E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενα μοναδικό φαινόμενο: Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο

Στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:04

Ενα μοναδικό φαινόμενο: Εξαφανίστηκε η θάλασσα στο Ναύπλιο

Να βγαίνει η θάλασσα έξω, το έχουμε δει αρκετές φορές. Να μπαίνει όμως μέσα, και μάλιστα τόσο πολύ, σε σημείο που να δημιουργείται μια νέα, τεράστια παραλία, δεν το βλέπουμε συχνά. Γι' αυτό και όλοι στο Ναύπλιο έμειναν την Τρίτη με το στόμα ανοιχτό.

Το σπάνιο φαινόμενο κατέγραψε ο φακός των Αργολικών Ειδήσεων στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου, χθες, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015.

Το σπάνιο φαινόμενο

Παλίρροια, στην κοινή ναυτική γλώσσα «μαρέα», ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα, ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη. Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.

Το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ωρο (ακριβέστερα, 24 ώρες 50 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης, αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών. 24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο διαβάσεων της Σελήνης πάνω από έναν τόπο – δύο άνω μεσουρανήσεων, όπως λέγονται.

Έτσι, το ένα φαινόμενο συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σε έναν τόπο και το άλλο στην κάτω μεσουράνηση στον ίδιο τόπο, συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξάλλου, και τα δύο φαινόμενα συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην Ανατολή και έπειτα (μετά από 12 ώρες και 25 λεπτά) στη Δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης-Σελήνης, αλλά και Γης-Ηλίου, προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης, διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό, διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.

Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα, καλούμενο και Παλίρροια του Ευρίπου. Οι μετρήσεις του εύρους και χρόνου των φαινομένων της παλίρροιας γίνονται με ειδικά όργανα, τα παλιρροιόμετρα και παλιρροιογράφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γυναίκα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία και έπαθε ανακοπή – Διασώστες την επανέφεραν στη ζωή

E-Daily 3.Left Χτες
Η Ζαν Μένα χτυπήθηκε από κεραυνό έξω από εκκλησία στις ΗΠΑ και υπέστη καρδιακή ανακοπή

Δημιουργήθηκε ομάδα για τη διάσωση του λαγοκέφαλου – «Αξίζει προστασία και σεβασμό»

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Η αξία μιας ζωής δεν πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά από τη χρησιμότητα»

ΠΑΟΚ ‑ Μπέβερεν 4‑1: Τεσσάρα ο Δικέφαλος στο ανεπίσημο ντεμπούτο Λίσι, με κέφια ο Ζαφείρης

Αθλητικά Νέα Χτες
Εξαιρετική η πρώτη εντύπωση του νέου ΠΑΟΚ - ο Ντέλιας καθόρισε το πρώτο ημίχρονο

Μαρία Καρυστιανού: Η απάντησή της για το δημοσίευμα περί αγοράς ακινήτου μέσω fund– «Ούτε καν το θυμάμαι»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Μαρία Καρυστιανού έκανε λόγο για «εκβιασμούς», τους οποίους, όπως είπε, δεν αποδέχεται.

Η Μάρω Κοντού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από δύο εβδομάδες

E-Daily 3.Left Χτες
Η ηθοποιός υπέστη κάκωση στο αριστερό ισχίο ύστερα από πέσιμο

Τι κρύβουν οι κόκκινοι φάκελοι του Πούτιν για το Καλίνινγκραντ ‑ ποιο είναι το μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Πούτιν συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον ρωσικό θύλακα στη Βαλτική, με παρόντες τους επικεφαλής FSB, Αμυνας και Εσωτερικών.

Η Ιταλία ψήνεται στον καύσωνα: 5 νεκροί σε 24 ώρες σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Κόσμος Χτες
Κανόνια νερού έξω από το Κολοσσαίο για τους τουρίστες

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι 57 κατηγορούμενοι για παράνομες επιδοτήσεις ‑ Ποινές φυλάκισης έως τρία έτη

Ελλάδα Χτες
Σε 28 καταδικασθέντες επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές ποινές από 500 έως 8.000 ευρώ, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση των ποινών

Πέθανε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορα μετά επίθεση με γκαζάκια στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Την τελευταία της πνοή άφησε η μητέρα της Αφροδίτης Νέστορά μετά την εμπρηστική επίθεση στου σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη

Ιταλία: Υπό έρευνα ο Αλεσάντρο Μπαστόνι για υπόθεση εκπόρνευσης ανήλικης

Κόσμος Χτες
Yπόθεση εκπόρνευσης ανηλίκων που συνδέεται με εταιρεία εκδηλώσεων στο Μιλάνο

Αεροπλάνο σε ουρανοξύστη του Πεκίνου: Τι αποκρύπτει η Κίνα για το σοκαριστικό περιστατικό

E-Daily 3.Left Χτες
Τέσσερις μέρες μετά τη συντριβή στον ψηλότερο πύργο της κινεζικής πρωτεύουσας, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος ενώ εικόνες και αναρτήσεις εξαφανίζονται από το διαδίκτυο.

«Χωρίς εγκέφαλο, καρδιά, πνεύμονες»: Θάνατος μυστήριο ναυτικού στη Βενεζουέλα, έλειπαν όργανά του

E-Daily 2.TopNews Χτες
H οικογένειά του ζήτησε επαναληπτική νεκροψία όταν παρέλαβε τη σορό έναν μήνα αργότερα, διαπιστώνοντας πως τους επεστράφη χωρίς όργανα