E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Stratfor: Πώς θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία

Διάλυση της Ρωσίας και οικονομική κρίση στη Γερμανία

Δημοσίευση 8/12/2015 | 12:27

Stratfor: Πώς θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία

Σε σειρά προβλέψεων σχετικά με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέσα σε μια δεκαετία προέβη η Stratfor, διεθνούς φήμης εταιρεία στον χώρο των πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της Decade Forecast: 2015-2025, μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες προβλέψεις κατά περιοχή έχουν ως εξής:

Ευρώπη

Η Ε.Ε. δεν θα είναι σε θέση να λύσει το θεμελιώδες της πρόβλημα, που, κατά τη Stratfor, δεν είναι η Ευρωζώνη, αλλά η ζώνη ελεύθερου εμπορίου. «Η Γερμανία έχει αναπτύξει παραγωγικές δυνατότητες που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις καταναλωτικές της δυνατότητες», σημειώνεται, όσον αφορά το κέντρο βάρους της Ε.Ε. «Καμιά μεμονωμένη πολιτική δεν μπορεί να ταιριάξει σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το βασικό πρόβλημα από την αρχή, αλλά πλέον έχει φτάσει σε ακραίο σημείο». Επίσης, υπογραμμίζεται η άνοδος του εθνικισμού στην ήπειρο. Αυτές οι τάσεις εκτιμάται πως θα συνεχιστούν. «Η Ε.Ε. μπορεί να επιβιώσει κατά κάποιον τρόπο, αλλά οι ευρωπαϊκές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις θα καθορίζονται κυρίως από διμερείς ή περιορισμένες πολυμερείς συμφωνίες, που θα είναι μικρής κλίμακας και όχι δεσμευτικές». Εκτιμάται πως καθοριστική για την Ευρώπη θα είναι η ανάδυση ξανά του έθνους-κράτους ως του κύριοι πολιτικού οχήματος της ηπείρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Γερμανία, που μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα είναι τρωτή, λόγω προσφυγικού, πιθανών capital controls από άλλες χώρες κ.ά. «Προβλέπουμε μακρά οικονομική πτώση/ύφεση της Γερμανίας, που θα οδηγήσει σε εσωτερική κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία θα μειώσει την επιρροή της στην Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια». Ωστόσο, αναμένεται αύξηση της επιρροής της Πολωνίας.

Ρωσία

«Είναι μάλλον απίθανο η Ρωσική Ομοσπονδία να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή. Η αποτυχία της να μετατρέψει τα έσοδα από την ενέργεια σε μια αυτάρκη οικονομία την καθιστά ευάλωτη σε αναταράξεις τιμών». Όπως αναφέρεται, η Ρωσία δεν έχει δύναμη απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς, ενώ αναμένεται «επανάληψη της εμπειρίας της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1980 και της Ρωσίας στη δεκαετία 1990», προβλέποντας αποσχιστικές/αυτονομιστικές τάσεις. Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία θα επιδιώξουν ανάκτηση περιοχών που είχαν χαθεί προς όφελος της Ρωσίας, η Καρελία θα θελήσει να επιστρέψει στη Φινλανδία, στην ¶πω Ανατολή οι περιοχές που είναι κοντά στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ θα κινηθούν ανεξάρτητα κ.ά., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Stratfor. «Δεν θα υπάρξει επανάσταση κατά της Μόσχας, αλλά... θα υπάρξει κενό». Και αυτό θα φέρει την μεγαλύτερη κρίση της επόμενης δεκαετίας, που θα έχει να κάνει με τον έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

Αναμένονται κατακερματισμοί των χωρών που στήθηκαν/σχεδιάστηκαν από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις τον 19ο και 20ό αιώνα (όπως συμβαίνει ήδη σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία). Η εξέλιξη αυτή, ειδικά στις αραβικές χώρες νότια της Τουρκίας, αποτελεί απειλή στη σταθερότητα της περιοχής, σημειώνεται, αλλά τονίζεται πως οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Θα φανεί πως μόνο μια χώρα έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της Συρίας και του Ιράκ, είναι ικανή και ευρεία δύναμη και έχει τα μέσα: η Τουρκία, που θα συνεχίσει να χρειάζεται την αμερικανική στήριξη, η οποία θα δοθεί με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στις προσπάθειες περιορισμού της Ρωσίας. «Αναμένουμε η αστάθεια στον αραβικό κόσμο να συνεχιστεί και στην επόμενη δεκαετία. Αναμένουμε να δούμε επιτάχυνση της ανόδου της Τουρκίας ως μεγάλη περιφερειακής δύναμης στα επόμενα 10 χρόνια».

