LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Stratfor: Πώς θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία

Διάλυση της Ρωσίας και οικονομική κρίση στη Γερμανία

Δημοσίευση 8/12/2015 | 12:27

Stratfor: Πώς θα είναι ο κόσμος σε μια δεκαετία

Σε σειρά προβλέψεων σχετικά με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μας μέσα σε μια δεκαετία προέβη η Stratfor, διεθνούς φήμης εταιρεία στον χώρο των πληροφοριών.

Στο πλαίσιο της Decade Forecast: 2015-2025, μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες προβλέψεις κατά περιοχή έχουν ως εξής:

Ευρώπη

Η Ε.Ε. δεν θα είναι σε θέση να λύσει το θεμελιώδες της πρόβλημα, που, κατά τη Stratfor, δεν είναι η Ευρωζώνη, αλλά η ζώνη ελεύθερου εμπορίου. «Η Γερμανία έχει αναπτύξει παραγωγικές δυνατότητες που είναι πολύ μεγαλύτερες από τις καταναλωτικές της δυνατότητες», σημειώνεται, όσον αφορά το κέντρο βάρους της Ε.Ε. «Καμιά μεμονωμένη πολιτική δεν μπορεί να ταιριάξει σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το βασικό πρόβλημα από την αρχή, αλλά πλέον έχει φτάσει σε ακραίο σημείο». Επίσης, υπογραμμίζεται η άνοδος του εθνικισμού στην ήπειρο. Αυτές οι τάσεις εκτιμάται πως θα συνεχιστούν. «Η Ε.Ε. μπορεί να επιβιώσει κατά κάποιον τρόπο, αλλά οι ευρωπαϊκές οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις θα καθορίζονται κυρίως από διμερείς ή περιορισμένες πολυμερείς συμφωνίες, που θα είναι μικρής κλίμακας και όχι δεσμευτικές». Εκτιμάται πως καθοριστική για την Ευρώπη θα είναι η ανάδυση ξανά του έθνους-κράτους ως του κύριοι πολιτικού οχήματος της ηπείρου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Γερμανία, που μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα είναι τρωτή, λόγω προσφυγικού, πιθανών capital controls από άλλες χώρες κ.ά. «Προβλέπουμε μακρά οικονομική πτώση/ύφεση της Γερμανίας, που θα οδηγήσει σε εσωτερική κοινωνική και πολιτική κρίση, η οποία θα μειώσει την επιρροή της στην Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια». Ωστόσο, αναμένεται αύξηση της επιρροής της Πολωνίας.

Ρωσία

«Είναι μάλλον απίθανο η Ρωσική Ομοσπονδία να επιβιώσει στην παρούσα της μορφή. Η αποτυχία της να μετατρέψει τα έσοδα από την ενέργεια σε μια αυτάρκη οικονομία την καθιστά ευάλωτη σε αναταράξεις τιμών». Όπως αναφέρεται, η Ρωσία δεν έχει δύναμη απέναντι στις δυνάμεις της αγοράς, ενώ αναμένεται «επανάληψη της εμπειρίας της ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1980 και της Ρωσίας στη δεκαετία 1990», προβλέποντας αποσχιστικές/αυτονομιστικές τάσεις. Ρουμανία, Ουγγαρία και Πολωνία θα επιδιώξουν ανάκτηση περιοχών που είχαν χαθεί προς όφελος της Ρωσίας, η Καρελία θα θελήσει να επιστρέψει στη Φινλανδία, στην ¶πω Ανατολή οι περιοχές που είναι κοντά στην Κίνα, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ θα κινηθούν ανεξάρτητα κ.ά., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Stratfor. «Δεν θα υπάρξει επανάσταση κατά της Μόσχας, αλλά... θα υπάρξει κενό». Και αυτό θα φέρει την μεγαλύτερη κρίση της επόμενης δεκαετίας, που θα έχει να κάνει με τον έλεγχο του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Μέση Ανατολή / Βόρεια Αφρική

Αναμένονται κατακερματισμοί των χωρών που στήθηκαν/σχεδιάστηκαν από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις τον 19ο και 20ό αιώνα (όπως συμβαίνει ήδη σε Λιβύη, Ιράκ και Συρία). Η εξέλιξη αυτή, ειδικά στις αραβικές χώρες νότια της Τουρκίας, αποτελεί απειλή στη σταθερότητα της περιοχής, σημειώνεται, αλλά τονίζεται πως οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Θα φανεί πως μόνο μια χώρα έχει μεγάλο συμφέρον στη σταθεροποίηση της Συρίας και του Ιράκ, είναι ικανή και ευρεία δύναμη και έχει τα μέσα: η Τουρκία, που θα συνεχίσει να χρειάζεται την αμερικανική στήριξη, η οποία θα δοθεί με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στις προσπάθειες περιορισμού της Ρωσίας. «Αναμένουμε η αστάθεια στον αραβικό κόσμο να συνεχιστεί και στην επόμενη δεκαετία. Αναμένουμε να δούμε επιτάχυνση της ανόδου της Τουρκίας ως μεγάλη περιφερειακής δύναμης στα επόμενα 10 χρόνια».

