E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα γλυπτά του Παρθενώνα

Λύεται η συνεργασία με την Amal Alamuddin

Δημοσίευση 9/12/2015 | 00:13

Μπαλτάς: Δεν θα διεκδικήσουμε νομικά τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η Ελλάδα δίνει εδώ και πολλά χρόνια μάχη για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία, αλλά ο Αριστείδης Μπαλτάς υπέπεσε στη Βουλή σε διπλή γκάφα.

Ο υπουργός Πολιτισμού, αφού αρχικά αποκάλεσε τα γλυπτά «Ελγίνεια» και όχι Γλυπτά του Παρθενώνα, εν συνεχεία αποκάλυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα τα διεκδικήσει νομικά.
Μιλώντας σε δημόσια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής και απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις κινήσεις του υπουργείου Πολιτισμού για την επιστροφή των γλυπτών, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις, γιατί εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει το δικαστήριο.

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση, κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο», είναι η φράση του κ. Μπαλτά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την ευρωπαϊκή οδηγία του 2014 για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους.

Η Alamuddin πληρώθηκε - Τέλος η συνεργασία μαζί της

Αποκάλυψε δε, ότι παγώνει η συνεργασία της ελληνικής πλευράς με το βρετανικό δικηγορικό γραφείο το οποίο είχε αναλάβει την υπόθεση της νομικής διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Όσον αφορά το έργο που προσέφερε η νομική εταιρεία στην οποία συμμετέχει η κυρία Clooney, ολοκληρώθηκε. Δηλαδή, πληρώθηκε!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς, αποσαφηνίζοντας, όσον αφορά τις κυβερνητικές προθέσεις, ότι «η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση, κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο».
Πάντως, εκτίμησε ότι «έχουμε περισσότερους φίλους» και επικαλέστηκε προς τούτο τη μεγάλη επισκεψιμότητα που έχει το Μουσείο της Ακρόπολης, κάτι που «δείχνει πόσο άξιοι είμαστε να υποδεχθούμε τα αρχαία», όπως ανέφερε.

Όπως είναι γνωστό, η Amal Alamuddin-Clooney είχε επισκεφθεί τη χώρα μας το 2014, προσδίδοντας διεθνή δημοσιότητα στο θέμα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από τον κ. Τασούλα, τα έξοδα για τη σύνταξη της επίμαχης γνωμοδότησης, τα οποία έφτασαν τις 200.000 λίρες Αγγλίας, καλύφθηκαν αποκλειστικά από ευγενική χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος δεν επιθυμούσε τη δημοσιότητα.

Τασούλας: Απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης

Αμέσως αντέδρασε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας. Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχολίασε πως «η άποψη ότι δεν πάμε στα δικαστήρια γιατί θα χάσουμε είναι απαράδεκτη, όχι μόνο γατί ενισχύει την επιχειρηματολογία της αντίδικης πλευράς, αλλά και γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα».