Ανατολική Ασία

Η Κίνα έχει πάψει να είναι μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης και χαμηλών μισθών. Το βασικό της πρόβλημα σε αυτήν τη δεκαετία θα είναι οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεταβολής. Η χώρα, σημειώνεται, παρουσιάζει «δικτατορικές τάσεις», ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιθετική προς τα έξω – θεωρείται όμως ότι ενδεχομένως να υπάρξει αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εάν ισχύουν τα περί κατάρρευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και με την Ιαπωνία στον Ειρηνικό.

ΗΠΑ

Συνεχίζουν να αποτελούν το 22% της παγκόσμιας οικονομίας και να κυριαρχούν στον ωκεανό, διατηρώντας μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, επωφελούνται από τις διεθνείς κρίσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη αυτάρκεια.Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως μια ρωσική κατάρρευση δεν θα φέρει πυρηνική καταστροφή, ότι θα έχει μικρή εμπλοκή στη Μ. Ανατολή, ότι δεν θα ανακατευτεί στα προβλήματα της Ευρώπης και πως δεν θα έχει πόλεμο με τις ΗΠΑ. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι οι κύκλοι 50 ετών, που καταλήγουν σε οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα. Το επερχόμενο είναι η κρίση της μέσης τάξης. Γενικότερα πάντως, θεωρείται πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μεγάλη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη της επόμενης δεκαετίας, αν και θα είναι πιο προσεκτικές/επιφυλακτικές όσον αφορά τις εμπλοκές τους εκτός των συνόρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μια χωματερή 50 τόνων πάνω από τα σύννεφα: Γιατί το Έβερεστ δεν κατάφερε ποτέ να «καθαρίσει»

Stories 03.01.2026
Μετά από 10 χρόνια άκαρπων προσπαθειών, το Νεπάλ αλλάζει στρατηγική καθώς τα απορρίματα απειλούν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου

Η εποχή που όλοι πληρώνονταν με... βότκες

Stories 03.01.2026
Ακόμα ακι οι δάσκαλοι

Οι «ασφαλείς» δουλειές που κινδυνεύουν πρώτες από την τεχνητή νοημοσύνη

Νέα Εποχή 03.01.2026
Η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τον κίνδυνο μιας «jobless recovery» – μιας οικονομικής ανάκαμψης χωρίς ανάλογη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Drones, σκύλοι και επιστήμονες σε πόλεμο με ένα έντομο‑φονιά

Stories 03.01.2026
Πώς ένα σκαθάρι απειλεί να αλλάξει για πάντα τα δάση

Μεξικό: Η «πόλη» που χάθηκε για πάντα – 130.000 ζωές εξαφανισμένες στον πόλεμο των ναρκωτικών

Stories 03.01.2026
Χιλιάδες οικογένειες ψάχνουν τους αγνοουμένους τους στο Μεξικό

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories 03.01.2026
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Από φτώχεια και πείνα στις μεγαλύτερες γκαλερί του κόσμου: Το θαύμα της γυναίκας που τόλμησε στα 78

Πρόσωπα Χτες
Ξεκίνησε στα 78, θριάμβευσε στα 90, έζησε μέχρι τα 101: η πιο δυνατή υπενθύμιση ότι ποτέ δεν είναι αργά

King Kazu: Ο άνθρωπος που νίκησε τον χρόνο υπογράφει το 40ό του επαγγελματικό συμβόλαιο!

Αθλητισμός Χτες
Στα 59 του χρόνια, ο αειθαλής Kazuyoshi Miura αποδεικνύει ότι το πάθος δεν έχει ημερομηνία λήξης, συνεχίζοντας το ποδοσφαιρικό του παραμύθι στη Fukushima United.

Γιατί όλοι μιλάνε για το Soft Life; Το trend που φέρνει ηρεμία στην καθημερινότητα

Νέα Εποχή Προχτές
7 βήματα για να μπεις κι εσύ στη νέα, ήρεμη εποχή της ζωής σου

Ο κανόνας ‑ παγίδα που κρίνει τη ζωή σου στη φυλακή ‑ όπως τον εξήγησε ο πιο σκληρός άντρας του Χόλιγουντ

Πρόσωπα Προχτές
Ο Ντάνι Τρέχο δεν είναι απλώς ένας σκληροτράχηλος κινηματογραφικός ήρωας