E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποιος δίνει Ίντερνετ στους τζιχαντιστές;

Πώς καταφέρνουν και συνδέονται σε μια εμπόλεμη περιοχή

Δημοσίευση 8/12/2015 | 15:49

Ποιος δίνει Ίντερνετ στους τζιχαντιστές;

Το ξέρουμε: το ίντερνετ είναι ο αγαπημένος τρόπος του Ισλαμικού Κράτους για να διαδώσει την προπαγάνδα του και για να προσηλυτίσει νέα άτομα στη ρητορική μίσους.

Αλλά πώς κατορθώνει η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία βρίσκεται σε πολεμικές ζώνες που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο από υποδομές τηλεπικοινωνιών, να έχει παροχή διαδικτύου;

Ευρωπαϊκές εταιρείες παρέχουν Ίντερνετ

Μια έρευνα που παρουσίασε το γερμανικό Spiegel αποκαλύπτει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι αυτές που παρέχουν ίντερνετ στους τζιχαντιστές μέσω δορυφόρου. Οι εταιρείες αυτές το κάνουν εντελώς συνειδητά, σύμφωνα με το Spiegel. Το γερμανικό περιοδικό, μάλιστα, έχει στη διάθεσή του και ντοκουμέντα τα οποία αποδεικνύουν ότι όσο εύκολα παρέχουν ίντερνετ τόσο εύκολα μπορούν και να το κόψουν.

Υλικά από την Αντιόχεια της Τουρκίας

Το Spiegel εξηγεί ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίντερνετ τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αγοράζουν υλικά στην Αντιόχεια της Τουρκίας, μια πόλη κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τα τοποθετούν και έχουν ίντερνετ.

Γαλλική εταιρεία είναι πάροχος

Μια από τις εταιρείες που παρέχουν δορυφορική κάλυψη στους τζιχαντιστές είναι γαλλική. Ενοχλητική είδηση, αν σκεφτεί κανείς ότι το Παρίσι αιματοκυλίστηκε, 130 αθώοι πολίτες σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών και η Γαλλία μετέχει στον πόλεμο εναντίον του ISIS με όλες της τις δυνάμεις.

Πρόκειται για τον γαλλικό όμιλο δορυφόρων Eutelsat (το πιο ενοχλητικό είναι ότι το Caisse des Dépôts, με κρατικά τραπεζικά προϊόντα, είναι μέτοχος). Το Spiegel επικοινώνησε με την εταιρεία Eutelsat, η οποία απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα τερματικά της και ότι δεν έχει καμία επαφή με τους πελάτες που τα χρησιμοποιούν.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει ίντερνετ παντού

Ωστόσο, ακτιβιστές στη Συρία αναφέρουν ότι τα δορυφορικά πιάτα βρίσκονται παντού στο Ισλαμικό Κράτος -στις στέγες των ΜΜΕ των τζιχαντιστών, σε σπίτια μελών της πολιτοφυλακής των τζιχαντιστών, παντού. Χωρίς αυτά τα πιάτα, το Ισλαμικό Κράτος θα αποκοβόταν από τον έξω κόσμο.

Τα περισσότερα δορυφορικά πιάτα που καταλήγουν στη Μέση Ανατολή περνούν από το Ρότερνταμ, το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, που βρίσκεται στην Ολλανδία. Περίπου 12 εκατομμύρια κοντέινερ φεύγουν από αυτό το λιμάνι ετησίως και φθάνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι κατασκευαστές τους βρίσκονται στην Απω Ανατολή και οι πελάτες έχουν τα γραφεία τους στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Λουξεμβούργο.

Στην άκρη της αλυσίδας βρίσκονται μεγάλες εταιρείες διανομής της Ευρώπης (European satellite operators), όπως η γαλλική Eutelsat, η βρετανική Avanti Communications και η λουξεμβουργιανή SES.