Ανατολική Ασία

Η Κίνα έχει πάψει να είναι μια οικονομία υψηλής ανάπτυξης και χαμηλών μισθών. Το βασικό της πρόβλημα σε αυτήν τη δεκαετία θα είναι οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεταβολής. Η χώρα, σημειώνεται, παρουσιάζει «δικτατορικές τάσεις», ωστόσο δεν εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επιθετική προς τα έξω – θεωρείται όμως ότι ενδεχομένως να υπάρξει αντιπαράθεση με τη Ρωσία, εάν ισχύουν τα περί κατάρρευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και με την Ιαπωνία στον Ειρηνικό.

ΗΠΑ

Συνεχίζουν να αποτελούν το 22% της παγκόσμιας οικονομίας και να κυριαρχούν στον ωκεανό, διατηρώντας μεγάλο στρατιωτικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, επωφελούνται από τις διεθνείς κρίσεις, ενώ υπάρχει μεγάλη αυτάρκεια.Η Ουάσινγκτον θα επιδιώξει να διασφαλίσει πως μια ρωσική κατάρρευση δεν θα φέρει πυρηνική καταστροφή, ότι θα έχει μικρή εμπλοκή στη Μ. Ανατολή, ότι δεν θα ανακατευτεί στα προβλήματα της Ευρώπης και πως δεν θα έχει πόλεμο με τις ΗΠΑ. Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι οι κύκλοι 50 ετών, που καταλήγουν σε οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα. Το επερχόμενο είναι η κρίση της μέσης τάξης. Γενικότερα πάντως, θεωρείται πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μεγάλη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική δύναμη της επόμενης δεκαετίας, αν και θα είναι πιο προσεκτικές/επιφυλακτικές όσον αφορά τις εμπλοκές τους εκτός των συνόρων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο βίαιος θάνατος της γυναίκας που οδήγησε στο να αλλάξουν τα βαγόνια των τρένων στην Αγγλία

Άνθρωποι 07.06.2023
Πώς η δολοφονία της Deborah Linsley συνέβαλλε στο να αλλάξει η διαρρύθμιση στα τρένα

Η ιστορία της σημαίας του ουράνιου τόξου: Tι σημαίνουν τα χρώματά της

Ιστορικά 07.06.2023
Οι σημαίες του ουράνιου τόξου εξακολουθούν να κυματίζουν ψηλά και όσο οι εποχές αλλάζουν, νέα χρώματα προστίθενται, για να αναδείξουν την συμπεριληπτικότητα

Οι σιαμαίες αδελφές που τις χώρισαν 20 χρόνια πριν

Κόσμος 07.06.2023
Δείτε πως είναι σήμερα

Σήμερα έμαθα: Ποιες χώρες έχουν τις περισσότερες αργίες και ποιες τις λιγότερες;

Σήμερα έμαθα 07.06.2023
Υπάρχει μια χώρα που δεν έχει καμία

Zlatan Ibrahimovic: Ένας θρύλος κρέμασε τα παπούτσια του

Αθλητισμός 07.06.2023
Ο λίγο παρεξηγημένος, τεράστιος Σουηδός σταρ του ποδοσφαίρου

Σαν σήμερα: Η περιπετειώδης ζωή του Liam Neeson

Σαν Σήμερα 07.06.2023
Γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1952

Τα δύο σχέδια που συζητιούνται για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Τα μοντέλα Κορέας και Ισραήλ που συζητιούνται

Σήμερα έμαθα: Η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει κουνούπια

Σήμερα έμαθα Προχτές
Κι όμως υπάρχει μια χώρα χωρίς το ενοχλητικό έντομο

Zήτησε ισότητα, και της πήραν το κεφάλι: H σπουδαία Olympe de Gouges

Άνθρωποι Προχτές
Η Olympe de Gouges εκτελέστηκε με γκιλοτίνα επειδή υποστήριξε τα δικαιώματα των γυναικών