E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενα μοναδικό φαινόμενο: Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο

Στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:04

Ενα μοναδικό φαινόμενο: Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο

Να βγαίνει η θάλασσα έξω, το έχουμε δει αρκετές φορές. Να μπαίνει όμως μέσα, και μάλιστα τόσο πολύ, σε σημείο που να δημιουργείται μια νέα, τεράστια παραλία, δεν το βλέπουμε συχνά. Γι' αυτό και όλοι στο Ναύπλιο έμειναν την Τρίτη με το στόμα ανοιχτό.

Το σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε ο φακός των Αργολικών Ειδήσεων στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου, χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015.

Το σπάνιο φαινόμενο

Παλίρροια, στην κοινή ναυτική γλώσσα «μαρέα», ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο (ακριβέστερα, 24 ώρες 50 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης, αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. 24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο διαβάσεων της Σελήνης πάνω από έναν τόπο – δύο άνω μεσουρανήσεων, όπως λέγονται.

Έτσι, το ένα φαινόμενο συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σε έναν τόπο και το άλλο στην κάτω μεσουράνηση στον ίδιο τόπο, συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξάλλου, και τα δύο φαινόμενα συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην Ανατολή και έπειτα (μετά από 12 ώρες και 25 λεπτά) στη Δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης-Σελήνης, αλλά και Γης-Ηλίου, προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης, διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό, διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.

Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα, καλούμενο και Παλίρροια του Ευρίπου. Οι μετρήσεις του εύρους και χρόνου των φαινομένων της παλίρροιας γίνονται με ειδικά όργανα, τα παλιρροιόμετρα και παλιρροιογράφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» ‑ Το «καρφί» για Τραμπ

Κόσμος Χτες
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

ΠΑΟΚ – Μπέτις 2‑0: Προκρίθηκε με γκολάρα και με μπαλάρα!

Αθλητικά Νέα Χτες
Tην τελευταία αγωνιστική στη Λιόν... ρέστα 8άδας!

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου

Ελλάδα Χτες
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία

Ελλάδα Χτες
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του

Έπεσε το X – Δεν φορτώνει η πλατφόρμα σε εκατομμύρια χρήστες

Tech + Science Χτες
Πρόβλημα λειτουργίας του Twitter (νυν X) στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Ισπανία: Βρέθηκαν ακόμη δύο σοροί ‑ Στους 45 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
«Θεωρητικά, πρόκειται για τους δύο νεκρούς που δεν είχαν βρεθεί ακόμη», εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Ο Μπάρον μου έσωσε τη ζωή»: Ο γιος του Τραμπ είδε έναν αθλητή πολεμικών τεχνών να χτυπά γυναίκα και σήμανε συναγερμό

Κόσμος Χτες
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου επικοινώνησε με τις βρετανικές αρχές

Παράσυρση ηλικιωμένης στη Γλυφάδα: Σπαρακτικό κλάμα παιδιού ‑ «Πού πάει η μαμά;»

Ελλάδα Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγω μέτρα από το σημείο που έχασε τη ζωή της η 56χρονη

Τουρκία: Νοσοκόμα κακοποίησε βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα και το άφησε ανάπηρο

Κόσμος Χτες
Η νοσοκόμα χτυπούσε το μωρό στο κεφάλι άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σφίγγει το πόδι του και το τραβάει προς το μέρος της

«Τα ‘χωσε» ο Ζελένσκι στην Ευρώπη από το Νταβός: Ζούμε μια ατελείωτη «Μέρα της Μαρμότας»

Κόσμος Χτες
«Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν έχει αλλάξει» - «Αν ο Πούτιν αποφασίσει να καταλάβει τη Λιθουανία ή να πλήξει την Πολωνία, ποιος θα απαντήσει;» διερωτήθηκε