Οι εταιρείες διανομής αγοράζουν υπηρεσίες δορυφόρου από τις μεγάλες αυτές εταιρείες και τις μεταπωλούν σε άλλες εταιρείες ή σε ιδιώτες. Συμβαίνει επίσης να συνεργάζονται με άλλους γίγαντες του τομέα, όπως η γερμανική Sat Internet Services που έχει τη βάση της στη γερμανική πόλη Neustadt am Rübenberge.

Γερμανικά προϊόντα

Με επικεφαλής τον Victor Kühne, ο οποίος μετέφερε τη διανομή στην Τουρκία, πριν από μερικά χρόνια, ο γερμανικός κολοσσός έχει έσοδα δισεκατομμυρίων. Και θα είχε περισσότερα αν η αγορά για τεχνολογία ίντερνετ μέσω δορυφόρου δεν ήταν αποκλειστικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι αυτό γιατί δεν είναι συμβατή η τεχνολογία με άλλες τεχνολογίες εκτός ευρωπαϊκής ηπείρου. Αλλά και η αγορά στην Τουρκία πάει αργά, γιατί το ίντερνετ μέσω δορυφόρου είναι πιο αργό από το ίντερνετ μέσω DSL.

Αλλά μεταξύ 2013 και 2014, αναφέρει το Spiegel, η ζήτηση δορυφορικών πιάτων αυξήθηκε κατακόρυφα. Το πιθανότερο είναι, σχολιάζει το περιοδικό, ότι αυτά τα πιάτα δεν μένουν στην Τουρκία, αλλά μεταφέρονται στη Συρία. Το επωφελές με τη Συρία είναι ότι επειδή δεν έχει άλλο τρόπο παροχής ίντερνετ, οι τιμές του δορυφορικού πιάτου είναι πολύ υψηλές και αποφέρουν έσοδα στις εταιρείες.

Τι απαντούν οι πάροχοι

Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι αυτές οι εταιρείες-κολοσσοί προσπαθούν συνειδητά να βοηθήσουν ή να υποστηρίξουν το Ισλαμικό Κράτος και είναι άγνωστο αν πραγματικά γνωρίζουν ποιος βλέπει τις υπηρεσίες που πουλάνε. Κάποια πηγή που μίλησε στο Spiegel ανέφερε ότι άνδρες με γένια που πληρώνουν μετρητά αγοράζουν αυτά τα πιάτα στην Αντιόχεια. Μαζί με τα πιάτα αγοράζουν και εξοπλισμό για ραδιοεπικοινωνία.

Στο ρεπορτάζ του Spiegel απάντησαν επισήμως και εκπρόσωποι της λουξεμβουργιανής εταιρείας SES, λέγοντας ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλους διανομείς και δεν γνωρίζουν να υπάρχουν χρήστες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος. Η SES δήλωσε στο Spiegel ότι αν μάθει κάτι τέτοιο θα κόψει αμέσως τις υπηρεσίες και την πρόσβαση.

Με το GPS γνωρίζουν

«Αλλά όλες αυτές οι δικαιολογίες είναι αληθινές;», διερωτάται το Spiegel. Οταν οι εταιρείες εγκαθιστούν δορυφορικά πιάτα και δίνουν πράσινο φως για εγκατάσταση ίντερνετ, οι χρήστες πρέπει να δώσουν την ακριβή τοποθεσία μέσω GPS ώστε να γίνει η ρύθμιση. Αν δοθούν λάθος στοιχεία τοποθεσίας, τότε οι χρήστες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή έχουν πολύ κακή εικόνα, όπως αποδεικνύουν τα ντοκουμέντα που έχει το Spiegel στη διάθεσή του.

Μάλιστα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό αποδεικνύουν ότι τα δεδομένα GPS του 2014 και του 2015 αποδεικνύουν καθαρά ότι τα δορυφορικά πιάτα εντοπίζονται στα σημεία και στις πόλεις που έχει υπό την κατοχή του το Iσλαμικό Kράτος.
Τα περισσότερα από αυτά τα πιάτα εντοπίζονται στο Χαλέπι της Συρίας, στην πρωτεύουσα των τζιχαντιστών Ράκα, στις πόλεις Al-Bab, Deir al-Zor και κατά μήκος του Ευφράτη Ποταμού στο Ιράκ, αλλά και στην πόλη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέος δασμός στις online αγορές: Πότε πληρώνετε 3, 6 ή 9 ευρώ επιπλέον

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Έρχεται νέος καπέλο-δασμός 3ευρώ ανά είδος για online αγορές εκτός ΕΕ έως 150 ευρώ. Μάθετε πώς θα υπολογίζεται και τι ισχύει για τις επιστροφές.

