεί σε όχλο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο αστυνομικός οφείλει να επιβάλει αυτό που η συλλογική θέληση του λαού μας, εκφρασμένη μέσα από την νομοθετική διαδικασία των αντιπροσώπων του έχει καταρτίσει. Από όσο έχει δείξει η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών εφαρμόζει τον νόμο το ΙΔΙΟ, προς ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ και προς ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ. Ακόμα και όταν αυτό έχει προσωπικό κόστος όπως πχ στην περίπτωση του αστυνομικού που έλεγξε τον πρώην υπουργό.

Η δικαιοσύνη είναι που ΠΡΕΠΕΙ να αποφασίζει και να δείχνει την επιείκεια όπου χρειάζεται και όχι ο αστυνομικός».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιταλία: Μπόνους σε δικηγόρους για να πείθουν τους μετανάστες‑πελάτες τους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους

Κόσμος Χτες
Το ακριβές ποσό δεν καθορίζεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μελόνι, ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιταλικού Τύπου ανέρχεται περίπου στα 615 ευρώ

Τραμπ: Προειδοποίηση σε Ιράν – «Αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, θα ανατινάξουμε ολόκληρη τη χώρα»

Κόσμος Χτες
Η Τεχεράνη δεν έχει αποφασίσει προς το παρόν αν θα στείλει διαπραγματευτική ομάδα στο Πακιστάν, ο Τραμπ στέλνει Βανς, Γουίτκοφ και Κούσνερ

ΑΕΚ – ΠΑΟΚ 3‑0: Τον διέλυσε και αγκάλιασε το πρωτάθλημα

Αθλητικά Νέα Χτες
Η ομάδα του Νίκολιτς είχε την απόλυτη υπεροχή του αγώνα και με αυτογκόλ του Κεντζιόρα και γκολάρα του Κοϊτά πήρε το τρίποντο

Πέθανε ο Νίκος Καραγεωργίου, ο ιδρυτής της «3 άλφα»

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 17 Απριλίου, ο Νίκος Καραγεωργίου ιδρυτής της «3 άλφα» και Α΄ αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς

Μυρτώ: Νέα πρόσωπα στο στόχαστρο για τον θάvατό – «Έπεσε θύμα κυκλώματος μαστροπείας» λέει ο πατέρας της

Ελλάδα Χτες
Η οικογένεια της Μυρτούς αμφισβητεί ευθέως τα μηνύματα που φέρεται να αντάλλαξε η 19χρονη με τον 66χρονο, γιαστημένο σχέδια μιλά ο πατέρας της

Τι απαντά ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στις φήμες ότι δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο

Πολιτική Χτες
Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος διαψεύδει φήμες περί έλλειψης πανεπιστημιακού πτυχίου, δηλώνοντας ότι είναι απόφοιτος του ΕΑΠ και κάτοχος διπλώματος δημοσιογραφίας

Πικροδάφνη και άλλα τοξικά φυτά: Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά σε σχολεία και δημόσιους χώρους

Ελλάδα Χτες
«Ναι» στην εγρήγορση αλλά «όχι» σε υπερβολές, επισημαίνεται στο μήνυμα της επιστημονικής κοινότητας

Ιράν: Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις ‑ Ανανεώνει το οπλοστάσιό του ταχύτερα απ` ό,τι πριν τον πόλεμο

Κόσμος Χτες
Στο επεξεργασμένο βίντεο Ιρανός αξιωματούχος εμφανίζεται να επιθεωρεί υπόγεια εγκατάσταση πυραύλων, χωρίς να προσδιορίζεται η τοποθεσία

Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται, τι ισχύει φέτος

Ελλάδα Χτες
Φέτος η Πρωτομαγιά πέφτει ημέρα Παρασκευή και δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και μαθητές για μία ακόμα τριήμερη απόδραση από τη ρουτίνα της καθημερινότητας

Γατάκι 6 εβδομάδων διασώθηκε από ένα δοχείο κόλλας ‑ «Το μόνο που θέλει είναι αγάπη»

Κόσμος Χτες
Χρειάστηκαν περίπου 7 ώρες για να αφαιρεθεί το μεγαλύτερο μέρος της κόλλας