E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι σημαίνει η άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο

Τι προβλέπει η απόφαση που πήρε το ΦΕΚ

Δημοσίευση 8/12/2015 | 09:52

Τι σημαίνει η άρση των capital controls για το Χρηματιστήριο

Tην άρση των capital controls στις χρηματιστηριακές συναλλαγές ανακοίνωσε χθες ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Μετά την άρση των περιορισμών και οι Ελληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε αγορές μετοχών, χρησιμοποιώντας χρήματα από τις υφιστάμενες καταθέσεις τους, ενώ κατά τους τελευταίους έξι μήνες μπορούσαν να αγοράσουν μετοχές μόνο εάν κατέθεταν «νέο χρήμα».

Τους τελευταίους μήνες με τη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου δύο ταχυτήτων ήταν σε μειονεκτική θέση τους Έλληνες επενδυτές έναντι των ξένων ή όσων είχαν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Πλέον η κίνηση των επενδυτικών κεφαλαίων εντός της Ελλάδας απελευθερώνεται, ενώ αίρονται μια σειρά σημαντικών περιορισμών που έως σήμερα εμπόδιζαν τις επενδύσεις σε ξένες κεφαλαιαγορές.

Σxoλιάζοντας την άρση των capital controls από το Χ.Α. έπειτα από σχεδόν έξι μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε τα εξής: «H απομάκρυνση των περιορισμών για τους Ελληνες επενδυτές επιφέρει την τεχνική ομαλοποίηση των συνθηκών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Eίναι σημαντικότατο βήμα για τη διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος στην αγορά μας και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της εισαγωγής των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη σταδιακή αύξηση της ρευστότητας και την αποφυγή του μαρασμού της χρηματιστηριακής κοινότητας».

Σύμφωνα με το σχετικό κείμενο, αίρονται οι περιορισμοί:

  • Προκειμένου για μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των μεταφορών κεφαλαίων μέσω των οικείων συστημάτων εκκαθάρισης και διακανονισμού συναλλαγών:Για την εκκαθάριση, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης ασφαλειών (margin), και το διακανονισμό, μέχρι και τον τελικό δικαιούχο, συναλλαγών επί χρηματοπιστωτικών μέσων), τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε Οργανωμένες Αγορές και Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα (περιλαμβανομένων και όλων των τυχόν εξόδων και προμηθειών που αφορούν τις συναλλαγές αυτές.
  • Για την εκπλήρωση καταβολής από εκδότες προς δικαιούχους εταιρικών πράξεων.
  • Για την ικανοποίηση των από 28.6.2015 πάγιων εντολών για μεταφορά κεφαλαίων από καταθετικούς λογαριασμούς προς ΟΣΕΚΑ ή προς Αμοιβαία Κεφάλια unit linked στο πλαίσιο αποταμιευτικών – επενδυτικών προγραμμάτων.
  • Για την απόκτηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ υπό την προϋποθεση ότι τα κεφάλαια δεν θα μεταφέρονται ή επενδύονται στο εξωτερικό.
  • Επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων από πιστωτικό ίδρυμα και εκτός Ελλάδος ώστε να είναι δυνατή η επανεπένδυση διαθεσίμων α) ΟΣΕΚΑ Β) ΑΕΕΧ γ) Ασφαλιστικών εταιρειών δ) ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης και ε) ασφαλιστικών οργανισμών/φορέων κοινωνικής ασφάλισης τα οποία διαθέσιμα είναι τοποθετημένα σε χρηματοπιστωτικά μέσα του εξωτερικού.
  • Επιτρέπονται μεταφορές κεφαλαίων εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να επενδυθούν οι εισφορές σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης σύμφωνα με την υφιστάμενη στις 28/6/2015 επενδυτική πολιτική τους.
  • Eπιτρέπονται μεταφορές για την απόκτηση i) νεοεκδιδόμενων Χρηματοπιστωτικών Μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και ii) κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα, προς ανακεφαλαιοποίησή τους.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λέσβος: Εικόνες καταστροφής από τη σφοδρή κακοκαιρία ‑ Δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα 11.11.2025
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε υπερχείλιση των ποταμών της περιοχής - Δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν - Στην περιοχή επιχειρούν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής

Αττική: Συνελήφθη 19χρονος για εκδικητική ποpνογραφία και απειλές σε ανήλικη

Ελλάδα 11.11.2025
Η Δίωξη Κυβερνοεγκλήματος, μετά από ενδελεχή έρευνα και ψηφιακή ανάλυση, εντόπισε τον 19χρονο και προχώρησε στη σύλληψή του

Αθήνα: Αγριος καβγάς υπό καταρρακτώδη βροχή στη μέση του δρόμου – Οδηγός ΙΧ χτύπησε ταξιτζή

Ελλάδα 11.11.2025
Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια άλλων διερχόμενων οδηγών και πεζών

Ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο «δίκασε» τον Κριστιάνο: Είναι στους δέκα καλύτερους όλων των εποχών, αλλά όχι δα κι ο κορυφαίος

Αθλητικά Νέα 11.11.2025
Ο Βραζιλιάνος θρύλος του ποδοσφαίρου αναγνώρισε τη σπουδαία καριέρα του Πορτογάλου επιθετικού, ωστόσο τόνισε πως δεν τον θεωρεί τον κορυφαίο όλων των εποχών

Σάλος στην Ουκρανία: Φίλος του Ζελένσκι διέφυγε από τη χώρα, εμπλέκεται σε υπόθεση με μίζες 100 εκατ. δολαρίων

Κόσμος 11.11.2025
Μεγάλη επιχείρηση της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς για τον ενεργειακό τομέα – Ακόμη και παραίτηση της κυβέρνησης ζητά η αντιπολίτευση

Μεταναστευτικό: Μόλις ένας στους 10 που δήλωνε «ανήλικος» αποδείχθηκε τελικά ανήλικος

Ελλάδα 11.11.2025
Τα πρώτα στοιχεία από το νέο πλαίσιο εξετάσεων, που εφαρμόζεται από τα τέλη Αυγούστου, δείχνουν εκτεταμένες ψευδείς δηλώσεις ηλικίας από παράνομους μετανάστες. Από τους 104, 59 άτομα ήταν ενήλικες,10 ήταν πράγματι ανήλικοι,35 φάκελοι παραμένουν σε εξέλιξη και το αποτέλεσμά τους αναμένεται.

Πρόβλεψη – «εφιάλτης» από ΟΟΣΑ: Το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 14% έως το 2060

Οικονομία 11.11.2025
Τρεις άξονες πολιτικής προτείνει ο οργανισμός

Τουρκία: Απαγόρευση του CHP και φυλάκιση έως 2.352 χρόνια για Ιμάμογλου ζητεί ο εισαγγελέας

Κόσμος 11.11.2025
Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάρτιο εν αναμονή της δίκης του

Συνετρίβη τουρκικό μεταγωγικό C‑130 στη Γεωργία – Επιχειρήσεις διάσωσης σε εξέλιξη, δείτε βίντεο

Κόσμος 11.11.2025
Τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, σε πτήση από το Αζερμπαϊτζάν, συνετρίβη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Γεωργίας, σύμφωνα με τουρικά ΜΜΕ

Απόβαση αγροτών και κτηνοτρόφων στο κέντρο της Αθήνας: Συγκέντρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελλάδα 11.11.2025
Διεκδικούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και τη στήριξη της κτηνοτροφίας που βρίσκεται σε κρίση λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων