E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Βοηθούν οι αυστηροί νόμοι και οι ακριβές τιμές λέει ο Γεώργιος Μπεχράκης

Δημοσίευση 11/12/2015 | 00:18

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επιστημονικά εύκολος και «μαγικός» τρόπος μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, για να μπορεί κάποιος να διακόψει εύκολα το κάπνισμα, έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης που βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αύριο ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

«Οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην εκπαίδευση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος, συνδυαζόμενο με αυστηρές πολιτικές που εφαρμόζονται με την επιτήρηση της Πολιτείας» εξηγεί και αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος κρίθηκαν αρχικά ως πολύ αυστηροί, αλλά στην πορεία απέδωσαν και συνοδεύτηκαν με μεγάλη μείωση της καπνιστικής συνήθειας και των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα. «Δείτε επίσης το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των τσιγάρων και η φορολογία τους που είναι ανταποδοτική για το σύστημα Υγείας. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι οι επιθετικές πολιτικές και η εφαρμογή τους αποδίδουν» συνεχίζει ο κ. Μπεχράκης.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, που έχει εργαστεί ως επικεφαλής σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσοκομεία της Αμερικής, είναι κατηγορηματικός όσον αφορά «στην αποδεδειγμένη πλέον» όπως λέει βλαπτική επίδραση του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ για το παθητικό κάπνισμα τονίζει ότι «είναι εξίσου βλαβερό, καθώς το επιστημονικό αυτό ζήτημα έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι και αυτό είναι καρκινογόνο. Πνευμονολόγοι και ογκολόγοι είναι πλέον πεπεισμένοι. Η Πνευμονολογική Εταιρεία της Αμερικής λέει ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 41.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ».

Όταν η συζήτηση έρχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, ο κ. Μπεχράκης εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο σε μια άλλη μορφή εξάρτησης για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Στην Αμερική συνεχίζουν να το ερευνούν, δεν έχουν αποτελέσματα μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλό ή κακό, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις. Ελπίζουμε να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο στο τέλος της νέας χρονιάς».

Ερωτηθείς γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν την καπνιστική συνήθεια, τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δει πιο σοβαρά το ζήτημα και σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες να εκπονήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών. «Εάν δεν εφαρμόσει η κυβέρνηση το νόμο, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός ο νόμος. Καπνίζουν στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις» επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, που εξηγεί ότι, όσο εμείς δεν κάνουμε κάτι για το κάπνισμα, η βιομηχανία καπνού αλλάζει την προσέγγισή της προς τους καπνιστές. Κάνει το τσιγάρο πιο εύγευστο και βάζει αρώματα για να μην έχουν οι καπνιστές την αίσθηση της δυσάρεστης αναπνοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ότι κάνει κάτι βλαβερό. «Ο εθισμός όμως παραμένει ο ίδιος» τονίζει.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει εστιάσει στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Υπερχοληστερολαιμίας και του Εμφράγματος του μυοκαρδίου, παραγόντων που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καπνιστική συνήθεια.

Το ελπιδοφόρο στοιχείο, τονίζει, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και τη βαθύτερη γνώση των δεδομένων για πολλά θέματα, όπως και το κάπνισμα του τσιγάρου. Έτσι αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και είτε δεν αρχίζουν την καπνιστική συνήθεια, είτε τη διακόπτουν πολύ νωρίς.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής εκτιμά ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας και η έλλειψη χρημάτων ακόμη και για την αγορά τσιγάρων, δεν θα οδηγήσει σε θεαματική μείωση του καπνίσματος, όπως πολλοί ελπίζουν. Όπως λέει, σε ανάλογες χώρες με οικονομικά προβλήματα δεν παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του καπνίσματος και η συσχέτιση της μείωσης με την έλλειψη χρημάτων για την διακοπή, ήταν μικρή.

«Στην Αμερική πήρε πολλά χρόνια, περισσότερα από 25, για να πειστούν οι άνθρωποι να κόψουν το τσιγάρο. Το κλειδί είναι να πείσεις τους νέους, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι αυτοί είναι το μέλλον. Και λέω να τους πείσεις, γιατί μόνο αυτός είναι ο σωστός τρόπος και επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση τους, μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση για το ζήτημα του τσιγάρου», επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται ή επισκέπτονται πλέον στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού, θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον το μοχλό για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης για το θέμα του καπνίσματος και όχι μόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σέρρες: Κάθειρξη 10 ετών στον 16χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 17χρονου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την ενοχή του κατηγορούμενου με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση είχε ζητήσει και η εισαγγελέας

Πότε απαγορεύεται ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αύξηση ενοικίου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι συμβουλεύει η ΕΕΚΕ για να μην τη «πατήσεις»

Γιατί δεν πέφτει η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά την πτώση του πετρελαίου, η Ελλάδα παραμένει από τις ακριβότερες χώρες στα καύσιμα - Οι φόροι, τα διυλιστήρια και το «πλαφόν» στο μικροσκόπιο

Ξεμένουν από προσωπικό τα νοσοκομεία της Αθήνας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Είναι ενδεικτικό ότι σε όλο το ΕΣΥ παραμένουν κενές 20.000 οργανικές θέσεις μόνο νοσηλευτών

Αμερικανός υπουργός Ενέργειας: «Καύσωνας; Υπερβολές... Το κρύο σκοτώνει περισσότερο»

Κόσμος Χτες
Διαφορετική προσέγγιση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη - Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκριση μεταξύ θανάτων από ψύχος και καύσωνα είναι παραπλανητική

Formula 1: Δραματική στιγμή στην Αυστρία, ο Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο και έπεσε στις μπαριέρες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Μαξ Φερστάπεν έχασε τον έλεγχο της RB22 και κατέληξε στις μπαριέρες της στροφής 9 στις κατατακτήριες δοκιμές της Αυστρίας.

Εκβιασμός μέσω social media: 41χρονος πλήρωσε 4.770 ευρώ μετά από διαδικτυακή απάτη με χαρτομαντεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ταυτοποιήθηκε 36χρονη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της

Λιβαδειά: «Πήγα τη γυναίκα μου να γεννήσει και δεν την έφερα ποτέ πίσω»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ζητά απαντήσεις ο σύζυγος της 35χρονης που πέθανε μετά τη γέννα

86χρονη έχασε 180.000 ευρώ σε τηλεφωνική απάτη, της είπαν ότι πρόκειται να αλλάξει νόμισμα η χώρα

Ελλάδα Χτες
Οι δράστες την κράτησαν στο τηλέφωνο για αρκετή ώρα, πείθοντάς την ότι επρόκειτο για απολύτως νόμιμη και επείγουσα διαδικασία

Πολωνία: Κεραυνός «χτυπά» το εμβληματικό συντριβάνι του Βρότσλαβ – Βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον κεραυνό προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο σύστημα φωτισμού, με τις παραστάσεις να αναστέλλονται