Όπως είπε ο κ. Τασούλας, «η γνωμοδότηση που δεν πήραμε από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου και την οποία επεξεργάστηκαν η κυρία Clooney και άλλοι δυο σπουδαίοι νομικοί, αλλά και η ίδια η ανάμειξη αυτού του γραφείου, δεν μας προσέφερε μόνον εξειδικευμένη νομική γνώση, αλλά και μια μεγάλη παγκόσμια δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων». Υπενθύμισε δε, πως τις ημέρες που ήταν εδώ η Amal Alamuddin έγιναν τρεις ερωτήσεις από Βρετανούς βουλευτές στο Κοινοβούλιό τους, που ζητούσαν την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.
«Η χώρα μας δεν είχε κανέναν λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή παγκόσμια δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων, που θα την προκαλούσε η πρόσκληση εκ μέρους της κυβέρνησης προς τους ¶γγλους νομικούς να παραδώσουν τη γνωμάτευσή τους προς το ΥΠΠΟ και τον πρωθυπουργό. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση αρνήθηκε να παραλάβει την γνωμοδότηση –επειδή προφανώς το ανακίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, δείχνοντας μικρότητα– που παραδόθηκε μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Μάλιστα, όπως είπε, «θα μπορούσε η κυβέρνηση να παραλάβει τη μελέτη και να αξιοποιήσει τη δημοσιότητα υπέρ των αιτημάτων μας και δεν είχε κανέναν λόγο να προβαίνει σε τέτοιες άδικες προεξοφλήσεις, ότι θα χάσουμε, ενισχύοντας την άλλη πλευρά».
«Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Αλλά δεν προεξοφλείς ότι θα χάσεις, ενισχύοντας τα επιχειρήματα των άλλων. Η Ελλάδα ομολογεί ότι δεν έχει δίκαιο. Αν έπαιρναν τη γνωμοδότηση και ας έλεγαν ότι θα το εξετάσουμε», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας κατάφερε ομόφωνη απόφαση της UNESCO, που υιοθέτησε το αίτημα για να έρθει η Αγγλία σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα (το 2014), κάτι για το οποίο δόθηκε προθεσμία προς την Αγγλία, που δεν απάντησε, ενώ «εμείς λέμε ότι θα χάσουμε την υπόθεση, προεξοφλώντας την έκβαση μιας διεθνούς δίκης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πήλιο: Ακατάλληλο το πόσιμο νερό σε τρία χωριά ‑ Τι εντοπίστηκε

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ από τις 29 Μαΐου - Η ανακοίνωση του δήμου Νότιου Πηλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Επεκτείνεται σε νέους κλάδους ‑ Ποιους εργαζόμενους αφορά

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Η νέα επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα καλύψει συνολικά 476.000 εργαζόμενους

Στους δρόμους οι εργαζόμενοι του Notos στη Σταδίου για να μη χαθούν 300 θέσεις εργασίας

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Το πολυκατάστημα θα βάλει λουκέτο τον ερχόμενο Αύγουστο

SMS σε όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών για την πρόληψη των πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Εκστρατεία ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και το Safe Water Sports

«Ελ. Βενιζέλος»: Επιβάτης έφερε μισό εκατ. ευρώ αδήλωτα μετρητά από το Ντουμπάι

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Το χρηματικό ποσό δεσμεύτηκε και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω από τις αρμόδιες τελωνειακές υπηρεσίες

Με πάνω από 40 μαχαιpιές σκoτωσε την 39χρονη ο 41χρονος – Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Στον Εισαγγελέα Καλαμάτας μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (02/06) ο 41χρονος δράστης της δολοφονίας της 39χρονης στην Καλαμάτα

Έκτακτο επίδομα παιδιού έως €900: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι ‑ Πώς και πόσα θα πάρουν

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
Μέχρι 30 Ιουνίου, πληρώνεται το έκτακτο επίδομα των 150 ευρώ για κάθε παιδί

«Μου κατέβασαν βίαια το παντελόνι»: Ανατριχιαστική καταγγελία ακτιβίστριας για βiασμό από Ισραηλινούς στρατιώτες

E-Daily 2.TopNews 02.06.2026
«Με έσπρωχναν, με χτυπούσαν, με έβριζαν, μέσα στο σκοτάδι» ανέφερε ακτιβίστρια του Global Sumud Flotilla

META: Χάκερ έκλεβαν λογαριασμούς στο Instagram μέσω ΑΙ

Κόσμος 02.06.2026
Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα και τα Sephora

Eurostat: Αλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα – Έφτασε στο 5% για τον Μάιο

Οικονομία 02.06.2026
Περαιτέρω αύξηση από τον μήνα Απρίλιο

Ηράκλειο: Ένταση στη δίκη για τον μαρτυρικό θάνατο του 3χρονου Αγγελου

Ελλάδα 02.06.2026
«Η νοημοσύνη της 27χρονης μητέρας είναι πολύ χαμηλή»