E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Βοηθούν οι αυστηροί νόμοι και οι ακριβές τιμές λέει ο Γεώργιος Μπεχράκης

Δημοσίευση 11/12/2015 | 00:18

Κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν το τσιγάρο

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει επιστημονικά εύκολος και «μαγικός» τρόπος μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, για να μπορεί κάποιος να διακόψει εύκολα το κάπνισμα, έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κορυφαίος Ελληνοαμερικανός καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης που βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς αύριο ανακηρύσσεται Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

«Οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην εκπαίδευση. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο στη μάχη κατά του καπνίσματος, συνδυαζόμενο με αυστηρές πολιτικές που εφαρμόζονται με την επιτήρηση της Πολιτείας» εξηγεί και αναφέρει το παράδειγμα των ΗΠΑ όπου οι νόμοι για την απαγόρευση του καπνίσματος κρίθηκαν αρχικά ως πολύ αυστηροί, αλλά στην πορεία απέδωσαν και συνοδεύτηκαν με μεγάλη μείωση της καπνιστικής συνήθειας και των νοσημάτων που σχετίζονται με το κάπνισμα. «Δείτε επίσης το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου αυξήθηκαν σημαντικά οι τιμές των τσιγάρων και η φορολογία τους που είναι ανταποδοτική για το σύστημα Υγείας. Είναι ακόμη ένα στοιχείο που μας δείχνει ότι οι επιθετικές πολιτικές και η εφαρμογή τους αποδίδουν» συνεχίζει ο κ. Μπεχράκης.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής, που έχει εργαστεί ως επικεφαλής σε κάποια από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα και νοσοκομεία της Αμερικής, είναι κατηγορηματικός όσον αφορά «στην αποδεδειγμένη πλέον» όπως λέει βλαπτική επίδραση του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ για το παθητικό κάπνισμα τονίζει ότι «είναι εξίσου βλαβερό, καθώς το επιστημονικό αυτό ζήτημα έχει απαντηθεί εδώ και χρόνια. Υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι και αυτό είναι καρκινογόνο. Πνευμονολόγοι και ογκολόγοι είναι πλέον πεπεισμένοι. Η Πνευμονολογική Εταιρεία της Αμερικής λέει ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 41.000 θανάτους κάθε χρόνο στις ΗΠΑ».

Όταν η συζήτηση έρχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος, ο κ. Μπεχράκης εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να στρέψουμε τον κόσμο σε μια άλλη μορφή εξάρτησης για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα. Στην Αμερική συνεχίζουν να το ερευνούν, δεν έχουν αποτελέσματα μέχρι τώρα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλό ή κακό, δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις. Ελπίζουμε να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο στο τέλος της νέας χρονιάς».

Ερωτηθείς γιατί οι Έλληνες δεν κόβουν την καπνιστική συνήθεια, τόνισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δει πιο σοβαρά το ζήτημα και σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες να εκπονήσει ένα στοχευμένο πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών. «Εάν δεν εφαρμόσει η κυβέρνηση το νόμο, ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί. Θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός ο νόμος. Καπνίζουν στην Ελλάδα, γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις» επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης, που εξηγεί ότι, όσο εμείς δεν κάνουμε κάτι για το κάπνισμα, η βιομηχανία καπνού αλλάζει την προσέγγισή της προς τους καπνιστές. Κάνει το τσιγάρο πιο εύγευστο και βάζει αρώματα για να μην έχουν οι καπνιστές την αίσθηση της δυσάρεστης αναπνοής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αισθάνεται ότι κάνει κάτι βλαβερό. «Ο εθισμός όμως παραμένει ο ίδιος» τονίζει.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, η επιστημονική κοινότητα διεθνώς έχει εστιάσει στον έλεγχο του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Υπερχοληστερολαιμίας και του Εμφράγματος του μυοκαρδίου, παραγόντων που παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καπνιστική συνήθεια.

Το ελπιδοφόρο στοιχείο, τονίζει, είναι ότι οι νέοι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, έχουν πλέον εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία αλλά και τη βαθύτερη γνώση των δεδομένων για πολλά θέματα, όπως και το κάπνισμα του τσιγάρου. Έτσι αναγνωρίζουν έγκαιρα τους κινδύνους και είτε δεν αρχίζουν την καπνιστική συνήθεια, είτε τη διακόπτουν πολύ νωρίς.