Μουντιάλ 2026: Πρόκριση‑θρίλερ για Αίγυπτο, πεντάρα Βελγίου και κορυφή για Γαλλία‑Ισπανία

Αθλητικά Νέα 27.06.2026
Η Αίγυπτος πέρασε στους «32» μετά το θρίλερ με το Ιράν, ενώ Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία και Πράσινο Ακρωτήρι πανηγύρισαν μεγάλες προκρίσεις στο Μουντιάλ 2026.

Απίστευτος καβγάς για μια ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Ισπανία ‑ 13χρονη τραυματίστηκε σοβαρά

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Θύμα της συμπλοκής μια ανήλικη Βρετανίδα, που μεταφέρθηκε αιμόφυρτη στο νοσοκομείο

Ερευνητές ανακάλυψαν 31 νέους οργανισμούς στη θάλασσα μέσα σε δύο εβδομάδες

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Ερευνητές, έψαξαν στον μεγαλύτερο βιότοπο της γης και βρήκαν...31 νέους οργανισμούς στη θάλασσα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Παραπαίει η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν απαντά στο πλήγμα των ΗΠΑ, «η βία θα αντιμετωπίζεται με βία» λέει ο Βανς

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα

Σεισμός στη Βενεζουέλα: Οργή για την περιορισμένη βοήθεια

E-Daily 2.TopNews 27.06.2026
Τουλάχιστον 920 νεκροί και περισσότεροι από 50.000 αγνοούμενοι: ο απολογισμός του διπλού σεισμού στη Βενεζουέλα αυξάνεται ώρα με την ώρα και μαζί του

Γαλλία: Αφησαν μωρό 18 μηνών μέσα στο αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα και πέθανε

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο παιδιά, ηλικίας 2 και 4 ετών, βρέθηκαν νεκρά τη Δευτέρα μέσα στο αυτοκίνητο

Βενεζουέλα: Γυναίκα γέννησε στα ερείπια κτηρίου χωρίς ρεύμα ‑ Βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εθελοντές βοήθησαν και έφεραν το μωρό στον κόσμο με τη βοήθεια των ακτίνων των φακών τους

Τραμπ: Ανόητη παραβίαση της εκεχειρίας από το Ιράν ‑ Εκτόξευσε drones κατά πλοίων στο Ορμούζ, ζημιές σε τάνκερ

Κόσμος Χτες
Όπως υποστήριξε, ένα από τα drones έπληξε το κατάστρωμα μεγάλου φορτηγού πλοίου, προκαλώντας ζημιές, χωρίς ωστόσο να διακοπεί η πορεία του - Τα υπόλοιπα τρία, καταρρίφθηκαν

Βίντεο: Μικρό αεροπλάνο προσέκρουσε στον ψηλότερο ουρανοξύστη του Πεκίνου

Κόσμος Χτες
Αγνωστος μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός των θυμάτων - Το κτίριο εκκενώθηκε

Μυστήριο στο Λος Αντζελες: Συλλογή hypercars αξίας έως 100 εκατ. δολαρίων βρέθηκε εγκαταλελειμμένη στο αεροδρόμιο

E-Daily 3.Left Χτες
Μια σπάνια συλλογή hypercars, με Ferrari LaFerrari, McLaren Speedtail, Porsche 918 Spyder και Koenigsegg, εντοπίστηκε σε χώρο του αεροδρομίου

Βίντεο που προκαλεί οργή: Μητέρα χαστουκίζει το παιδί της δυνατά και πέφτει στο οδόστρωμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή των Αμπελόκηπων