Ο Ελληνοαμερικανός καθηγητής εκτιμά ότι η οικονομική κρίση στη χώρα μας και η έλλειψη χρημάτων ακόμη και για την αγορά τσιγάρων, δεν θα οδηγήσει σε θεαματική μείωση του καπνίσματος, όπως πολλοί ελπίζουν. Όπως λέει, σε ανάλογες χώρες με οικονομικά προβλήματα δεν παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση του καπνίσματος και η συσχέτιση της μείωσης με την έλλειψη χρημάτων για την διακοπή, ήταν μικρή.

«Στην Αμερική πήρε πολλά χρόνια, περισσότερα από 25, για να πειστούν οι άνθρωποι να κόψουν το τσιγάρο. Το κλειδί είναι να πείσεις τους νέους, να τους δώσεις να καταλάβουν ότι αυτοί είναι το μέλλον. Και λέω να τους πείσεις, γιατί μόνο αυτός είναι ο σωστός τρόπος και επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση τους, μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση για το ζήτημα του τσιγάρου», επισημαίνει ο κ. Μπεχράκης.

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι Έλληνες επιστήμονες, που εργάζονται ή επισκέπτονται πλέον στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων πανεπιστήμια και νοσοκομεία του εξωτερικού, θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον το μοχλό για την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης για το θέμα του καπνίσματος και όχι μόνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολυμπιακός: Η απονομή του τέταρτου ευρωπαϊκού, το σήκωσε ο Παπανικολάου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η στιγμή της απονομής για τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, τρέλα στο T-Center!

Final 4 Euroleague 2026: O Ολυμπιακός στην κορυφή της Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του

E-Daily 1.Hero Χτες
Οι «Ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το τέταρτο ευρωπαϊκό τους τρόπαιο

Ολυμπιακός – Ρεάλ Μαδρίτης: Οι αντιδράσεις του Αντετοκούνμπο μέσα στο T‑ Center

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Έλληνας σούπερ σταρ του NBA δεν έκρυψε τα συναισθήματά του

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Ο 30χρονος σκότωσε με κατσαβίδι τον 67χρονο πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η κόρη του θύματος ειδοποίησε την αστυνομία όταν ο πατέρας της σταμάτησε να απαντά - Ο γιος ομολόγησε τη δολοφονία - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Euroleague Final Four 2026: Σύλληψη σεκιούριτι γιατί έβαζε κόσμο χωρίς εισιτήριο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός άνδρας σεκιούριτι, ο οποίος επέτρεπε να μπουν στο γήπεδο άτομα χωρίς εισιτήριο.

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 30χρονος φέρεται να έχει ομολογήσει την πράξη του στους αστυνομικούς

Καλοκαιρινές άδειες 2026: Πόσες μέρες δικαιούστε και πότε πληρώνεται το επίδομα αδείας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τι προβλέπει η νομοθεσία για εργαζόμενους σε πενθήμερο και εξαήμερο, πώς υπολογίζονται οι ημέρες άδειας και ποιοι δικαιούνται περισσότερες διακοπές

Φθιώτιδα: Αγροτικό έφυγε εκτός δρόμου και έφερε τούμπες καταλήγοντας σε χωράφι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους οι επιβαίνοντες που βγήκαν μόνοι τους από τα συντρίμμια

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Πώς θα λάβετε έκπτωση στον φόρο ‑ Οι προθεσμίες υποβολής

E-Daily 2.TopNews Χτες
3% έκπτωση για δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου

Ιωάννινα: Νεκρός ποδηλάτης μετά από παράσυρση – Αναζητείται ο οδηγός

Ελλάδα Χτες
Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το σημείο του ατυχήματος, αφήνοντας αβοήθητο τον ποδηλάτη στο οδόστρωμα

«Φωτιά» τα πρόστιμα για ακαθάριστα οικόπεδα: Μέχρι πότε η προθεσμία και ποιοι κινδυνεύουν να πληρώσουν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έως τις 15 Ιουνίου πρέπει να έχουν καθαριστεί οικόπεδα και ακάλυπτοι χώροι, ενώ αυστηρά πρόστιμα και ακόμη και ποινές φυλάκισης προβλέπονται για όσους δεν συμμορφωθούν

Αποχώρησε κι επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Διονύσης Τεμπονέρας

Πολιτική Χτες
Εδώ και έναν χρόνο είχε παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος.